Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ποιος ήταν ο κρυφός λόγος της επίσκεψης Μπάιντεν στην Τουρκία;

biden_erdogan1__650x352
Οι δηλωμένοι στόχοι του ταξιδιού του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Τουρκία ήταν η εντατικοποίηση του κοινού αγώνα κατά της Daesh και η αμερικανική ανησυχία για την ολοένα και πιο καταστροφική στρατιωτική εκστρατεία εναντίον των Κούρδων και την ελευθερία του λόγου στο εσωτερικό της χώρας.


Ωστόσο, ορισμένες πηγές των τουρκικών ΜΜΕ, κάνουν λόγο για κρυφή ατζέντα.


Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Τουρκία, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι δύο σύμμαχοι θα εντείνουν το διάλογό τους για το πώς να συνεχίσουν καλύτερα τον κοινό αγώνα ενάντια στη Daesh, καθώς και τις προσπάθειες για να σφραγίσουν το τελευταίο μέρος των τουρκο-συριακών συνόρων.


Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε επίσης έκκληση για «αλλαγή στάσης» από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην όλο και πιο καταστροφική στρατιωτική εκστρατεία της Τουρκίας κατά των Κούρδων και πόλεων στη νοτιοανατολική Τουρκία.


Ωστόσο, η τουρκική εφημερίδα Zaman υποστήριξε ότι υπήρχε κάτι άλλο στα παρασκήνια.


Ο πραγματικός λόγος του ταξιδιού του Μπάιντεν στην Τουρκία, λέει, είναι μια αναγκαιότητα για να τεθεί υπό τον έλεγχό η τουρκική υποβαθμιζόμενη σχέση με τη Ρωσία.


Ο Ομπάμα, πριν αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο, δεν έχει καμία πρόθεση να πιέσει τις ΗΠΑ προς στρατιωτικές εντάσεις με τη Ρωσία στη Μέση Ανατολή.


Έτσι έστειλε τον Μπάιντεν στην Τουρκία για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη και να παρακολουθήσει την κατάσταση.


«Μια πιθανότητα ότι η Άγκυρα, που πιέζεται από τη Ρωσία στο μέτωπο της Συρίας, θα παρασύρει τις ΗΠΑ στη δίνη ενός νέου πολέμου κάνει πολλούς στο Πεντάγωνο να χάσουν τον ύπνο τους», λέει η εφημερίδα.

Έτσι, υπάρχουν πολλές ομάδες εργασίας που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις Ρωσο-τουρκικές εξελίξεις.

Και η πρόσφατη επίσκεψη του Μπάιντεν, αναφέρει η Zaman, επισημαίνει την ύπαρξη διαφορών μεταξύ των ΗΠΑ και του τουρκικού καθεστώτος και την ισχυρή ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ των δύο, την οποία κάποιοι ίσως αποκαλέσουν μια «στρατηγική εταιρική σχέση».


Η εφημερίδα, ωστόσο, αναφέρεται σε αυτή ως «εκών άκων συνεργασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: