Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

«Ευχαριστώ» της Τουρκίας στην Μέρκελ για την υποστήριξη στο θέμα της ασφαλής ζώνης στην Συρία

turkey-1-1
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας  ευχαρίστησε την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την στήριξη της στο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να εδραιωθεί  μια ασφαλής  ζώνη στο εσωτερικό της Συρίας.


Την ίδια στιγμή  ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του  σε μια ασφαλή ζώνη στην Συρία, λέγοντας ότι θα απαιτηθούν  30.000 στρατεύματα  για να διατηρήσουν μια τέτοια ζώνη στην περιοχή, αναφέρει ο ***τουρκικός τύπος.

«Η Υποστήριξη της Μέρκελ είναι σημαντική. Την ευχαριστούμε πάρα πολύ», δήλωσε ο  υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu σύμφωνα με το  Πρακτορείο  ειδήσεων Anadolu .

Το τουρκικό σχέδιο που υπάρχει  εδώ και πολύ καιρό, προτείνει την δημιουργία ασφαλών ζωνών στο εσωτερικό της Συρίας, ώστε  οι Σύροι που  εγκαταλείπουν τα σπίτια τους να είναι «προστατευμένοι» στην χώρα τους.

Το σχέδιο  απέτυχε διότι δεν συγκέντρωσε επαρκή υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία όμως  επανέλαβε την πρότασή της για να εξασφαλιστεί  μια  ζώνη 10 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Συρία ως  ασφαλή ζώνη, καθώς εντάθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και των δυνάμεων  της αντιπολίτευσης, δημιουργώντας  μια νέα εισροή προσφύγων προς την Τουρκία.

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Μέρκελ υποστηρίζει αυτή την ιδέα, αλλά αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη με σοβαρό τρόπο. Μπορούμε μόνο δυναμικά να συζητήσουμε και να λάβουμε μέτρα σχετικά με τις προτάσεις μας  , τις οποίες  φέραμε  στο τραπέζι μαζί με το ερώτημα ,  «Τι μπορούμε να κάνουμε συνολικά για Σύριους;» είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Επικαλούμενος τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τ. Κέρι δήλωσε στην  επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ότι η δημιουργία μιας ασφαλούς  ζώνης ήταν « πολύ πιο περίπλοκη από ό, τι αναμένονταν», προφανώς ελέω Β.Πούτιν .

Οι Τούρκοι «τρώγονται» και πιέζουν τις ΗΠΑ , να δώσουν το πράσινο φώς σε μια ενδεχόμενη εισβολή για την δημιουργία μιας « ασφαλής ζώνης» , που στην ουσία θα δίνει το δικαίωμα στους Οθωμανούς Τούρκους να επιστρέψουν στην  περιοχή μετά από 100 χρόνια.

Στην συνέχεια η  στρατιωτική τουρκική παρουσία θα γίνονταν  μόνιμη , ενώ στην ουσία δεν πρόκειται να έφευγαν  ποτέ οι Τούρκοι από την Συρία , κομμάτι και αυτή της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Πρόκειται πιθανόν για ένα σχέδιο , παρόμοιο με αυτό που μας έβαλαν να «παίξουμε» οι μεγάλες  δυνάμεις στην Μικρά Ασία το 1919.

Όταν χωρίς να έχουμε τις απαιτούμενες δυνάμεις θεωρούσαμε ότι μπορούσαμε να κατακτήσουμε τεράστια εδάφη, επιφέροντας την καταστροφή  στην πανάρχαια ελληνική κοιτίδα μετά την πλήρη εγκατάλειψη της χώρας μας από  τους  « συμμάχους μας».

Έτσι θα την «πατήσουν» και οι Τούρκοι, οι οποίοι νομίζουν ότι οι ΗΠΑ τους  βοηθούν  να ανασυστήσουν την πρώην οθωμανική αυτοκρατορία , ενώ στην ουσία , τους «ετοιμάζουν» το Κουρδιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: