Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΑΠΟΘΗΚΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ

lathro-peiraias3
ΜΙΛΙΟΥΝΙΑ ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ ΟΙ ΛΑΘΡΕΠΟΙΚΟΙ
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ
ΑΝΙΚΑΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ-ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ


«Πλημμύρισαν» τα κέντρα υποδοχής σε Ελαιώνα, Ελληνικό, Σχιστό και τα hotspots στα νησιά

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το ΛΑΘΡΟμεταναστευτικό, αφού δεν είναι μόνο το χάος που δημιουργείται από το κλείσιμο των ελληνοσκοπιανών συνόρων από την πΓΔΜ και το πέρα-δώθε με τους πρόσφυγες που ξεκινούν από τα νησιά και μέσω Πειραιά κινούνται προς την Ειδομένη και τώρα πρέπει να γυρίσουν πίσω στην Αττική.


Πλέον η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την απροθυμία ή την άρνηση των μεταναστών να φιλοξενηθούν σε άλλα σημεία εντός της ελληνικής επικράτειας αφού οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να διασπείρουν τους ΛΑΘΡΟμετανάστες σε διάφορες περιοχές για να μην προκληθεί πανδαιμόνιο στην Ειδομένη, όμως οι πρόσφυγες επιμένουν να φτάσουν στα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να φτάσουν.


Οι πρόσφυγες έκαναν «ανταρσία» στην Κοζάνη: Αρνήθηκαν να γυρίσουν και συνέχισαν πεζοί προς την Ειδομένη

Πιο συγκεκριμένα τέσσερα λεωφορεία που ξεκίνησαν από την Κοζάνη για την Ειδομένη, έλαβαν εντολή να σταματήσουν την πορεία τους και να γυρίσουν προς το κλειστό της Λευκόβρυσης, καθώς οι λαθρο, τους οποίους μετέφεραν, δεν επρόκειτο να περάσουν τα σύνορα.



Όμως η αγανάκτηση των περίπου 150 ατόμων που επέβαιναν στα λεωφορεία ήταν ήδη μεγάλη και βλέποντας το στόχο τους, για ένα καλύτερο αύριο, να απομακρύνεται για άλλη μια φορά, έδωσαν με τη σειρά τους εντολή στον οδηγό του λεωφορείου, να τους κατεβάσει στην εθνική οδό, στο σημείο όπου είχαν σταματήσει.


Έτσι, από τις 3:30 περίπου το μεσημέρι, ταλαίπωροι πρόσφυγες, ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, επιχείρησαν να φτάσουν, από τα Κοίλα Κοζάνης στην Ειδομένη με τα πόδια, περπατώντας στην εθνική οδό.

Η αστυνομία ανέλαβε αρχικά να τους μεταπείσει και να τους γυρίσει πίσω στην Κοζάνη, όμως η απόκρισή τους ήταν πως όπου κι αν πάνε, θα πάνε με τα πόδια κι έτσι 30 από αυτούς ξεκίνησαν εκ νέου για Ειδομένη, με την αστυνομία να τους «κυνηγά», για να τους πείσει πως θα τους πάει στα σύνορα.


Λαμία ώρα μηδέν

Περίπου 500 άτομα εγκλωβίστηκαν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής στο ύψος της Λαμίας στο πάρκινγκ της «ΘΕΑΣ» και παρακαλούν για βοήθεια.


 Κάποιοι έχουν σταθμεύσει εκεί από το πρωί της Δευτέρας και κάποιοι άλλοι έφτασαν στις 11 το βράδυ.

prosfyges lamia1
prosfyges lamia1
prosfyges lamia1
Λεωφορεία γεμάτα Αφγανούς κατεβαίνουν από Ειδομένη στην Αθήνα

Χιλιάδες καταφτάνουν, κανείς δεν φεύγει: αυτή η φράση συνοψίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στην Ελλάδα με τους λαθρομετανάστες. 


Ενώ στα νησιά υπάρχουν καθημερινά αφίξεις χιλιάδων λαθρομεταναστών, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρονται στον Πειραιά ο επόμενος τους προορισμός, που είναι η Ειδομένη για να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ευρώπη έχει κλείσει.


Κι όλα αυτά ενώ η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε εδώ και εβδομάδες ποιες είναι οι προθέσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες πλέον αυτονομούνται και παραβιάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται συλλογικά σε επίπεδο ΕΕ.


Το ντόμινο ξεκίνησε από την Κροατία που μπλόκαρε τους λαθρομετανάστες από το Αφγανιστάν.

 Αυτό οδήγησε και την Σερβία στην απόφαση να σταματήσει την διέλευση Αφγανών. 

Με αυτό το επιχείρημα -ότι οι Αφγανοί θα εγκλωβιστούν στην πΓΔΜ- οι Σκοπιανοί κρατούν κλειστά τα σύνορα με αποτέλεσμα στην Ειδομένη η κατάσταση να είναι ασφυκτική.


Από τις 7.30 το πρωί είναι σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των Αφγανών από τον καταυλισμό της Ειδομένης. 

Ήδη, αναχώρησαν για την Αθήνα 14 λεωφορεία με Αφγανούς. 

Η αστυνομία, ωστόσο, παραμένει στον χώρο καθώς υπάρχουν και άλλα άτομα από το Αφγανιστάν.

Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή δήλωσε πως πρέπει να γίνεται σωστός έλεγχος των ανθρώπων που προσεγγίζουν στην ουδέτερη ζώνη, μετά την απαγόρευση διέλευσης σε Αφγανούς.

“Πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί και πάλι πρόβλημα” είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι στην ουδέτερη ζώνη, από πλευράς ΠΓΔΜ, αναμένουν για επαναπροώθηση 67 άτομα από τις χώρες του Μαγκρέμπ.

prosfyges lamia1
Στο μεταξύ, καθηλωμένα παραμένουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης τρένα που μεταφέρουν φορτία, αφού δεν έχουν ελευθερωθεί ακόμη από τους Αφγανούς οι σιδηροδρομικές γραμμές.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος μεταφορικής εταιρείας Ανέστης Σαχπελίδης, “έξι τρένα αναμένεται να ανέβουν, έξι να κατέβουν, μεταφέροντας πετρέλαιο και κοντέινερ”.
Ατυπο hot spot ο Πειραιάς
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε νωρίς το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue star 1» μεταφέροντας 1.130 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Λίγες ώρες αργότερα κατέπλευσε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με 10 λαθρομετανάστες από την Κω. Το μεσημέρι έφτασε και το πλοίο «Νήσος Μύκονος» με 220 μετανάστες από τη Σάμο.

lathro-peiraias3

Όσοι φτάνουν και έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, ενημερώνονται μεν ότι δεν μπορούν να περάσουν από τα σύνορα, καθώς αυτά είναι κλειστά, ωστόσο οι αρχές τους αφήνουν να επιβιβαστούν σε πούλμαν και να κατευθυνθούν κανονικά προς την Ειδομένη.

lathro-peiraias2

Στο χώρο του λιμανιού λειτουργεί ουσιαστικά ένα άτυπο hotspot, με τις αρχές να ελέγχουν τα χαρτιά των λαθρομεταναστών και των προσφύγων και να τους διαχωρίζουν, ανάλογα με το αν διαθέτουν τα κατάλληλα έγγραφα.

lathro-peiraias1

Εκείνοι που έχουν όλα τα χαρτιά που χρειάζονται, κυρίως Σύροι, μπαίνουν κανονικά στα πούλμαν και κατευθύνονται προς την Ειδομένη.

Οι υπόλοιποι παραμένουν στον χώρο του λιμανιού.

Στο σημείο βρέθηκε μάλιστα και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μόραλης, προκειμένου να συντονίσει την κατάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: