Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Οι ανησυχίες γεννώνται από την δεινή οικονομική κατάσταση - Νέες σκέψεις, νέες ιδέες και στη μέση τα πετρέλαια του Αιγαίου

 
Απέκλεισε χθες ο πρωθυπουργός στην Βουλή κάθε περίπτωση συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος επικαλέσθηκε δηλώσεις του αρμόδιου για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ Τούρκου υπουργού Μπαγίς για πλατφόρμες πετρελαίου στις «διαφιλονικούμενες περιοχές».

Ο κ. Παπανδρέου είπε πως πρόκειται για σενάρια εκπορευόμενα από την Τουρκία στα οποία «εμείς τσιμπάμε» και δήλωσε πως συζήτηση για συνεκμετάλλευση δεν μπορεί να γίνει για όσο διάστημα ισχύει το «casus belli», οι παραβιάσεις και η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, οπότε και δεν επιλύεται το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Ξεκαθάρισε επίσης ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει καμιά μυστική διαπραγμάτευση, αλλά ο κ. Καρατζαφέρης διαφώνησε και με την βοήθεια που η Ελλάδα προσφέρει στην γείτονα όσον αφορά στις προσπάθειές της για ένταξη στην ΕΕ.

Για μυστική διπλωματία περί τα ελληνοτουρκικά μίλησε και ο Πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, καλώντας την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί την κρίση ως άλλοθι για υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα. 

Ειδική αναφορά έκανε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην πρωτοβουλία του υπουργού των Εξωτερικών Δ. Δρούτσα για «βιαστική και ανεξήγητη» σύγκληση συνόδου κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ενισχύοντας, όπως είπε, τον γεωστρατηγικό ρόλο της Άγκυρας.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε πλήρη και άμεση ενημέρωση για τα εθνικά θέματα και εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις φήμες που υπάρχουν γύρω από ενδεχόμενη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τους Τούρκους.

έβαια, οι διαψεύσεις δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Όχι μόνο επειδή ο πρωθυπουργός διέψευδε την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης μέχρι την παραμονή της δημιουργίας του και ενώ αυτός προετοιμαζόταν, αλλά και επειδή οι φήμες εδράζονται στο γεγονός ότι μια χώρα που βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση θα αναζητήσει πόρους, ακόμη και με ανταλλάγματα και υποχωρήσεις.

Κάθε άλλο παρά τυχαία τίθενται αυτά τα θέματα τον τελευταίο καιρό από την Τουρκία.

Άλλωστε, η χθεσινή δήλωση του κ. Δρούτσα περισσότερο ενισχύει παρά καθησυχάζει τις ανησυχίες. Αφού ξεκαθάρισε και αυτός ότι δεν υπάρχει μυστική διπλωματία, δήλωσε πως «κάνουμε  εξωτερική πολιτική με νέες σκέψεις και νέες ιδέες. Και για τις νέες σκέψεις και ιδέες θα ενημερώσουμε τη Βουλή και το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής».

Οπότε, όσο ταχύτερα ενημερωθεί η Βουλή για τις «νέες σκέψεις και τις νέες ιδέες» τόσο το καλύτερο…
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: