Αίγυπτος: Επιβεβαίωση αναγνώρισης της κυπριακής ΑΟΖ;
Με μία καταρχήν θετική δήλωση, το Κάιρο φαίνεται να αναγνωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου κάτι το οποίο όμως δεν θα πρέπει να εφησυχάσει την Αθήνα αφού κάποια ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το κατά πόσο το Κάιρο αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μ. Καμέλ Αμρ υπογράμμισε πως «σεβόμαστε κάθε δέσμευση που έχουμε αναλάβει, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».
Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε στο περιθώριο της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη στην χώρα του Νείλου κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων των δύο αξιωματούχων.
Η δήλωση αυτή αναμφίβολα είναι θετική αφού η Αίγυπτος δείχνει να σέβεται τόσο την υπογραφή της όσο και τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας αναφορικά με τις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12, την Αφροδίτη.
Υπενθυμίζεται, ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος υπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2003 συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, επί τη βάσει του κανόνα της «μέσης γραμμής», σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Όμως στη συνέχεια του λόγου, απαντώντας δηλαδή στο ερώτημα για την ΑΟΖ της Κύπρου, ο Αιγύπτιος υπουργός συμπλήρωσε πως «ενημέρωσα σήμερα τον κ. υπουργό ότι όταν πρόκειται για τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει, όταν πρόκειται είτε για συμφωνίες είτε για διαφωνίες που έχουμε, τις σεβόμαστε πλήρως».
Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν υπάρχει κάποιο σημείο αναφορικά με το θέμα στο οποίο η Αίγυπτος διαφωνεί.
H συγκεκριμένη φράση του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου μπορεί να αποτελεί απλά ένα σχήμα λόγου, μπορεί όμως και να υποκρύπτει ζήτημα το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουμε πως η θέση του Καΐρου στο «τετράγωνο» Ελλάδα / Κύπρος – Ισραήλ – Τουρκία – Αίγυπτος είναι πολύ ευαίσθητη και η στάση του θα αποτελέσει καταλύτη σε πολλά επίπεδα.
Οι κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών έχουν ως εξής: «M. KAMEL AMR:
Συζητήσαμε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Συζητήσαμε ευκαιρίες επενδύσεων στην Αίγυπτο, υπάρχουν κάποιες μεγάλες επενδύσεις εδώ και πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες για ακόμα περισσότερες επενδύσεις.
Συζητήσαμε περιφερειακά ζητήματα, προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας, το Παλαιστινιακό, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και χαίρομαι διότι διαπιστώσαμε ότι οι απόψεις μας ταυτίζονται σε πολλά από αυτά τα θέματα.
Συζητήσαμε άλλα πεδία διμερούς συνεργασίας, ενεργειακά σχέδια, τις δυνατότητες εξαγωγής ανανεώσιμης ενέργειας που θα παράγεται στην Αίγυπτο προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας.
Προσβλέπω στην προσεχή επίσκεψή μου στην Αθήνα, πολύ σύντομα, και θα έλεγα ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά στρατηγική και σημαντική σχέση.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη ικανοποίησή μου για την ευκαιρία που είχα να συναντηθώ μαζί σας κ. Υπουργέ και σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.
Για εμάς, όπως συζητήσαμε, η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός πυλώνας γεωπολιτικής σταθερότητας στην περιοχή.
Είστε ένα φωτεινό παράδειγμα για την περιοχή και θα παραμείνετε.
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμμερίζονται τις ίδιες αξίες του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, των διεθνών οργανισμών, του νομικού προηγουμένου.
Αποδίδουμε και οι δύο μεγάλη σημασία σε αυτό, ακριβώς σε αυτή τη συγκυρία των μεγάλων αλλαγών, των ελπιδοφόρων αλλαγών, αλλά και των μεγάλων δυσκολιών.
Είμαστε φυσικοί φίλοι και φυσικοί σύμμαχοι, πέραν των μεγάλων ιστορικών δεσμών μας.
Όπως είπε και ο Υπουργός, συζητήσαμε πολλά θέματα που απασχολούν την περιοχή μας.
Συζητήσαμε θέματα που αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις.
Και είχα την ευκαιρία να τονίσω τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε όχι μόνο στην ελληνική παρουσία, αλλά στην ευρωπαϊκή συνεργασία με την Αίγυπτο.
Θα παίξουμε σημαντικό ρόλο για να διασφαλίσουμε την αύξηση κοινών σχεδίων και επαφών στους επόμενους μήνες.
Αυτή είναι η γειτονιά μας, κύριε Υπουργέ, τη γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε άλλον.
Ο σεβασμός και η αγάπη που έχει ο ελληνικός λαός για τον αιγυπτιακό είναι ιστορικός, δυνατός και βαθύς.
Οι κοινότητές μας στην Αίγυπτο παραμένουν.
Είναι σημαντικό ότι έχει διατηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια αυτή η διαφορετικότητα.
Θα αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή για εμένα να επισκεφθείτε σύντομα την Ελλάδα και προσβλέπω σε αυτή την επίσκεψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Kύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζεται ο ενεργειακός τομέας είναι πολύ σημαντικός για την περιοχή μας.
Θα σεβασθεί η Αίγυπτος τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία με την Κύπρο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη;
M. KAMEL AMR: Σεβόμαστε κάθε δέσμευση που έχουμε αναλάβει, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.
Ενημέρωσα σήμερα τον κ. Υπουργό ότι όταν πρόκειται για τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει, όταν πρόκειται είτε για συμφωνίες είτε για διαφωνίες που έχουμε, τις σεβόμαστε πλήρως.
Επίσης, συζητήσαμε τις συμφωνίες για επενδύσεις στην Αίγυπτο και διαβεβαίωσα τον Υπουργό ότι όλες οι συμφωνίες που έχουμε συνάψει θα τύχουν σεβασμού άσχετα από τις όποιες καταστάσεις. Αυτό είναι διακηρυγμένη πολιτική της Αιγύπτου.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου