Το θέλημα της Αμερικής έκανε ο Γιώργος και τορπίλισε τη συμφωνία Καραμανλή - Ρωσίας όπως αποκαλύπτουν τα «Επίκαιρα»
ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ έναντι των ΗΠΑ ότι θα ακυρώσει τις ενεργειακές συμφωνίες της κυβέρνησης Καραμανλή με τη Ρωσία είχε αναλάβει προεκλογικά ο Γ. Παπανδρέου.
Αυτό προκύπτει σαφώς από τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτει στο τελευταίο τεύχος του το περιοδικό «Επίκαιρα» και τα οποία εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον σημερινό πρωθυπουργό, ενώ εγείρουν ερωτήματα ως προς την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.
Πόσω μάλλον που, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, έσπευσε να τηρήσει επακριβώς τις δεσμεύσεις του, επιφέροντας ταυτόχρονα «ισχυρό πλήγμα» στις σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία.
Πιο συγκεκριμένα, σε τηλεγράφημά του προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μία εβδομάδα προ των ελληνικών εκλογών, ο τότε αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ, αφού ενημέρωνε τους προϊσταμένους του ότι «όλα δείχνουν ότι κερδίζει το ΠΑΣΟΚ», σημείωνε ότι ο Γ. Παπανδρέου θα επανεξετάσει τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς και για τον South Stream.
Προφανώς ο κ. Σπέκχαρντ δεν κατέγραφε στο τηλεγράφημα τις προσωπικές του εικασίες, αλλά όλα αυτά ήταν προϊόν των συνομιλιών που είχε εκείνη την περίοδο με τον κ. Παπανδρέου.
Η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγαν να πάρουν θέση ή να δώσουν εξηγήσεις για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, ενώ η αποκάλυψη του περιοδικού αποσιωπήθηκε από μεγάλη μερίδα Μέσων Ενημέρωσης, μηδέ και των τηλεοπτικών σταθμών εξαιρουμένων.
Από άλλα ντοκουμέντα που φέρνει στο φως το περιοδικό επιβεβαιώνεται αυτό που υπήρχε ως διάχυτη εντύπωση στην ελληνική κοινωνία, ότι επί μία διετία (2007-09) οι Αμερικανοί μεθόδευαν την αποδυνάμωση και τελικώς την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή.
Κι αυτό λόγω του ότι ο τότε πρωθυπουργός αψηφούσε τις εντολές τους και προχωρούσε στην ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας.
Από τα τηλεγραφήματα του τότε πρέσβη προκύπτει ότι η αμερικανική πρεσβεία δεν περιοριζόταν στο να «φακελώνει» τον Κ. Καραμανλή και να συλλέγει πληροφορίες (και απόρρητες) για τις επαφές και τις συνομιλίες του με τον κ. Πούτιν.
Παράλληλα ασκούσε αφόρητες πιέσεις προς την κυβέρνηση να μην προχωρήσει τις ενεργειακές συμφωνίες, υπερβαίνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα εσκαμμένα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις επαφές που είχαν αμερικανοί αξιωματούχοι με έλληνες υπουργούς είχαν ζητήσει να ματαιωθεί η επίσκεψη ρώσων αξιωματούχων και στρατιωτικών στην Αθήνα, καθώς και η παραλαβή 450 αρμάτων που ήταν μέρος της ενεργειακής συμφωνίας.
Το κλίμα των αμερικανικών πιέσεων αναδύεται ακόμη πιο έντονο από τα τηλεγραφήματα που έστελνε εκείνη την εποχή η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον στο εδώ υπουργείο Εξωτερικών.
Οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιούσαν (και εμμέσως απειλούν) για κλιμάκωση των πιέσεων προκειμένου να πειστεί η κυβέρνηση Καραμανλή να εγκαταλείψει την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία.
Στην προσπάθειά τους αυτή χρησιμοποιούσαν ακόμη και το ανοιχτό ζήτημα των Σκοπίων, απειλώντας ότι θα προχωρήσουν σε ενέργειες που θα βλάψουν την Ελλάδα.
Ενδεχομένως σε αυτό το πλαίσιο να ήταν και η προσπάθειά τους να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ, όμως το «βέτο» του Κ. Καραμανλή «μπλόκαρε» το θέμα.
Το γεγονός εξόργισε τις ΗΠΑ, που ενέτειναν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές τους για την πτώση της τότε κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου