Πυραυλική ασπίδα: Η Ισπανία εντός, που είναι η Ελλάδα;
ΗΠΑ και Ισπανία συμφώνησαν για τον ελλιμενισμό, στο ισπανικό πολεμικό ναύσταθμο της Ρότα, αμερικανικών πολεμικών πλοίων τα οποία θα μετέχουν στο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας που επιδιώκουν να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί στην Ευρώπη.Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες από τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, καθώς επίσης και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα.
Με τον τρόπο αυτό η Ισπανία εντάσσεται στον κύκλο των χωρών στις οποίες θα εγκατασταθεί η «αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα», η οποία αποτελεί και βασικό σημείο τριβής μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.
Αν κάτι μας κάνει μεγάλη εντύπωση είναι το για ποιο λόγο τέτοιες υπηρεσίες δεν θα μπορούσε να τις προσφέρει η Ελλάδα, επιδιώκοντας να αποσπάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη σε μια δύσκολη καμπή της Ιστορίας της, όπου οι «καλοί», σύμφωνα με το συλλογικό υποσυνείδητο, έχουν εξελιχθεί σε εφιάλτη, τη στιγμή που οι παραδοσιακά «κακοί» στηρίζουν για τους δικούς τους λόγους την Ελλάδα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.
Αν κάτι η Ελλάδα έχει να διαπραγματευτεί αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτε άλλο από τη γεωπολιτική της θέση, το γεγονός ότι αποτελεί «οικόπεδο γωνία», ένα δεδομένο το οποίο ουδέποτε κατόρθωσε να το εκμεταλλευτεί ορθολογικά και να αποσπάσει οφέλη, παγιδευμένη ανάμεσα σε στερεοτυπικές πεποιθήσεις δεκαετιών με αιχμή τον αντιαμερικανισμό και την παντελή έλλειψη οράματος και φαντασίας από την πλευρά των πολιτικών της ηγεσιών.
Και χωρίς πολλές περιστροφές, αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα: Το να αποκτήσει η χώρα ξανά ηγετικές ομάδες με εθνική συνείδηση και όραμα για το που πρέπει να βαδίσει ο τόπος.
Στην προκειμένη δε περίπτωση, ακόμα κι αν δεν επιθυμούμε να ασχοληθούμε με την πυραυλική ασπίδα, η ενεργός εμπλοκή της Ελλάδας θα αποτελούσε με τον κατάλληλο χειρισμό ένα ισχυρότατο μήνυμα προς του Ευρωπαίους εταίρους μας:
Ότι δεν σκοπεύουμε να παραμείνουμε προσκολλημένοι στη λανθασμένη υπόθεση επί της οποίας οικοδομήσαμε κάθε ελληνική πολιτική πρωτοβουλία και στρατηγική, δηλαδή το ότι η Ενωμένη Ευρώπη αφενός θα υφίσταται στο διηνεκές και αφετέρου ότι η όλη λειτουργία της και η παρουσία της Ελλάδας εντός αυτή, θα εξυπηρετεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
Δεν είναι φυσιολογικό όλη η υφήλιος να αντιμετωπίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τον μεγάλο ασθενή και εμείς ως πανάκεια και θεραπεία διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν (ασθένεια στην Αρχαία Ελληνική… προς αποφυγή παρεξηγήσεων η διευκρίνιση)…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου