Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Το ΝΑΤΟ φτιάχνει χάρτες με “τουρκικό φέσι” για τις περιπολίες στο Αιγαίο!

nato-sec-kammenos
Τα δύσκολα για την συμφωνία που προβλέπει περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, είναι μπροστά.


Διαβάζοντας τον τουρκικό Τύπο γίνεται σαφές ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται όχι να διασώσει πρόσφυγες και μετανάστες αλλά να διεκδικήσει στο Αιγαίο, ότι επίμονα διεκδικεί πάνω από 40 χρόνια.

Το δημοσίευμα της ΧΟΥΡΙΕΤ είναι χαρακτηριστικό.
Σύμφωνα με όσα γράφει επικαλούμενη δηλώσεις αξιωματούχων -κυρίως στρατιωτικών– “η συμφωνία που ανακοινώθηκε είναι το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας τριών σταδίων.


Η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά στις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί και η τρίτη φάση θα είναι η εκτέλεση “.


Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η δεύτερη φάση αφού σ΄ αυτή όπως λένε οι Τούρκοι αξιωμτούχοι εκεί θα βγουν οι χάρτες. 


Όταν οι Τούρκοι τους επικαλούνται τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα, αφού έχουν δικό τους τρόπο να τους “διαβάζουν”.

Η ΧΟΥΡΙΕΤ στο δημοσίευμά της υπενθυμίζει το casus belli που έχει αποφασίσει το τουρκικό κοινοβούλιο από το 1995 σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.  Επισημαίνει επίσης ότι στον εναέριο χώρο η Άγκυρα αναγνωρίζει τα 6 κι όχι τα 10 ναυτικά μίλια.


Οι Τούρκοι δεν κρύβουν τις προθέσεις τους και τονίζουν ότι λόγω αυτών των …απόψεων που έχουν θα υπάρξει πρόβλημα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.


Όποιοι μίλησαν στη ΧΟΥΡΙΕΤ υποστήριξαν ότι για να “λυθούν αυτά τα προβλήματα θα πρέπει το ΝΑΤΟ  να …φτιάξει τους χάρτες των επιχειρήσεων!


Οι Τούρκοι κάνουν λόγο για επιβεβαίωση των θέσεών τους από το ΝΑΤΟ και αυτό έχει φανεί και από την απροκάλυπτη στήριξη του ΓΓ της Συμμαχίας Γ.Σττόλντεμπεργκ.


Οι Τούρκοι διαρρέουν ότι η άποψή τους για την “κοινή θάλασσα που λέγεται Αιγαίο” έχει επιβεβαιωθεί από το ΝΑΤΟ. 


Όπως και η τουρκική θέση που λέει ότι “όλα τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος του Αιγαίου”.


Συνεπώς οι …χάρτες που θα μας παρουσιάσουν θα πρέπει να μελετηθούν με κάθε λεπτομέρεια.


Το δημοσίευμα της ΧΟΥΡΙΕΤ αποκαλύπτει και τη στενή σχέση Τουρκίας-Γερμανίας,καθώς οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι η συνεργασία με το Βερολίνο είναι άψογη και οι τουρκικές θέσεις έχουν γίνει κατανοητές σ΄ ότι έχει να κάνει με τις “ελληνοτουρκικές τριβές”.


Με πολύ απλά λόγια: θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να έχει “τα μάτια της δεκατέσσερα” σ΄ ότι σχέδιο της παρουσιάσουν.


Γιατί όπως φαίνεται μπορεί να έχει νατοϊκή σφραγίδα,αλλά είναι βέβαιο ότι θα …φοράει φέσι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: