Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Δεν θα «γυρίσει το άλλο μάγουλο» ξανά η Ν. Κορέα!



Οι ένοπλες δυνάμεις της Νοτίου Κορέας επανεξετάζουν τους κανόνες εμπλοκής με στόχο να μπορούν από εδώ και πέρα να απαντούν με αποφασιστικότητα στις προκλήσεις της Βορείου Κορέας.

Όπως είναι φυσικό, η συνεχής «μετριοπάθεια» που επιδεικνύει η Σεούλ η οποία δέχεται εδώ και κάποιους μήνες συνεχή «ραπίσματα» από την Πιονγκ-Γιάνγκ, χωρίς ουσιαστικά να αντιδράει έχουν προξενήσει σάλο στην κοινωνία αλλά και στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Έτσι σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό ο στρατός ξηράς της χώρας θα ενισχυθεί «δραστικά», συμπεριλαμβανομένου και των μονάδων που εδρεύουν στα πέντε συνολικά νησιά τα οποία βρίσκονται πλησίον της αμφισβητούμενης θαλάσσιας περιοχής στην Κίτρινη Θάλασσα. Η συγκεκριμένη απόφαση υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια των εντατικών διαβουλεύσεων των αρχών ασφαλείας της χώρας υπό την προεδρία του Προέδρου της χώρας Λι Μουανγκ-Μπακ.

Μεταξύ άλλων η Σεούλ φαίνεται αποφασισμένη να θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των «ασύμμετρων απειλών» από τον Βορρά, ενώ το σχέδιο του 2006 για την μείωση της δύναμης των πεζοναυτών εγκαταλείφτηκε οριστικά.

Εκτός των άμεσων μέτρων στρατιωτικής ενίσχυσης της μεθορίου το πλέον σημαντικό γεγονός είναι η απόφαση της Σεούλ να επανεξετάσει και να αλλάξει του κανόνες εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αφού, κρίνοντας και εκ του αποτελέσματος είναι σαφές πως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «παθητικοί».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι νέοι κανόνες εμπλοκής «θα περιλαμβάνουν στάδια ανταπάντησης τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με το είδος της πρόκλησης ενώ πρόκειται να λάβουν υπόψη τους και το κατά πόσο οι επιθέσεις τον Βορειοκορεατών θα κατευθύνονται κατά πολιτικών ή στρατιωτικών στόχων».

Ας σημειωθεί πως το πρόσφατο επεισόδιο αποτελεί σοβαρότατη κλιμάκωση από την εποχή του πολέμου 1950-53 αφού είναι η πρώτη φορά που βάλλονται μη στρατιωτικοί στόχοι.  
Defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: