Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΚΙΝΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ


H μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος κατά την άποψή μας θα είναι το που θα φθάσει η Κίνα και πως θα αναδιαμορφωθεί και διαμοιραστεί σε πλανητικό επίπεδο η ισχύς.


Το μεγάλο γεωπολιτικό πόκερ της δεκαετίας που ήδη τρέχει, θα είναι η μάχη επιρροής και δύναμης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, αλλά και τη Μόσχα. 
Η αυξανόμενη οικονομική ισχύς της Κίνας θα θέσει μεγάλα διλήμματα όχι μόνο στους ασιατικούς γείτονές της, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, που θα πρέπει ενδεχομένως να συμβιβαστούν με νέα ποσοστά ισχύος, προφανώς μικρότερα αυτών που διαθέτουν σήμερα.
 Η Κίνα αναμένεται γύρω  στο 2018-2020 να γίνει η πρώτη οικονομία στον κόσμο. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντανακλαστικά θα επιδιώξουν να παραμείνουν η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη του πλανήτη.
 Το σχέδιο περιορισμών στα κινεζικά προιόντα και η τάση προστατευτισμού που ''επιστρέφει'' στις ΗΠΑ, θα οξύνει το συγκρουσιακό κλίμα που υποβόσκει. 
Πολλοί προεξοφλούν πως σύντομα όλοι οι μεγάλοι παίκτες θα προχωρήσουν και  θα κάνουν τις στρατηγικές επιλογές τους. Και τα διευρυνόμενα οικονομικά συμφέροντα θα καθορίσουν εν πολλοίς και τα γεωστρατηγικά.
Μέχρι τώρα, η Κίνα οικοδομούσε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία και στηριζόταν στην αυξανόμενη οικονομική της δύναμη για να αναγκάζει τους γείτονές της να αποδέχονται μια κινεζική σφαίρα επιρροής. 
Το Πεκίνο θα κινηθεί τώρα συνολικότερα, μεταφράζοντας την οικονομική άνοδο σε μετοχές στρατηγικής επιρροής. Ορισμένες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας πιστεύουν πως θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την ετεροβαρή σχέση τους με την Κίνα, με την αμερικανική γεωστρατηγική ισχύ. 
Για αυτό βλέπουμε την Ταιβάν, τη νότια Κορέα, ακόμα και την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες να επιθυμούν να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία με τις ΗΠΑ. 
Η Κίνα, από την πλευρά της, εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις της και οι νέοι πύραυλοί της θα έχουν τέτοιο βεληνεκές που θα απειλούν ευθέως τις αεροπορικές βάσεις και τα αεροπλανοφόρα στα οποία η Αμερική στηρίζει τη στρατιωτική της κυριαρχία στον Ειρηνικό.
Υπενθυμίζεται πως η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ξένος αγοραστής του αμερικανικού χρέους.
 Οι σύμμαχοι της Αμερικής στην νοτιοανατολική Ασία ανησυχούν λοιπόν όλο και πιό έντονα για μια έκλειψη των ΗΠΑ από την περιοχή. 
Φοβούνται ότι τα οικονομικά προβλήματα της Αμερικής θα την αναγκάσουν να μειώσει την παρουσία της στον Ειρηνικό. Φοβούνται και το άλλο: 
Πως η Κίνα θα θέλει από τούδε να λύνει τις διενέξεις της με όχι και τόσο κομψό τρόπο, και πάντως όχι στη βάση του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Διεθνούς Έννομης Τάξης.
Και στη Δύση, και στην Ασία, πολλοί προεξοφλούν ότι το Πεκίνο, υπό το σύνδρομο του γίγαντα, θα επιδείξει στο μέλλον επιθετικότερη εξωτερική πολιτική. 
Πως θα γίνει διαχείριση της νέας, ενδεχομένως πιό αλλαζονικής Κίνας; 
Τι θα πράξει η ανερχόμενη Ρωσία ως προς αυτό αλλά και η ΕΕ;
 Οι ΗΠΑ θα κρατήσουν αμείωτη τη στρατιωτική τους παρουσία στον Ειρηνικό; 
Πολλά τα ερωτήματα, αλλά και τα διλήμματα, για όλους τους εμπλεκόμενους...

elkeda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: