Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Στο κέντρο του Αιγαίου οι Τούρκοι – Ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε ευαίσθητη περιοχή

Αναβαθμίζεται η ελληνοτουρκική κρίση

Στο «κόκκινο» ανεβαίνει η ένταση στο Αιγαίο, παρά την υποτιθέμενη συζήτηση για τα ΜΟΕ και την πολιτική αποκλιμάκωσης.

Τη στιγμή που στη χώρα μας βρίσκεται ομάδα Τούρκων διπλωματών, η Άγκυρα προκαλεί εκ νέου με άσκηση με πραγματικά πυρά σε ευαίσθητη περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου.
 
Όλα δείχνουν πως η Τουρκία είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσει τους επόμενους μήνες, και πιθανώς  να διεκδικήσει εμπράκτως πλέον τη «Γαλάζια Πατρίδα», για την οποία έχει εξαπολύσει μια τεράστια επιχείρηση προπαγάνδας το τελευταίο διάστημα.

Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται στην Αθήνα με αφορμή την επανέναρξη των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Παρόλο που η γενική «γραμμή» είναι η «ευρύτερη αποκλιμάκωση» στα πλαίσια της εμφανούς αδιάφορης τουρκικής διπλωματίας, η Άγκυρα εκδίδει NAVTEX με την οποία δεσμεύει περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και ενόψει σημαντικών πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Σύμφωνα με την NAVTEX 0635/19, οι Τούρκοι δεσμεύουν την περιοχή ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 27-30 Μαίου και από τις 24-27 Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη ημερομηνία είναι μία ημέρα μετά από τις ευρωεκλογές και η δεύτερη έχει να κάνει με τα πολλά σενάρια που ακούγονται για εθνικές εκλογές στην Ελλάδα στις 30 Ιουνίου.

Δείτε τα δεδομένα και τον χάρτη:
 
 
ΝΑVTEX 0635/19
TURNHOS N/W : 0635/19
AEGEAN SEA
FIRING EXERCISE, BETWEEN 27-30 MAY 19,17-20 AND 24-27 JUN 19 FROM 0500Z TO 1200Z IN AREA BOUNDED BY;
38 45.00 N – 025 21.00 E
38 45.00 N – 024 52.00 E
38 18.00 N – 024 52.00 E
38 18.00 N – 025 21.00 E
CAUTION ADVISED.


Προκλητικές θέσεις της Άγκυρας και στα MOE

Η συζήτηση από ελληνικής πλευράς θα ξεκινήσει να περιστρέφεται γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του 2018 καθώς με ευθύνη της Άγκυρας δεν έγιναν ποτέ, παρότι είχε συμφωνηθεί από τις δυο πλευρές έναν χρόνο νωρίτερα (το 2017) πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και μάλιστα σ’ ένα πλαίσιο που θα βοηθά στο να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο Αιγαίο.

Η έναρξη του διαλόγου, όπως σημειώνουν μεταξύ άλλων κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα είναι καταρχάς «διερευνητική», δηλαδή ποια εκ των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μπορούν οι δυο πλευρές να προωθήσουν σε πρώτη φάση, ώστε ν’ αποκατασταθεί η «πληγωμένη» εμπιστοσύνη και να πέσουν οι τόνοι των ολοένα και μεγαλύτερων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση (από σήμερα έως την ερχόμενη Παρασκευή), η ελληνική πλευρά θα θέσει θέματα παραβιάσεων στο FIR Αθηνών και των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, τονίζοντας τον μόνιμο κίνδυνο που υπάρχει για ένα ατύχημα στο Αιγαίο. 

Πάνω εδώ πολλές φορές στο παρελθόν κατά τη διάρκεια παρόμοιων συναντήσεων και συζητήσεων, η Άγκυρα έθετε το θέμα της επέκτασης των ΜΟΕ τμημάτων που θέλουν «άοπλα» αεροσκάφη της χώρας μας εντός του FIR Αθηνών για να μην υπάρξει ατύχημα ή της μη υποβολής σχεδίου πτήσεων για τα δικά τους αεροσκάφη.

 
Σε αυτές τις αιτιάσεις της Τουρκίας, μέχρι σήμερα η Αθήνα παρέμενε σταθερά αρνητική, στην προσθήκη τέτοιων άρθρων εντός των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. 

Εδώ να τονίσουμε, πως όπως σημειώνουν τόσο πηγές του υπουργείου, όσο και της Πολεμικής Αεροπορίας, βάσει των καταγεγραμμένων αναλυτικών στοιχείων που έχουν και βέβαια έχουν σταλεί και στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κίνδυνος υπάρχει κυρίως από τους ελιγμούς που πραγματοποιούν οι Τούρκοι ιπτάμενοι κατά τη διάρκεια μιας αναχαίτισης, οι οποίοι έχουν δείξει το πόσο προκλητικοί γίνονται κάθε μέρα στο Αιγαίο.

Η έναρξη των συνομιλιών

Το γεγονός πως τελικά το στρατιωτικό κλιμάκιο της Τουρκίας βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος από το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την πρόσκαιρη αποφυγή με διάφορες προφάσεις, για τη συνάντηση των ομάδων εργασίας, αποτελεί ίσως ένα δείγμα -αν όχι στρατηγική- καλής πρόθεσης για την έναρξη των συζητήσεων που πιθανό να οδηγήσει σε ορισμένες συμφωνίες, προσανατολισμένες στο κοινό συμφέρον.

Σίγουρα η ελληνική πλευρά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και της Διεύθυνσης Πολιτικής που ηγείται των συζητήσεων με την τουρκική ομάδα εργασίας, κρατούν γενικά -όλα τα χρόνια άλλωστε- «μικρό καλάθι» όταν έχουν να κάνουν με τους γείτονές μας.

Ανώτατη πηγή έλεγε πως είναι γνωστό ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση οι Τούρκοι δείχνουν σαφή κατανόηση των όσων τους λες και λίγη ώρα αργότερα είτε έχουν ξεχάσει είτε δείχνουν με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο πως δεν υπολογίζουν τι έχεις θέσει ως χώρα, όπως αναφέρεται στο HellasJournal.

Σίγουρα οι δυο ομάδες δεν πηγαίνουν στο διαπραγματευτικό τραπέζι για να επιλυθούν μόνιμα μεγάλα θέματα ανάμεσα στις δυο χώρες, θα αναλωθούν καθαρά σε στρατιωτικές δραστηριότητες.

Αν διαπιστωθεί η «καλή θέληση», ίσως αυτό να αποτελεί ακόμη και το έναυσμα για «ευρύτερη αποκλιμάκωση» σημειώνει ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μέσω επιχειρημάτων να γίνει κατανοητό στην τουρκική πλευρά πως εφόσον πέσουν οι τόνοι της έντασης, σίγουρα θα είναι κέρδος και για τους δυο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα υπάρξει οποιασδήποτε μορφής συμφωνία όπως την θέλει η Τουρκία.

Ορισμένα από τα θέματα των αμιγώς στρατιωτικών συζητήσεων, είναι:
  • Η ανταλλαγή ημερομηνιών για τη διεξαγωγή ασκήσεων στο Αιγαίο, με σκοπό να μην συμπέσουν ασκήσεις των δυο χωρών ταυτόχρονα.

  • Συναντήσεις σε επίπεδο επιτελείων για τη διευθέτηση της κοίτης του Έβρου.

  • Η επίλυση τυχόν εκτάκτων αναγκών σε επίπεδο τοπικών διοικητών (Λόχων, Ταγμάτων, Ταξιαρχιών, Μεραρχιών) σε μια περίπτωση όπως για παράδειγμα η αιχμαλωσία των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που οι Τούρκοι, κλιμακώνοντας τις σχέσεις των δυο κρατών, διατήρησαν επί εξάμηνο. Αντιθέτως, παρόμοια περίπτωση με Τούρκους στρατιωτικούς που αποπροσανατολίστηκαν και έπεσαν σε Ελληνική στρατιωτική περίπολο, το θέμα λύθηκε εντός 24ωρου.

  • Η ανταλλαγή επισκέψεων Στρατιωτικών Διοικητών.

  • Ο περιορισμός ασκήσεων και σεβασμός εθνικών επετείων ή μεγάλων θρησκευτικών εορτών.

Η μόνιμη διάθεση υπεροχής της Άγκυρας

Πάντως ο αναθεωρητισμός από την πλευρά της Άγκυρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να αναθαρρήσει η ελληνική πλευρά από τη στιγμή που διατηρεί ζωντανή τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», έχει επιθετική ή και απειλητική ρητορική, ενώ σε μόνιμη θέση στην πολιτική της είναι το casus belli.

Μπορεί όλα τα προαναφερθέντα να άπτονται περισσότερο της διπλωματίας και των ομάδων εργασίας των υπουργείων εξωτερικών, δεν παύουν όμως να απασχολούν καθημερινά τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε προγενέστερες συναντήσεις και συζητήσεις περί των ΜΟΕ αλλά και δια στόματος του Ισλαμιστή προέδρου της κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Άγκυρα είχε απαιτήσει:
  • Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να μην καταθέτουν σχέδια πτήσης όταν εισέρχονται στο FIR Αθηνών.

  • Να μην υπάρχουν αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά.

  • Πολεμικά αεροσκάφη της Ελλάδας να πετούν δίχως οπλισμό, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.
Εκείνες οι προτάσεις ποτέ δεν έγιναν αποδεκτές από την Ελληνική πλευρά η οποία εξηγούσε πως τίθεται ξεκάθαρα θέμα Εθνικής Κυριαρχίας και ασφάλειας πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών και γι’ αυτό απαιτεί και σχέδια πτήσης.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: