Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Χαρακτηρίζει τους Τούρκους Γενναιόδωρους!

eliassonoglu
Προσπαθεί να τους Σώσει
 Παίζουν με τον Πόνο των Σύριων Προσφύγων για να Κερδίσουν Χρόνο !


Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Μετά την προκαταρκτική συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας η Τουρκία άρχισε να στριμώχνεται.


Βλέποντας ότι, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον τα πράγματα δεν πάνε καλά και τα σχέδια της μέρα με τη μέρα ανατρέπονται στο μέτωπο της Συρίας, για πρώτη φορά δείχνει μια πρόθεση διαλλακτικότητας, όσον αφορά την είσοδο Σύρων προσφύγων από το Χαλέπι.


Βέβαια μπορούμε να αντιληφθούμε ότι δεν είναι ανθρωπιστικοί οι λόγοι που η Τουρκία δηλώνει πρόθεση να αλλάξει στάση στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά απλά θέλει να κερδίσει χρόνο, τώρα που αρχίσανε τα δύσκολα.


Έτσι ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Γιαν Ελίασον αποκάλυψε σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς, όταν ρωτήθηκε αν η Άγκυρα πρέπει να ανοίξει τα σύνορα ότι, συζητά με Τούρκους αξιωματούχους το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα τουρκικά σύνορα για τους χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν το Χαλέπι της Συρίας για να γλιτώσουν από τις μάχες, στην περίπτωση που οι συγκρούσεις επεκταθούν μέχρι την περιοχή όπου έχουν καταφύγει, στο συριακό έδαφος.


Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί κοντά στη μεθοριακή διάβαση του Οντσουπινάρ αφού διέφυγαν από το Χαλέπι και τους παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια από τις τουρκικές υπηρεσίες εντός της Συρίας.


Ο κ. Ελίασον  ανέφερε επίσης ότι, «Ελπίζουμε ότι θα είναι ασφαλείς ( οι Σύριοι) εκεί που βρίσκονται αλλά ελπίζουμε επίσης ότι στο τέλος θα συνεχιστεί η τουρκική γενναιοδωρία (εννοεί να ανοίξουν τα σύνορα)».


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το πρόσχημα αυτό, έχει δηλώσει κατ” επανάληψη ότι προτιμά τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» στο συριακό έδαφος όπου οι εκτοπισμένοι θα είναι ασφαλείς από τυχόν επιθέσεις.


Θεωρούμε ότι οι Τούρκοι εκ του πονηρού αφήνουν ανοιχτά τέτοια ενδεχόμενα ‘’βοήθειας’’ απλά και μόνο να ξεφύγουν τη δύσκολη στιγμή και να κερδίσουν χρόνο ώστε να προχωρήσουν σε τυχόν εναλλακτικά τους σχέδια, με τον ίδιο φυσικά πάντα στόχο να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας και προστασίας στη Συρία, ανακόπτοντας τα σχέδια των Κούρδων. 


Ο κ. Ελίασον βέβαια θα αστειεύεται ή μάλλον κάνει πολιτική όταν μιλάει για τουρκική γενναιοδωρία …


Αν είναι έτσι η γενναιοδωρία κ.  γενικέ γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δεν θέλουμε άλλη , χορτάσαμε …


Όμως και ο ίδιος αν δεν εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, θα πρέπει να σκέφτεται λίγο περισσότερο πριν μιλήσει. 


Βέβαια τον τίτλο του Τουρκόφιλου δεν μπορεί πλέον να τον αποφύγει …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Δεν υπάρχουν σχόλια: