Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Arleigh Burke: Εκπληκτικό παρασκήνιο και συνέπειες για το Πολεμικό Ναυτικό



Η αμερικανική πρόταση στην Ελλάδα για την παραχώρηση δύο αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke στο Πολεμικό Ναυτικό, έχει τη δυναμική να αλλάξει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναφέροντας δυναμικά στην περιοχή μια χώρα με απαράμιλλη ναυτική Ιστορία και επιχειρησιακές δυνατότητες.

Η πρόταση από μόνη της αποτελεί ένδειξη, αν όχι σχεδόν απόδειξη, της αλλαγής του σκηνικού στην περιοχή εξαιτίας των κρίσιμων για την ενεργειακή ασφάλεια της Δύσης αποθεμάτων υδρογονανθράκων που έχουν βρεθεί και αναμένεται πολύ σύντομα η αξιοποίησή τους.

Στο περιοδικό ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ το οποίο κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα, ένας εκ των πλέον έμπειρων συντακτών και αναλυτών του χώρου, ο Γιάννης Θεοδωράτος, καταγράφει τις πληροφορίες που έχουν συλλεχτεί για την υπόθεση, ενώ επιχειρεί και μια πρώτη προσέγγιση των επιπτώσεων που θα είχε η ένταξη στο Πολεμικό Ναυτικό των δυο πανίσχυρων για τα ελληνικά δεδομένα πολεμικών σκαφών, τα οποία θα φέρουν εντυπωσιακά οπλικά συστήματα.

Οι επιπτώσεις είναι πολυδιάστατες, ξεκινώντας από τη Δομή Δυνάμεων του Κλάδου, από τους κινδύνους στους οποίους το Πολεμικό Ναυτικό γνωρίζει ότι εκτίθεται με την παραμονή στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, τις δυνατότητες συγκρότησης πολυεθνικής «αρμάδας» η οποία θα αναλάβει τον κρίσιμο τομέα της προστασίας των ενεργειακών επενδύσεων στην περιοχή, με άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική ασφάλεια και άμυνα, καθώς επίσης και τη γεωμετρική αύξηση της ισχύος ενός εκ των κορυφαίων – σε επίπεδο ικανότητας – ναυτικής δύναμης στον κόσμο:

Του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Για να μην αναφέρουμε κιόλας ότι η Ελλάδα αποφεύγει σε καιρούς κρίσιμους μια – απολύτως απαραίτητη κατά τα άλλα – δαπάνη αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ που δεν υπάρχουν για την απόκτηση πλοίων τα οποία θα θωρακίσουν τη χώρα από τις πολλαπλές απειλές που αντιμετωπίζει.

Οι δυνατότητες μάλιστα ευρύτερης αξιοποίησης των πλοίων αυτών στο πλαίσιο του συστήματος πυραυλικής άμυνας το οποίο βρίσκεται υπό δημιουργία, πέραν του ότι θα αναβαθμίσει καθοριστικά τη σημασία της Ελλάδας και θα την ενισχύσει σε πολλαπλά επίπεδα διπλωματικά, θα δώσει τη δυνατότητα σκληρής διαπραγμάτευσης για περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας…

Πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται – κυριολεκτικά – των παγκόσμιων ισορροπιών και της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας που θα αναδυθεί στην περιοχή μας.

Η ανάλυση που περιέχεται στο περιοδικό ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ επιχειρεί να φωτίσει με ψυχραιμία και μακριά από φαιδρότητες και εξαλλοσύνες που χαρακτηρίζουν πλέον πολλά δημοσιεύματα στον ειδικό Τύπο, το ζήτημα.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που σκοπό έχει να ενημερώσει για τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας καθοριστικά την ελληνική άμυνα και ασφάλεια.

Το να καλούμε τους αναγνώστε του «defence-point.gr» να αναζητήσουν το περιοδικό ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, σημαίνει αυτόματα αυτό που στην επιστήμη της στρατηγικής αποκαλείται «δέσμευση αξιοπιστίας». Διότι εάν σε εμπιστευθούν οι αναγνώστες και απογοητευθούν, είναι προφανές ότι θα χαθεί η εμπιστοσύνη που έχει οικοδομηθεί με συνέπεια, σε βάθος χρόνου.

Κατά συνέπεια, το όποιο όφελος θα ήταν πρόσκαιρο και συγκυριακό.

Γι’ αυτό το λόγο, η δέσμευση της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ήταν, είναι και θα παραμείνει, η μεταφορά πραγματικών ειδήσεων και όχι κατασκευασμάτων που τόσο πολύ ταλαιπωρούν παραπληροφορώντας τους αναγνώστες.

www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: