Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Πως επηρεάζει η "συνταγή Ιρλανδίας" την Ελλάδα Πάμε σε επιμήκυνση χρέους μέσω Ιρλανδίας ;

 
Η τελική συμφωνία της Ιρλανδίας με τους πιστωτές της ΕΕ και ΔΝΤ φαίνεται πως ίσως αφήνει κι ένα ανοικτό παράθυρο για ενδεχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους!

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg που με τη σειρά του επικαλείται σημείωμα εργασίας του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, είναι πιθανό στο τελικό κείμενο της συμφωνίας χρηματοδότησης της Ιρλανδίας να περιλαμβάνεται και μια πρόβλεψη για αναδιάρθρωση χρέους, παράμετρος που – όπως λέει ο οίκος – θα έχει, εφόσον «περάσει» ευρύτερη ισχύ και εφαρμογή και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Σε σχέση δε με την «ελληνική διάσωση» η αντίστοιχη ιρλανδική θα διαφέρει τόσο ως προς το επιτόκιο που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα (6,7%, υψηλότερο σε σχέση με το ελληνικό), όσο και ως προς τη χρονική διάρκεια του δανεισμού που θα είναι πιθανότατα 9 χρόνια …

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η ιρλανδική διάσωση θα ενσωματώνει ΚΑΙ την περιβόητη «ρήτρα» που είχε εντέχνως αφήσει να διαρρεύσει στα μίντια μεσοβδόμαδα η γερμανική κυβέρνηση, μια ρήτρα που προβλέπει την ενσωμάτωση ποσοστού haircut στα ομόλογα και χρεόγραφα των ευρωπαϊκών χωρών αρχής γενομένης από το 2011.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times ο επικεφαλής της εν Αθήναις Τρόικας και εκπρόσωπος του ΔΝΤ κύριος Πόλ Τόμσεν, ευθέως μίλησε για επιμήκυνση της περιόδου δανειοδότησης της Ελλάδας, για «μεταφορά» χρέους δηλαδή υπό μορφή νέων δανείων 11ετούς διάρκειας, που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αποπληρώσει «ομαλά» τα χρέη της μετά το 2012, χρονιά που εκτιμά ο μίστερ Τόμσεν πως η χώρα μας θα βγει ξανά στις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση θα γνωρίζουμε το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η «ιρλανδική συνταγή» μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς αύριο το απόγευμα είναι προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης καθώς και του ΔΝΤ στα γραφεία του στη Νέα Υόρκη. Ίδωμεν

Δεν υπάρχουν σχόλια: