Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Αποκλειστικό: Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού πραγματοποιούν διείσδυση από Chinook με Fast Rope

IMG_5199.jpg600
Η διείσδυση από αέρος αποτελεί διεθνώς μια από τις πλέον προσφιλείς μεθόδους ανάπτυξης προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων.

Το Defencenews.gr βρέθηκε στην βάση της Αεροπορίας Στρατού στην Πάχη Μεγάρων και παρακολούθησε μια από τις πλέον εξεζητημένες διαδικασίες άφεσης από ελικόπτερο CH-47DG με τη μέθοδο Fast Rope.

Εκτέλεση καταδρομικών ενεργειών (δολιοφθορές, καταστροφές κ.λ.π) περιλαμβάνονται στο δόγμα δράσης μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.
Ειδικότερα το προσωπικό των μονάδων αυτών δύναται να ενεργήσει σε μικρά κατά κανόνα τμήματα, τα οποία έχουν ως στόχο την αθέατη διείσδυση σε έδαφος που ελέγχει ο αντίπαλος, με σκοπό να αξιολογήσει την κατάσταση και - εφόσον διαταχθεί - να επιφέρει καίριο πλήγμα σε επιλεγμένους στόχους υψηλής αξίας.

Η εκπαίδευση καλύπτει όλα τα αντικείμενα (κατοικημένοι τόποι, ορεινός αγώνας, απελευθέρωση ομήρων, ασύμμετρες απειλές, κρούσεις, περιπολίες, επιχειρήσεις ελεύθερου σκοπευτή, κ.λπ.).

Χαρακτηριστική είναι η ικανότητα ποικιλίας μεθόδων διείσδυσης όπως η ρίψη λέμβων από μεταφορικό ελικόπτερο CH-47DG/SD Chinook, η ρίψη και περισυλλογή υποβρυχίων καταστροφών από ελικόπτερα UH- 1H Huey, η ρίψη δυτών με ελαστικές λέμβους από ελικόπτερο για υποβρύχια διείσδυση, τα άλματα ελεύθερης πτώσης από ελικόπτερα CH-47DG/SD Chinook και C-130B/H Hercules αλλά και η ταχεία καταρρίχηση από ελικόπτερο με Rappel και Fast Rope.

Η εφαρμογή και πλήρης εκμετάλλευση της σχετικής μεθόδου ανάπτυξης με Fast Rope αποτελεί μια υπόθεση που δυστυχώς πέρασε από πολλά επεισόδια προτού τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στον ΕΣ. Κύριο εμπόδιο η έλλειψη σχετικής υποδομής στο στόλο των CH-47DG/SD Chinook αλλά και ο προσανατολισμός της Αεροπορίας Στρατού σε ευρύ φάσμα πιεστικών καθηκόντων που δεν επέτρεπε την υλοποίηση πειραματισμών σε «ειδικά» αντικείμενα.

Παρόλα αυτα η σταδιακή διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Αεροπορίας Στρατού και Ειδικών Δυνάμεων, έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να έρθουν εγγύτερα - η μια στον τρόπο λειτουργίας της άλλης - και επέτρεψε την σταδιακή ορίμανση σε εφαρμογή τακτικών που υλοποιούνται στην πράξη, με στόχο την διεύρυνση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΕΣ στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το Fast Rope αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τεχνικής που ενώ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους στρατούς του ΝΑΤΟ, καθιερώθηκε σε πλήρη έκταση στην Ελλάδα πολύ πρόσφατα, με σημαντική καθυστέρηση.

Μόλις το 2011 η Αεροπορία Στρατού ξεκίνησε να εφαρμόζει την μέθοδο Fast Rope στο στόλο των 15 CH-47DG/SD Chinook και αυτό χάρις τις προσπάθειες ενός στελέχους των Ειδικών Δυνάμεων (που επιθυμεί να μείνει στην αφάνεια).

Ο ίδιος αφού μελέτησε τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ελικοπτέρου, σχεδίασε και υπέβαλε σε σχετική εισήγηση, μια ειδική διάταξη για ανάρτηση συλλογής Fast Rope, με κόστος δραματικά μικρότερο σε σχέση με οποιαδήποτε λύση διαθέσιμη στη διεθνή αγορά.

Η σχετική διάταξη αποτέλεσε τελικά ελκυστική λύση σε οτι αφορά την απλότητα κατασκευής, προσαρμογη και το χαμηλό κόστος, με αποτέλεσμα να υιοθετηθεί άμεσα και να υλοποιηθεί με επιτυχία, προσφέροντας μια εξαίρετη λύση για τις ανάγκες των Ειδικών Δυνάμεων.

Η εκπαίδευση πλέον διεξάγεται συστηματικά στο σχετικό αντικείμενο με τους χειριστές του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ), οι οποίοι πετάνε με τα Chinook σε αποστολές για την κάλυψη των αναγκών των Ειδικών Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της συνεχούς προετοιμασίας για τέτοια ενδεχόμενα, Λόχοι Αμέσου Επεμβάσεως από μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, συμμετέχουν εντατικά σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τελειοποιώντας διαδικασίες συγκέντρωσης και τεχνικές ανάπτυξης.

Κύριο χαρακτηριστικό είναι ο μικρός χρόνος προειδοποίησης για επιβίβαση σε εναέρια μέσα μεταφοράς όπως τα ελικόπτερα CH-47DG της Αεροπορίας Στρατού που μπορούν να μεταφέρουν απευθείας στο στόχο τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων.

Οι τοποθεσίες διεξαγωγής αυτών των ασκήσεων εμπλέκουν την αερομεταφορά τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων στο Αν Αιγαίο αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας στο πλαίσιο επιχειρήσεων Ανορθόδοξου πολέμου. Περιλαμβάνουν:

  1. Επιχειρήσεις Κρούσεως
  2. Αποστολές εξουδετέρωσης – περισυλλογής σημαντικών προσώπων
  3. Στρατηγική Αναγνώριση
  4. Ανακατάληψη αεροδρομίων
  5. Διάσωση προσωπικού
  6. Κατάδειξη στόχων σε μαχητικά της ΠΑ

Η Αεροπορία Στρατού παρέχει αξιόπιστη ικανότητα ανάπτυξης από αέρος με ταχύτητα και ακρίβεια και μια μικρή επίδειξη των δυνατοτήτων αυτών είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στα Μέγαρα.


Η χαρακτηριστική διάταξη του Fast Rope αποτελειται από ένα τετράγωνης διατομής μεταλικό πλαίσιο με διπλά σημεία ανάρτησης, προκειμένου να υπάρχει εναλλακτική επιλογή σε περίπτωση αστοχίας ενός εκ των μηχανισμών που προσαρμόζεται το σχοινί καταρρίχισης.

Πρόκειται για ειδικών προδιαγραφών σύστημα με σχοινί διαμέτρου 40mm και μήκους 27m το οποίο έχει αντοχή μέχρι το βάρος των 6.000Kg.

Ο εξοπλισμός αυτός είναι στη διάθεση της εκάστοτε Μονάδας Ειδικών Δυνάμεων και προσαρμόζεται στο μεταλικό πλάισιο ανάρτησης το οποίο είναι προσθαφερούμενο και τοποθετείται ειδικά για την περίσταση στην οπίσθια ράμπα εξόδου του Chinook.

Υπέυθυνος για την ανάπτυξη και ασφάλιση του είναι μηχανοσυνθέτης του ελικοπτέρου που εκτελεί και χρέη ιπτάμενου μηχανικού, υποβοηθούμενος από τον επικεφαλής της Ομάδας των Ειδικών Δυνάμεων που διαθέτει πάντα και την ανάλογη εμπειρια στο σύστημα.

Στην συγκεκριμένη περίσταση οι Καταδρομείς αφού συγκεντρώθηκαν στο προκαθορισμένο ελικόπτερο, προχώρησαν στην επιβίβαση τους και το Chinook εκκίνησε κινητήρες. Αφού το πλήρωμα εκτέλεσε τους απαραίτητους προ πτήσης ελέγχους τροχοδρόμησε στον διάδρομο της Πάχης Μεγάρων.

Από εκεί απογειώθηκε και σε μικρή απόσταση μετέβη σε κατάσταση αιώρησης καθώς ο χώρος που προβλέπεται για την εκτέλεση εκπαίδευσης σε Fast Rope, βρίσκεται πλησίον του αεροδρομίου.

Η εγγύτητα αυτή εξασφαλίζει άμεση υλοποίηση της διαδικασίας χωρίς να απαιτείται χρόνος μετάβασης σε διαφορετική τοποθεσία, ενώ τάχιστα επιτυγχάνεται η επαναφόρτωση του προσωπικού στο Chinook για επανάλληψη της διαδικασίας καταρρίχισης.

Η Ομάδα των Καταδρομεών διέθετε ήδη ικανοποιητική εμπειρία στο Fast Rope με αποτέλεσμα η ολη διαδικασία να θεωρείται ως «ζέσταμα» πριν την κύρια εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Βάση πάγιας διαδικασίας το ελικόπτερο αφού έρχεται σε αιώρηση πάνω από το προβλεπόμενο σημείο (σε ύψος 15-20ft) είναι έτοιμο να ξεκινήσει την ανάπτυξη και ο μηχανοσυνθέτης δίνει το εκτελεστικό “Ropes - Ropes” ρίχνοντας το κύριο αλλά και δευτερεύον σχοινι καταρρίχισης από την οπίσθια ράμπα.

Ένας ένας οι καταδρομείς εξέρχονται του Chinook εκτελώντας τάχεία καταρρίχιση.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός οτι δεν υπάρχει καμίας μορφής πρόσδεση του προσωπικού ενώ η διαδικασία εκτελείται αποκλειστικά με άσκηση φυσικής δύναμης στα χέρια με χρήση φυσικά ειδικών γαντιών καταρρίχισεως.

Η γενική αρχή είναι οταν ο πρώτος άνδρας βρίσκεται στο έδαφος, ο αμέσως επόμενος ξεκινάει να καταρριχάται, διατηρώντας σχετική ροή χωρίς καμία περιτή καθυστέρηση.

Ο προπορευόμενος Καταδρομέας φροντίζει αφού φτάσει στο έδαφος να κρατήσει την άκρη του σχοινιού ώστε να αποφευχθεί πιθανή ταλάντωση για την ομαλή καταρρίχιση του επόμενου συναδέλφου του. Δευτερόλεπτα πριν ο καταρριχόμενος πατήσει στο έδαφος, ο προπορευόμενος έχει αφήσει το σχοινί και κινείται σε περιμετρική θέση βολής για παροχή πυρών υποστήριξης εφόσον απαιτηθεί.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται κυριολεκτικά μέσα σε ελάχιστο χρόνο με τέτοιο τρόπο ώστε ολόκληρη η Ομάδα να βρεθεί στο έδαφος ( ή σε κτήριο) στο επιθυμητό σημείο, δίχως να απαιτείται το ελικόπτερο να προσγειωθεί.

Επιπλέον το Fast Rope πλεονεκτεί της μεθόδου με Rappel καθώς επιτυγχάνεται ανάπτυξη μεγαλύτερου αριθμού προσωπικού που είναι σε θέση αμέσως να κάνει χρήση του οπλισμού του καθώς δεν χάνει πολύτιμο χρόνο ώστε να απαλλαγεί από δέσμιες εξαρτήσεις καταρρίχισης.

Σημείο κλειδί είναι η επίτευξη αιφνηδιασμού που υλοποιείται σε συνδυασμό με κατάλληλες τακτικές διύσδυσης του ελικοπτέρου από πολύ χαμηλό ύψος με τη συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache / AH-64DHA Longbow Apache που αναλαμβάνουν να παρέχουν και πυρά κάλυψης στην φάση του Fast Rope.

Αξίζει να σημειωθεί οτι λόγω της ευάλωτης φύσης του ελικοπτέρου σε εχθρικά πυρά από το έδαφος, η εν λόγω μέθοδος πρέπει κατα κανόνα να εκτελείται σε πραγματικές επιχειρήσεις - αποκλειστικά - κατα τη διάρκεια της ΝΥΧΤΑΣ, εφόσον πρόκειται για ανάπτυξη Ειδικών Δυνάμεων σε εχθρική περιοχή.

Αμέσως μετά ολοκλήρωση της διαδικασίας (ζέσταμα) για δεύτερη φορά, το Chinook του 4ου ΤΕΑΣ παρέλαβε για μια ακόμη φορά τους Καταδρομείς και απογειώθηκε προς άγνωστη τοποθεσία για την εκτέλεση επιχείρησης εφόδου με καταρρίχηση Fast Rope και άμεση εκτέλεση βολών με το σύνολο του φορητού οπλισμού εναντίον στόχων σε ειδικά διαμορφωμένο πεδίο βολής.

Ολοκληρώνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε την ανάγκη για επίτευξη ακόμη μεγαλύτερου ρεαλισμού σε μελλοντικές ασκήσεις με πλήρη συμμετοχή εναέριων μέσων υποστήριξης από πλευράς Αεροπορίας Στρατού και ΠΑ. ενώ είναι σαφές οτι το αντικείμενο θα πρέπει να καταστεί πλήρως συμβατό με το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως για το σύνολο των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, με επέκταση φυσικά της αντίστοιχης υλικοτεχνικής υποδομής που μπορεί να αποκτηθεί με πολύ μικρή δαπάνη.

Εμείς θα σημειώσουμε οτι τόσο η Αεροπορία Στρατού όσο και οι Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ έχουν χωρίς αμφιβολία το απαραίτητα εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά και τα εναέρια μέσα, που εγγυώνται την εκτέλεση του απαιτητικού αυτού αντικειμένου, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει σταδιακά μια από τις πρωταρχικές μεθόδους ανάπτυξης σε αποστολές Ειδικών Επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: