Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΗ ΜΠΙΡΑΝΤ

 
Νταβούτογλου : Ενάντια στην Συρία μπορεί να ληφθεί ¨κάθε είδους¨ μέτρο

Ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου είπε πως εάν η εσωτερική αναταραχή στην Συρία γίνει κίνδυνος για την Τουρκία, τότε θα ληφθούνε μέτρα.

ΑΓΚΥΡΑ – Ο Νταβούτογλου απάντησε στις ερωτήσεις του Μεχμέτ Αλή Μπιράντ στην εκπομπή 32 μέρα. Όταν ρωτήθηκε ¨Πηγαίνουμε σε πόλεμο με την Συρία ;¨ ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι στην κατεύθυνση των αιτημάτων του κόσμου η Τουρκία πήρε θέση δίπλα στον λαό της Συρίας και είπε ότι ¨Πιστεύουμε πως πλέον οι πιέσεις σε βάρος του λαού της Συρίας έφτασαν σε απαράδεκτο σημείο¨.

 Όταν ο Νταβούτογλου ρωτήθηκε ¨Τι μπορούμε να κάνουμε¨, απάντησε λέγοντας : ¨ Σε αυτό το θέμα αυτός που θα μπορέσει να κάνει είναι ο λαός της Συρίας. Εμείς αυτό που θα κάνουμε ως γείτονες της Συρίας αλλά και ως ένας λαός που έχει τις πλέον στενές σχέσεις με τον λαό της Συρίας, είναι ότι θα κάνουμε πολλά βήματα και αυτό το ξέρουν όλοι¨.

Ο Μπιράντ τον ρώτησε ¨Ο στρατός εμπλέκεται σε αυτά ;¨ και ο Νταβούτογλου απάντησε πως ¨Εάν υπάρξει κάποιο θέμα ασφαλείας για εμάς φυσικά και ναι. 

Εμείς όταν ο Σαντάμ στο Ιράκ είχε αυξήσει την πίεση στον κουρδικό λαό, σε μια νύχτα υπήρχαν 500.000 άνθρωποι στα σύνορα. 

Φυσικά και στρατός και κάθε είδους άλλο μέτρο μπορεί να παρθεί εάν στην περιοχή εκείνη υπάρξει θέμα ασφαλείας. 

Αυτό που είναι σημαντικό είναι στην αδελφή και φίλη χώρα Συρία πριν υπάρξει η εκτροπή σε ένα τέτοιο θέμα ασφαλείας, να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και να σταματήσει αμέσως να ρέει το αίμα.

Ο υπουργός Νταβούτογλου όταν ρωτήθηκε από τον Μπιράντ ¨Υπάρχει η πιθανότητα σε περίπτωση μετανάστευσης να επιδιώξουμε μια νεκρή ζώνη ;¨ απάντησε λέγοντας :

Ποτέ δεν προβήκαμε σε ανακοίνωση που έκανε λόγο για ίδρυση νεκρής ζώνης, αλλά σκεφτείτε πως στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου όταν εντάθηκαν τα περιστατικά, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κινήθηκαν προς τα σύνορα μας. 

Φυσικά και είμαστε σε θέση να πάρουμε τα μέτρα μας. Δεν θέλουμε όμως να στήσουμε ένα τοίχος και να πούμε στους ανθρώπους «εδώ είναι τα σύνορα μου, μη μπαίνεις». 

Ο αριθμός του για κάποιο διάστημα έφτασε τους 15 χιλιάδες, τώρα είναι περίπου 7.600. Αύριο μπορεί να αυξηθεί πάλι ο αριθμός, δεν μπορούμε να ξέρουμε. 

Εμείς ως Τουρκία απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους μέσα στα πλαίσια της κρατικής μας παράδοσης για αγκαλιά του αδυνάτου και παροχής βοήθειας σε αυτόν που την εκλιπαρεί, είμαστε σε θέση να παράσχουμε αυτή την στήριξη στον λαό της Συρίας. 

Αυτό όμως δεν είναι κάτι που πρέπει να εκλαμβάνεται ως νεκρή ζώνη. Το σημαντικό σε αυτό το στάδιο είναι η επίλυση αυτού του θέματος. Που δεν έγινε δυστυχώς.¨

…………………

Από τώρα και πέρα οπουδήποτε στον κόσμο, κανείς δεν μπορεί να ακουμπήσει Τούρκους πολίτες, είτε είναι στα ανοιχτά της Λατινικής Αμερικής είτε αλλού.

Για κάτι τέτοιο η Τουρκική Δημοκρατία έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να αναζητήσει λογαριασμό, Η ελεύθερη ναυσιπλοΐα όπως ισχύει σε όλο τον κόσμο έτσι και στην Ανατολική Μεσόγειο θα εφαρμοστεί.

Διότι εάν δεν γίνει αυτό και θεωρείται νόμιμη η επέμβαση του Ισραήλ στα ανοιχτά της Γάζας όπως δηλαδή έγραφε η έκθεση των Πάλμερ και Ούριμπε, αυτό σημαίνει πως το Ισραήλ μπορεί και στα ανοιχτά του , δηλαδή στα διεθνή ύδατα να επεμβαίνει.

Μπορεί ακόμη να επέμβει και μπροστά στην Ισπανία ή στην Αττάλεια. 

Εάν κάτι τέτοιο θεωρείται νόμιμο τότε η Μεσόγειος μετατρέπεται σε μια περιοχή όπου ο καθένας ορίζει την περιοχή του και επεμβαίνει στα πλοία όποτε κρίνει σκόπιμο. 

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η φυσική μας λεκάνη¨

Όταν ο Μπιράντ ρώτησε τον Νταβούτογλου ¨Από τώρα και μετά θα εμποδιστεί από τον τουρκικό στόλο η επέμβαση του Ισραήλ σε πλοία εντός των διεθνών υδάτων ;¨ , εκείνος απάντησε : ¨ Ναι διότι εάν στα διεθνή ύδατα έχει τουρκική σημαία και το πλοίο είναι υπό τουρκικό έλεγχο, τότε το πλοίο θεωρείται τουρκικό έδαφος. Και αυτό περιλαμβάνεται στον χώρο κυριαρχίας. Αυτό είναι που εννοούμε όταν κάνουμε λόγο για ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Είπαμε ότι τέτοιου είδους επεμβάσεις δεν μπορούνε να γίνουν ανεκτές και ότι θα πάρουμε κάθε είδους μέτρα.

Άλλωστε σε μια τέτοια επέμβαση αυτά τα μέτρα είναι το δικαίωμα και το καθήκον μας. Για όσο ένα πλοίο μας είναι στα διεθνή ύδατα και δεν μπαίνει στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ κανείς δεν μπορεί να επέμβει¨.

………………..

¨Αυτήν την στιγμή τα πλοία μας είναι στην περιοχή. Στα νότια της Κύπρου –διότι η συμφωνία που κάναμε αφορά όλη την Κύπρο- κάνουμε σεισμικές έρευνες.

Ελπίζουμε ότι κατά τον Οκτώβριο θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις και όλες οι έρευνες θα συνενωθούνε. Εάν δεν υπάρξει εμείς έχουμε πει ότι δεν μπορούμε ν δεχτούμε αυτήν την μονόπλευρη πρακτική¨.

…………………….

Εφ. Ραντικάλ 7-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: