Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Τουριστική βοήθεια από την… Τουρκία


Εχθές (13/10) διεξήχθη στην Αθήνα το 8ο ετήσιο Ελληνο-τουρκικό Φόρουμ για τον Τουρισμό και παρόντες ήταν ο Υπουργός Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, και ο Τούρκος ομόλογός του Ερτουγρούλ Γκιουνάι.

Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα, ειδικά τώρα που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι το Αιγαίο θα γίνει κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο.

Για το λόγο αυτό, οι δύο χώρες θα πρέπει να διευκολύνουν τα ταξίδια και την έκδοση βίζας…

Φυσικά αυτό για να γίνει απαιτούνται και σημαντικά βήματα από την πλευρά της Τουρκίας στον τομέα της ασφάλειας και όχι της εξαπόλυσης απειλών πολέμου.

Σε αυτήν την πτυχή αναφέρθηκε πολύ επιφανειακά ο Ε. Γκιουνάι, λέγοντας ότι η βελτίωση των σχέσεων δε θα είναι θετική για τα οικονομικά συμφέροντα μόνο, αλλά και στη συμφιλίωση των δύο λαών.

 Για αυτό πρότεινε να διεξάγονται τέτοιες συναντήσεις συχνότερα.

Στα συμφωνηθέντα του Φόρουμ, οι δύο πλευρές κατέδειξαν ότι προτεραιότητες είναι στους τομείς των επενδύσεων στο θαλάσσιο τουρισμό, την κρουαζιέρα με τη στήριξη διαδρομών στην ανατολική Μεσόγειο, δημιουργία απευθείας πτήσεων μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης – Αθήνας, διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης βίζας για τους Τούρκους και διοργάνωση περισσότερων κοινών επαφών.

Ο Παύλος Γερουλάνος καλωσόρισε τους «Τούρκους φίλους», τονίζοντας ότι ο τουρισμός έχει συμβάλει στην ειρήνη μεταξύ των λαών.

Υπενθύμισε τα λόγια του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ότι αν τα οικονομικά οφέλη είναι μεγαλύτερα από τα οφέλη της έντασης, τότε η Ελλάδα και η Τουρκία θα ζήσουν ειρηνικά και θα μεγαλουργήσουν οικονομικά.

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: