Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ο ΟΗΕ «Ξέχασε» ότι στην Κύπρο Υπάρχουν Κατοχικά Στρατεύματα !!

Mogoloi
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Με πονηρές αβάντες υπέρ της Τουρκίας και με επιλεκτική μνήμη συντάχθηκε απότι φαίνεται το ψήφισμα 2263 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μέχρι τις 31 Ιουλίου.


Παρά την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 2263 σημειώθηκε αντιπαράθεση Ρωσίας, Βρετανίας και ΗΠΑ, ενώ παράλληλα και η Αίγυπτος έθεσε θέμα μη διατύπωσης της πραγματικής αλήθειας για την Τουρκία ότι δηλαδή διατηρεί στρατό κατοχής στο νησί, που σε πράξεις του οφείλονται όλες οι τραγωδίες με τους αγνοούμενους.

Αντί αυτού οι αβανταδόροι της Τουρκίας στον ΟΗΕ κάνανε αναφορά απλά για κάποιες στρατιωτικές βάσεις στη βόρεια Κύπρο !!!!!!!!

Έτσι , η Ρωσία σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι, «στο ψήφισμα υπάρχουν σοβαρά σφάλματα, γιατί οι συντάκτες του δεν έλαβαν υπόψη τις απόψεις αριθμού μελών του Σ.Α. αλλά και διότι δεν αντανακλά σε ένα προφανές στοιχείο της έκθεσης, την παρουσία στην Κύπρο όχι μόνο των δύο κοινοτήτων αλλά και ενός ακόμη παίκτη, της Τουρκίας, η οποία διατηρεί μία τεράστια στρατιωτική παρουσία στη νήσο και της οποίας η πραγματική σχέση με την διευθέτηση του Κυπριακού δεν είναι ακόμη καθαρή».


Διαφωνία υπήρξε επίσης για τη μη αναφορά της Τουρκίας στην παράγραφο του ψηφίσματος για τους αγνοούμενους, ενώ ο Ρώσος αντιπρόσωπος επέκρινε την Άγκυρα για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου και έθεσε υπό αμφισβήτηση του τι ακριβώς επιδιώκει η Τουρκία για τη διευθέτηση, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε απομεινάρι της αποικιακής περιόδου που δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα το σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο.

Ο αντιπρόσωπος της Αιγύπτου επισήμανε ότι, ‘’ η Αίγυπτος είναι πεπεισμένη για τη σημασία της συμπερίληψης στην παράγραφο 13 του προοιμίου του ψηφίσματος της φύσης και της ταυτότητας των στρατιωτικών βάσεων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, κατά τρόπο που να αντανακλά την πραγματικότητα επί του εδάφους.

Όταν ασχολούμαστε με το θέμα των αγνοουμένων, που έχει πρωταρχικά ανθρωπιστικό χαρακτήρα, πρέπει όλα τα μέρη να έλθουν αντιμέτωπα με τις ευθύνες τους’’ , ‘’ η διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να είναι σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. και τις παρούσες πολιτικές συνθήκες στην περιοχή’’.

Θεωρούμε  πολύ σοβαρά τα θέματα αυτά κυρίως διότι μέσω πονηρών διατυπώσεων προστατεύεται η Τουρκία.
Ειδικά όταν αφορούν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επί των οποίων στηρίζονται οι όποιες  διαδικασίες για εξεύρεση λύσης,  το θέμα γίνεται ακόμα σοβαρότερο.

Θα θέλαμε να ξέραμε τις παρεμβάσεις Ελλάδας και Κύπρου για το συγκεκριμένο θέμα , γιατί δεν ακούσαμε τίποτα, ελπίζουμε να μην μας συνεπήρε η χαρά με την τριμερή με το Ισραήλ και τα ξεχάσαμε όλα …
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Δεν υπάρχουν σχόλια: