Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

«Ηθελα να μιλήσω και με αγνοούσαν»

04E2B7D77EE9113BADF179E4EAC5CD4F
Συνέντευξη-σοκ του Ελληνοελβετού τραπεζίτη Φ. Λυγινού, μπλεγμένου με τις μίζες της Siemens και των υποβρυχίων


Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην εκπομπή «Checkpoint Alpha» και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου έδωσε ο Ελληνοελβετός τραπεζίτης Φάνης Λυγινός, ο οποίος συνεργαζόταν επί σειράν ετών με τους κατηγορουμένους για μίζες εκατομμυρίων ευρώ στα σκάνδαλα των εξοπλιστικών και της Siemens.


 Ειδικότερα, ο Φάνης Λυγινός υπήρξε συνεργάτης του Ελβετού τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, ο οποίος κρατείται στις Φυλακές Κορυδαλλού.


Σύμφωνα με τις κατηγορίες που τους αποδίδει η ελληνική Δικαιοσύνη, οι Οσβαλντ και Λυγινός φέρεται ότι στήριξαν το «οικοδόμημα» της διακίνησης των «χρυσών μιζών» στα σκάνδαλα των εξοπλιστικών και της Siemens, μεταφέροντας παράνομα χρήματα μέσω λογαριασμών αλλά και τοις μετρητοίς με τέτοιες μεθόδους, ώστε να μη γίνει αντιληπτή η πραγματική προέλευσή τους.


Στη συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, ο Ελληνοελβετός τραπεζίτης, εις βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων, ενώ έχει παραπεμφθεί στο εδώλιο και για το σκάνδαλο της Siemens, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τις ελληνικές Αρχές, ζητώντας όμως συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις. 


«Ημουν από τους πρώτους που πήραν τηλέφωνο τον ανακριτή για την υπόθεση των υποβρυχίων.


Του είπα ότι θέλω να μιλήσω, αλλά του ζήτησα κάποιες διαβεβαιώσεις, ότι δεν θα εκτεθώ, δεν θα διασυρθώ και ότι δεν θα με κλείσει στη φυλακή, τις οποίες δεν μου έδωσε. 


Του πρότεινα να κάνουμε τηλεδιάσκεψη, να του πληρώσω εγώ τα εισιτήρια και να έρθει εδώ αυτός να πάμε στην ελληνική πρεσβεία και να του πω ό,τι ξέρω. 


Αρνήθηκαν τα πάντα» τόνισε ο κ. Λυγινός.


Πρώτος μάρτυρας

Επιπλέον, ο τραπεζίτης επεσήμανε ότι ήταν ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε για το σκάνδαλο της Siemens στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου (νυν οικονομικός εισαγγελέας), αλλά και ότι εμφανίστηκε ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή Νίκου Πιπιλίγκα για την ίδια υπόθεση προκειμένου να απολογηθεί.


Ο κ. Λυγινός υποστήριξε ότι υπάρχει μια «στόχευση» στο πρόσωπό του από τις ελληνικές Αρχές. 


«Είναι προδιατεθειμένοι να με κλείσουν μέσα. 
Πιθανόν έχουν αποφασίσει ότι θα είμαι ο αποδιοπομπαίος τράγος» σημείωσε.


Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε στη συνέντευξή του σε βασικούς κατηγορουμένους στις υποθέσεις των εξοπλιστικών και της Siemens με τους οποίους συνεργάστηκε, όπως ο Πρόδρομος Μαυρίδης (πρώην στέλεχος της Siemens Hellas), ο Παναγιώτης Ευσταθίου (αντιπρόσωπος εταιριών οπλικών συστημάτων) και ο Αντώνης Κάντας (πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών). Τόνισε ότι αυτού του είδους οι συναλλαγές εκείνη την περίοδο ήταν κοινή πρακτική.


Δεσμεύουν όλους τους λογαριασμούς καταθετών της λίστας Ρηνανίας

Με δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών απειλούνται οι Ελληνες καταθέτες που περιλαμβάνονται στις λίστες Ρηνανίας - Βεστφαλίας (Μπόργιανς) αλλά και στην επονομαζόμενη «λίστα χαρτοφυλακίων», οι οποίοι πρόκειται να βρεθούν ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων με την ιδιότητα του υπόπτου.


Οι έμπειροι και καταξιωμένοι εισαγγελικοί λειτουργοί που έχουν αναλάβει τις έρευνες για τις λίστες των καταθετών στο εξωτερικό (Παναγιώτης Αθανασίου, Γιάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης, Χρήστος Ντζούρας) από εδώ και στο εξής θα στέλνουν ανά εβδομάδα 100 κλήσεις προς τους περίπου 10.500 καταθέτες της «λίστας Μπόργιανς» αλλά και αυτής του «χαρτοφυλακίου».


Τα πρόσωπα τα οποία θα καλούνται ενώπιον των εισαγγελέων θα έχουν την ιδιότητα των υπόπτων για τη τέλεση των κακουργημάτων της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.


Οι οικονομικοί εισαγγελείς πρόκειται να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη μεθοδολογία


Από τη στιγμή που θα εμφανίζεται ο καταθέτης ενώπιόν τους, θα του γνωστοποιούνται το έγγραφο της ανωμοτί κατάθεσης με την ιδιότητα του υπόπτου, έγγραφο με το ποσό που διατηρεί στη τράπεζα του εξωτερικού και αναλυτική κατάσταση με τον έλεγχο εισοδημάτων του.


Προθεσμία
Αν ο καταθέτης ισχυριστεί ότι μπορεί να δικαιολογήσει τα επίμαχα ποσά, τότε θα λαμβάνει προθεσμία 20 ημερών, αλλά αυτομάτως θα δεσμεύονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του στην Ελλάδα.


Στην περίπτωση που η διαφορά των καταθέσεών του και των δηλωθέντων εισοδημάτων είναι τεράστια, τότε η δέσμευση θα προηγείται της παρουσίας των υπόπτων στο εισαγγελικό γραφείο.


Εκτός από τους καταθέτες στην τράπεζα UBS της Ελβετίας, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη «λίστα Μπόργιανς», ενώπιον των εισαγγελέων θα βρεθούν και όσοι περιλαμβάνονται σε αυτήν των «χαρτοφυλακίων».

Πρόκειται για λίστα η οποία συντάχθηκε έπειτα από αίτημα του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση και περιλαμβάνει πρόσωπα που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό από 1ης Ιανουαρίου 2013 έως και την επιβολή των capital controls, το καλοκαίρι του 2015.


Ουσιαστικά οι καταθέτες, ελεγχόμενοι για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αντί να στείλουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, μέσω εμβασμάτων, αγόρασαν χαρτοφυλάκια ομολόγων εξωτερικού, μετοχές, κ.λπ.


Το συνολικό ποσό των καταθέσεων αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η λίστα περιλαμβάνει περίπου 8.000 πρόσωπα, αρκετά εκ των οποίων διαθέτουν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ. 


Μεταξύ αυτών βρίσκονται εφοπλιστές, επιχειρηματίες, γιατροί και δικηγόροι.

Βάσω Παλαιού

Δεν υπάρχουν σχόλια: