Κυριακή 26 Μαΐου 2019

ΠΩΣ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΗΝ…ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δυο μήνες μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του Ιουλίου του 2916, τον Αύγουστο, εξαπολύθηκε το πρώτο μεγάλο κύμα συλλήψεων στελεχών της μεγάλης πολεμικής βιομηχανίας Tübitak, ηλεκτρονικών εφαρμογών και ηλεκτρονικού πολέμου, με την κατηγορία ότι σχετίζονται με το δίχτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.


Οι πληροφοριες ανέφεραν σε πρώτη φάση για την σύλληψη 20 ατόμων που κατείχαν νευραλγικές θέσεις.

Σαν επικεφαλής των συλληφθέντων αναφέρονταν οι : Mustafa, με κωδικό M.Ö., Arif, με κωδικό όνομα Ö.O., Cemil, με κωδικό C.G. και ο Hakan, με κωδικό H.B.Ö.

Εκτός από αυτούς αναφέρεται ότι συνελήφθηκαν οι μηχανικοί : Rıdvan, με κωδικό, R.T.K. Orhan, με κωδικό, İ.K. Ömer, με κωδικό, E.M. Recep, με κωδικό, Ş.K. Erhem, με κωδικό, İ.Ç. Yusuf, με κωδικό, Y.Ö. και ο Asım, με κωδικό, A.Ö.

Όπως αναφέρεται οι Cemil με κωδικό C.G. και ο Hakan με κωδικό H.B.Ö. ήταν υπεύθυνοι για τον οικονομικό τομέα του διχτύου στην Tübitak και διαχειρίζονταν προγράμματα που αναφέρονται με τους κωδικούς επικοινωνία «BAYLOCK» και «COVERMİ», συνδέονταν δε με την Bank Asya, συμφερόντων του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Ασφαλείας του Kocaeli, λειτουργούσε από τους ιμάμηδες του Φετουλάχ Γκιουλέν υπό την σκέπη της Tübitak εκπαιδευτικό δίχτυο με σπουδαστές και μαθητές.

Οι σπουδαστές εκπαιδεύονταν σε προγράμματα κομπιούτερ, ηλεκτρονικής μηχανικής και μαζεύονταν συχνά σε σπίτια και γιάφκες τους Cemaat.

Δυο μήνες μετά συνεχίστηκαν οι εκκαθαρίσεις στην Tübitak, καθώς και στον κολοσσιαίο οικονομικό «Οργανισμό Αλληλοβοηθείας των Ενόπλων Δυνάμεων», (OYAK), για τον οποίο μέχρι σήμερα λίγες μόνο πληροφορίες είχαμε.



Οι πληροφορίες, (Cumhurriyet) ανέφεραν ότι ο αριθμός των συλληφθέντων στην Tübitak ανήρθε στους 368, (!!!), γεγονός που καθιστούσε δυσχερή την ομαλή συνέχιση των λειτουργιών της μεγάλης αυτής τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας.

Το πρώτο κύμα συλλήψεων όπως αναφέρεται ήταν 167 στελέχη της βιομηχανίας, ενώ στο τελευταίο κύμα ο αριθμός των συλληφθέντων και εκδιωχθέντων ανήρθε στον αριθμό των 201 στελεχών.

Όλοι κατηγορηθήκαν για διασυνδέσεις τους με το δίχτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στον ΟΥΑΚ αναφέρθηκε ότι το κίνημα Γκουλέν είχε διεισδύει εδώ και χρόνια και προσπαθούσε να θέσει υπό τον έλεγχο του τα οικονομικά του Οργανισμού.

Το διευθύνων στέλεχος τους ΟΥΑΚ, ο υποστράτηγος Mehmet Partigöç, καθώς και άλλα τέσσερα στελέχη της διευθύνουσας επιτροπής του Οργανισμού ήταν πραξικοπηματίες και συνελήφθηκαν .

Μάλιστα όπως αναφέρεται, ο Mehmet Partigöç είχε διευθύνει το βράδυ του πραξικοπήματος την επιχείρηση σύλληψης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Χουλουσί Ακάρ. Ο Mehmet Rartigöç είχε εκλεγεί σαν διευθύνων στέλεχος του Οργανισμού ενώ είχε διατελέσει και σύμβουλος του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Necdet Özel.

Εκτός από τον Partigöç συνελήφθηκε σαν πραξικοπηματίας και το πρώην μελη της διοικούσας επιτροπής του ΟΥΑΚ την περίοδο 2012-2014, υποστράτηγος Hasan Hüseyin Demirarslan.
Τον Μάιο του 2017 είχαμε κύμα σημαντικών διωγμών και συλλήψεων κορυφαίων στελεχών στην άλλη μεγάλη πολεμική βιομηχανία ηλεκτρονικού πολέμου την ASELSAN.



Σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε ξέσπασει μεγάλο κύμα συλλήψεων και συνελήφθηκαν 75 στελεχη της εταιρείας από τους οποίους οι 44 κλείστηκαν χωρίς δίκη αμέσως στις φυλακές του Sıncan στην Άγκυρα.

Τις συλλήψεις διενέργησε η Διεύθυνση Ασφαλείας της Άγκυρας, με τις κατηγορίες ότι τα στελέχη που συνελήφθηκαν πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν, δηλαδή το συνηθισμένο κατηγορητήριο για όλες τις συλλήψεις των τελευταίων μηνών.

Το Σεπτέμβριο του 2017 Με εντολή του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας εξαπολύθηκε νέο κύμα συλλήψεων , στην Aselsan, με την κατηγορία ότι τα στελέχη που συνελήφθηκαν πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν και αυτό αποκαλύφτηκε από τον κώδικα επικοινωνίας των οπαδών του Γκιουλέν, το ByLock, με τηλεφωνικες υποκλοπες

Σύμφωνα με τις πληροφοριες, συνελήφθηκαν 18 υψηλόβαθμα στελέχη της Aselsan χωρίς να δοθούν περισσότερε πληροφορίες για την ταυτότητα των συλληφθέντων

Το γεγονός είναι σημαντικό γιατί οι συλληφθέντες στελέχη της Aselsan ήταν γνώστες σε ορισμένα πολύτιμα στοιχεία για την λειτουργία της βιομηχανίας ηλεκτρονικών εφαρμογών και κυρίως ηλεκτρονικού πολέμου

Στα τέλη ουλιου του 2017 είχε γίνει γνωστό νέο κύμα συλλήψεων και διώξεων στην μεγάλη τουρκική πολεμική βιομηχανία Tübitak.

Οι συλλήψεις έχουν γίνει με την κατηγορία ότι πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν και σαν κύριο αποδεικτικό στοιχείο προβλήθηκε ότι χρησιμοποιούσαν τον κώδικα επικοινωνίας ByLock που χρησιμοποιούν οι οπαδοί του Γκιουλέν Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Tübitak, ο Hasan Palaz και ο πρόεδρος του τμήματος Πληροφοριών της Tübitak, ο Ömer Altınparmak. Παράλληλα συνελήφθηκαν και προσήχθησαν στο Δικαστήριο της Άγκυρας τα στελέχη της Tübitak :

Ahmet Türer, Ali Özdoğan, Enes Çığci, Hamza Turhan, Hasan Palaz, Hasan Akın, Ömer Altıparmak, Zeki Bulut και Sedat Zavar’.

Οι συλληφθέντες όπως αναφέρεται κατηγορούνται και για την υπόθεση της ανακάλυψης στην παλιά προσωπική κατοικία του Ερντογάν στο προάστιο Keçiören της Άγκυρας δυο κοριούς με τους οποίους παρακολουθούσαν τις συνομιλίες του Ερντογάν

Στις αρχές του 2018 με εντολή του Γενικού Εισαγγελέως Άγκυρας, συνελήφθηκαν κατόπιν επιχείρησης των δυνάμεων Ασφαλείας σε 6 επαρχίες, (Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Ερζερούμ, Αϊδίνιο και Κοτζάελί), 33 στελεχη που είχαν εργαστεί της Tübitak οι οποίοι θεωρούνταν κάτοχοι μυστικών της εταιρείας.

Οι συλληφθέντες που κατηγορούνταν ότι είναι μελη οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, (ως συνήθως), εντοπιστήκαν από τον κωδικό επικοινωνίας ByLock, που χρησιμοποιούν οι Γκιουλενικοί.

Μέχρι τότε ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός συλληφθέντων μέσα σε μια μέρα από την Tübitak και θεωρείται σαν η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκαθάρισης των στελεχών στην πολεμική βιομηχανία

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, 15/12/2018 έγινε
Αιφνίδια επιχείρηση συλλήψεων βασικών στελεχών της τουρκικής βιομηχανίας Aselsan, στην έδρα της βιομηχανίας.


Όπως έγινε γνωστό, με εντολή του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας συνελήφθηκαν 25 υψηλοβαθμα στλεχη μηχανικοί της Aselsan, οι οποίοι μάλιστα απασχολούνταν σε σημαντικά προγράμματα της βιομηχανίας όπως τα άρματα μάχης Altay και την παραγωγή του εθνικού πολεμικού αεροσκάφους.

Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν με υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών. (Ankesörlu).

Συλλήψεις έχουν γίνει και στην Havelsan συνεχιστήκαν αλλά οι πληροφορίες υφίστανται πλέον αυστηρή και σκληρή λογοκρισία

Όπως εκτιμάται και από ΜΜΕ της αντιπολίτευσης τα κενά που έχουν δημιουργηθεί τα τρία τελευταία χρόνια στις μεγαλύτερες μονάδες της Πολεμικής Βιομηχανίας είναι αδύνατο να αναπληρωθούν, καθώς οι διώξεις συνεχίζονται με συνέπεια την υποβάθμιση πολλών προγραμμάτων, ενώ άλλα σημαντικά επίσης προγράμματα έχουν «κολλήσει» λόγω οικονομικών προβλημάτων.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: