Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Στα ύψη η ένταση: «Εισβολή» τουρκικών δυνάμεων στη «νεκρή ζώνη»

 Απείλησαν Ελληνοκύπριους

Σε νέα τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη προχώρησαν Τούρκοι στρατιώτες γύρω στις 17:30 το απόγευμα της Πέμπτης.
 
Στρατιώτες του κατοχικού στρατού, με δύο οχήματα, «γκρίζαραν» περιοχή στη νεκρή ζώνη.

Στη συνέχεια Τουρκοκύπριοι αγρότες μπήκαν με μηχανήματα και θέρισαν τα χωράφια των Ελληνοκυπρίων νόμιμων ιδιοκτητών του χωριού Δένεια.

Οι Ελληνοκύπριοι κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη με τα οποία προκλήθηκε ένταση.

Οι άνδρες του ΟΗΕ αφού πρώτα διαβουλεύθηκαν με τον τουρκικό στρατό και δεν τους έπεισαν να απομακρυνθούν, ζήτησαν από τους Ελληνοκύπριους να φύγουν για να μην προκληθούν επεισόδια.

Η κάμερα του Alpha Kύπρου. κατέγραψε αποκλειστικά πλάνα από το νέο επεισόδιο:

ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
 
 

Την ίδια στιγμή προκαλούν στην Α. Μεσόγειο. Συνεχίζει τις δραστηριότητες της στην Κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία εκδίδοντας νέα navtex για τη διενέργεια γεωτρήσεων βόρεια της Κύπρου εξέδωσε η Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, η Άγκυρα στέλνει δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή.

Πρόκειται για το Ρόουαν Νόργουει (ROWAN NORWAY), το οποίο σύμφωνα με τη Navtex θα κινηθεί στα βόρεια της Κύπρου, το διάστημα μεταξύ 29 Μαΐου και 15 Ιουνίου 2019.

Το χρονικό διάστημα είναι περιορισμένο και είναι πιθανό το τουρκικό γεωτρύπανο να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται να φανεί ποιός θα είναι ο επόμενος στόχος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Το Ρόουαν Νόργουει έχει ενοικιαστεί από την τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΠΑΟ), ενώ το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Γιαβούζ, παραμένει στη θάλασσα του Μαρμαρά για μετασκευές.

Μετά την αποστολή του «Πορθητή» στην Κύπρο Τούρκοι αξιωματούχοι επαναλάμβαναν πως θα ακολουθήσει σύντομα και η αποστολή δεύτερου γεωτρύπανου.
Τελικά, η Άγκυρα στέλνει το Ρόουαν Νόργουει αντί του Γιαβούζ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: