Η ενημέρωση του ΥΠΕΞ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής
Ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπάθησε να περάσει ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, στην ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στην ομιλία του προς τους βουλευτές –μέλη της επιτροπής ο Σ. Λαμπρινίδης παρουσίασε τα πεπραγμένα των τριών περίπου μηνών που βρίσκεται στο συγκεκριμένο πόστο.
Η συγκεκριμένη ομιλία από τη φύση της ήταν πολύ γενικόλογη και χωρίς κάποια συγκεκριμένη «είδηση» για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας, πέραν της αποστροφής του λόγου του Έλληνα υπουργού για τις γεωτρήσεις της Κύπρου και τις τουρκικές προκλήσεις οι οποίες, πάντα κατά τον Σ. Λαμπρινίδη «δεν έμειναν αναπάντητες» από τη πλευρά της χώρας μας.
Το αξιοσημείωτο όμως σημείο της συγκεκριμένης ομιλίας, το οποίο αποτελεί και ένα ελπιδοφόρο για το άμεσο μέλλον «μήνυμα», είναι πως η Αθήνα φαίνεται να έχει αντιληφθεί πως η διπλωματική και στρατιωτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί πλέον μονόδρομο, εάν θα θέλει να προασπίσει βασικά και ζωτικά εθνικά της συμφέροντα.
Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο ο Σ. Λαμπρινίδης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στον ρόλο που έχει αρχίζει να αποκτά η Ελλάδα στην συγκεκριμένη περιοχή, και στο Παλαιστινιακό ιδιαιτέρως, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ολοένα και στενότερη σχέση που η Ελλάδα δημιουργεί με το Ισραήλ.
Σε γενικές γραμμές δεν μπορεί να μην επισημανθεί το γεγονός πως ο Έλληνας υπουργός δεν έκανε ούτε μία αναφορά στο ζήτημα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αλλά τα «συμφραζόμενα» δίνουν μία εντύπωση πως η Αθήνα βλέπει πλέον «προς Ανατολάς», με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται σε μία σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου και των υποθαλάσσιων ερευνών.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού έχει ως εξής: «στον αγώνα που δίνει η χώρα μας για να βγει από την κρίση, δεν έχουμε μόνο να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που εκ των πραγμάτων γεννά η μεγαλύτερη και ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη, αλλά και τη συστηματική καλλιέργεια ενός δυσμενούς για την Ελλάδα διεθνούς κλίματος ή αν θέλετε την προσπάθεια καλλιέργειας τέτοιου κλίματος από κάποιους.
Ο ρόλος του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι κομβικός και ιδιαίτερα κρίσιμος σε αυτόν τον τομέα.
Στο διάστημα που υπηρετώ από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, έχω επιδιώξει με όλες τις δυνάμεις μου να έρθω σε επαφή με όσους περισσότερους εταίρους μας στην Ευρώπη και στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, ομολόγους μου από όλη τη γη όπως τη Κίνα, τη Ρωσία και άλλους, με στόχο την ενημέρωση, όχι μόνο των κυβερνήσεων, αλλά και της κοινής γνώμης, για τα μεγάλα βήματα που έχει ήδη κάνει η Ελλάδα στη δημοσιονομική της προσαρμογή.
Σε αυτό το πλαίσιο, το καλοκαίρι επισκέφθηκα τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, στην οποία θα ήθελα να κάνω ξεχωριστή αναφορά, διότι με τη στάση της μετά την τρομοκρατική επίθεση, έδωσε, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, μάθημα σε όλο τον κόσμο για τις αξίες της δημοκρατίας και της ανοικτής, φιλελεύθερης κοινωνίας.
Με τον ομόλογό μου, τον κύριο Jonas Store, καθιερώσαμε μία πολύ στενή συνεργασία τόσο για ειδικά θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες, όσο και ευρύτερα περιφερειακά, όπως το Μεσανατολικό. Όπως ξέρετε, ο κύριος Store προεδρεύει της ομάδας των δωρητών για την Παλαιστίνη.
Ταυτόχρονα, σε όλες τις επαφές μου αναδεικνύω τις σημαντικές ευκαιρίες που διανοίγονται για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, καθώς και για την ενίσχυση των εξαγωγών και των ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό, με όχημα την εξωστρέφεια που επιδεικνύουν πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Κυρίως όμως, κύριε Πρόεδρε, σπεύδω να τονίσω ότι το βασικό μήνυμα, το οποίο επιδιώκω να στείλω σε όλη τη γη, είναι η δυναμική παρουσία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, παρά την κρίση, παντού.
Η κρίση δεν έχει αδυνατίσει την εξωτερική μας παρουσία, την έχει ενδυναμώσει. Προασπιζόμαστε με απόλυτη επιτυχία τα εθνικά μας συμφέροντα και ταυτόχρονα επιδιώκουμε να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε περιοχές έντασης στη γη, κάτι που έχει αναγνωριστεί, όπως θα προσπαθήσω να εξηγήσω στη συνέχεια, από πάρα πολλούς.
Επειδή χρονικά αναφέρομαι στις δραστηριότητες του Αυγούστου, επιτρέψτε μου και από το βήμα της Βουλής, να εκφράσω τη βαθιά συγκίνησή μου και τη μεγάλη τιμή που ένιωσα όταν επισκέφθηκα, στα μέσα Αυγούστου, την Ίμβρο για να γιορτάσουμε τα εικοσάχρονα του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Οι αγώνες των Ιμβρίων και η προσπάθειά τους να ξαναβάλουν τα θεμέλια για να χτίσουν τις κοινότητές τους αποτελούν πηγή έμπνευσης. Είναι σημαντικό η τουρκική Πολιτεία να συμπαρασταθεί ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια και να θεραπεύσει όλες αυτές τις αδικίες που για χρόνια τις καταδίκασαν σε μαρασμό. Είναι ένα μήνυμα που μπόρεσα να περάσω σε όλους κατά την επίσκεψή μου εκεί.
Τώρα, κατά τις πρόσφατες επισκέψεις μου σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, καθώς και στις διμερείς συναντήσεις που είχα με ομολόγους μου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβρη, αλλά και τις επαφές μου με επιφανείς ομογενείς, δεξαμενές σκέψεις και αμερικανικά και ξένα τηλεοπτικά δίκτυα σε Ανατολική και Δυτική Ακτή της Αμερικής, όσο βρισκόμουν εκεί, είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τη δυναμική που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία.
Με ορισμένους από τους ομολόγους μου συμφωνήσαμε άμεσα σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αίγυπτο στην οποία συμμετείχαν και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής –και ευχαριστώ θερμά αγαπητέ Πρόεδρε και τα μέλη του ΕΣΕΠ για αυτήν τη συνεργασία – καθώς και θεσμικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πολύ παραγωγικής συνάντησης που είχα στη Νέα Υόρκη με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου.
Φυσικά, σε όλες αυτές τις επαφές, προωθούμε και ενημερώνουμε για τις θέσεις της πατρίδας μας, όχι μόνο για τα θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά και γενικότερα της ευρύτερης γειτονίας μας.
Η παρούσα οικονομική συγκυρία, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν έχει μειώσει ούτε στο ελάχιστο την ένταση με την οποία υπερασπιζόμαστε τις εθνικές μας θέσεις σε όλα τα διεθνή φόρα, ούτε, βεβαίως, έχει κάμψει τη διαπραγματευτική μας ικανότητα. Ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, η παρουσία της Ελλάδας και η αναβάθμιση του ρόλου της είναι εμφανής.
Οι γείτονές μας προσβλέπουν στην Ελλάδα ως τον εταίρο που μπορεί να μιλήσει στο όνομά τους με την Ευρώπη. Τη βλέπουν ως σημείο ισορροπίας και μετριοπάθειας στο διεθνές σύστημα, ως χώρα που πρεσβεύει της αξίες του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς συνεργασίας.
Οι συνομιλητές μας αναγνωρίζουν τις ευρύτερες διαστάσεις της κρίσης και το σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή τους. Αναγνωρίζουν ακόμα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου, τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελληνική Κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός, και πιστεύουν στην επιτυχία μας, που θα είναι και για εκείνους ιδιαίτερα κρίσιμη και ωφέλιμη.
Ειδικά στην άμεση γειτονιά μας, κύριε Πρόεδρε, τα Βαλκάνια, πρέπει να δίνουμε συνεπές, δυναμικό παρόν.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου επισκέφθηκα τις χώρες των Βαλκανίων, με κύριο μήνυμα την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής, που θα συμβάλει στην εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης στη γειτονιά μας.
Σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε την προώθηση της πρωτοβουλίας μας «Ατζέντα 2014», με την οποία επιθυμούμε να αναζωογονήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τόσο στα ίδια τα Δυτικά Βαλκάνια, στις χώρες τις ίδιες, που αντιμετωπίζουν μεγάλη πρόκληση για να αλλάξουν, όπως απαιτούν τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όσο και στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν είναι μυστικό ότι κάποιοι αισθάνονται μία κόπωση διεύρυνσης και δεν το έχουν πλέον στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τους αυτό το βαλκανικό άνοιγμα, αλλά μπορεί να επιστρέψει.
Σε διμερές επίπεδο επισκέφθηκα το Ζάγκρεμπ, το Βελιγράδι και την Πρίστινα.
Στην Κροατία επιβεβαιώσαμε το άριστο επίπεδο των σχέσεών μας και τόνισα τον τεράστιο συμβολισμό που έχει το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβολισμό για ολόκληρη τη γειτονιά μας, ειδικά γιατί αυτή η επιτυχία ήρθε σε καιρό κρίσης και σε κλίμα ευρω-σκεπτικισμού που σας περιέγραψα.
Στο Βελιγράδι είχα την ευκαιρία να χαιρετίσω τη σταθερή πρόοδο της Σερβίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας και να εκφράσω τη σταθερή υποστηρικτική θέση της Ελλάδας, τόσο για την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Σερβίας, όσο και στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Η Ελλάδα πιστεύει, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στη διπλωματία και θεωρεί ότι δεν μπορούν να υπάρχουν μαύρες τρύπες στα Βαλκάνια. Οι θέσεις μας παραμένουν σταθερές και γνωστές σε όλους και τις επανέλαβα τόσο στη Σερβία, όσο και στο Κόσοβο, καθώς αναμένουμε την πρόοδο του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.
Είναι όμως σαφές ότι ολόκληρη η περιοχή διαθέτει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική.
Λόγω των εντάσεων που παρατηρήσαμε το τελευταίο διάστημα, σημείωσα ότι η χώρα μας καταδικάζει την ανάληψη μονομερών ενεργειών και συνέστησα την επίδειξη πνεύματος συνεργασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Φυσικά, και στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα, συζητήσαμε τις δυνατότητες επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας όλων των πλευρών.
Λίγες ημέρες μετά, κατόπιν πρότασης της χώρας μας στο Συμβούλιο του Ιουνίου και σε συνεννόηση με τον Επίτροπο διεύρυνσης Füle, επισκεφθήκαμε με τον Ιταλό συνάδελφό μου, τον κύριο Frattini, τα Τίρανα, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στόχος της επίσκεψης ήταν να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σαφούς ευρωπαϊκής προοπτικής στον αλβανικό λαό, τονίζοντας ταυτόχρονα τις τεράστιες ευθύνες που έχει η πολιτική ηγεσία της χώρας για την εκπλήρωση αυτού του οράματος.
Με τον κύριο Frattini εκφράσαμε την ετοιμότητα των χωρών μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχουν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια της Αλβανίας για την προσέγγισή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, επισημάναμε την ανάγκη οι προσπάθειες αυτές να ενταθούν ώστε να εκπληρωθούν τα κριτήρια, σαφή κριτήρια, και οι καίριες προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ελλάδα συνεχίζει, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, να προωθεί δυναμικά την «Ατζέντα 2014» με σκοπό την πραγματοποίηση της πρώτης Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων μετά το 2003 –θυμάστε την πρώτη στη Θεσσαλονίκη– κατά την Ελληνική Προεδρία της ΕE το 2014.
Σύντομα θα παρουσιάσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα βήματα που θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη μέχρι τη Σύνοδο.
Στο πλαίσιο της σταδιακής εξειδίκευσης αυτού του σχεδίου, απηύθυνα, από κοινού με τους ομολόγους μου Βουλγαρίας και τη Ρουμανίας, επιστολή προς τους Ευρωπαίους Επιτρόπους για τη διεύρυνση και την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι τρεις χώρες, που πιστεύω ότι έχουμε μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείναμε και ζητήσαμε τη συνεργασία της Επιτροπής στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια, με στόχο την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των χωρών της περιοχής.
Απώτερος σκοπός μας είναι η προαγωγή της σταθερότητας, των σχέσεων καλής γειτονίας, της χρηστής διακυβέρνησης, του διοικητικού εκσυγχρονισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής προόδου.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για να πάω τώρα στα Ηνωμένα Έθνη, η φετινή σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης μας έδωσε τη δυνατότητα για επαφές και συναντήσεις, τόσο με σειρά ομολόγων μου από κάθε άκρη της γης, όσο και με σημαντικούς παράγοντες και φορείς της διεθνούς κοινότητας και των διαμορφωτών της διεθνούς κοινής γνώμης.
Στο πλαίσιο αυτό είχα διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον κύριο Ban Ki Moon, με τον οποίο είχα μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατικής της Μακεδονίας, καθώς και για ευρύτερα θέματα της περιοχής μας, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της τουρκικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο και των εξελίξεων στο Παλαιστινιακό.
Ειδικά για το Κυπριακό και την τουρκική συμπεριφορά, είχα συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κύριο Χριστόφια, καθώς επίσης και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Ahmet Davutoglu.
Επιπλέον, σε όλες τις άλλες επαφές μου, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τη βαθιά ανησυχία της Ελλάδας για τις τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά σε μία κρίσιμη περίοδο για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, προχώρησε στην εξάσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματός της έρευνας και εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου.
Το δικαίωμα της αυτό κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και έχει καταγραφεί, προφανώς όχι τυχαία, με δηλώσεις όλων των διεθνών παραγόντων που έχουν ενδιαφέρον για το θέμα. Είχαμε ξεκάθαρες δηλώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία.
Η Τουρκία, ακριβώς επειδή δεν έχει επιχειρήματα, επιχειρεί να στρατιωτικοποιήσει τη συζήτηση, προσπαθεί να οξύνει τους τόνους και προχωρά σε ρητορικές απειλές και παράνομες ενέργειες.
Τίποτα δε μένει χωρίς απάντηση όπως θα έχετε παρατηρήσει, όμως δυστυχώς τέτοιες ενέργειες δείχνουν έλλειψη υπευθυνότητας, ιδίως στην πολύ ευαίσθητη περίοδο που περνάει η γειτονιά μας.
Πιστεύω ότι στη Γενική Συνέλευση μπορέσαμε με μεγάλη αποτελεσματικότητα να ευαισθητοποιήσουμε τους συνομιλητές μας και να εντείνουμε την απομόνωση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα.
Συναντήθηκα επίσης με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τον κύριο Abbas, τους ομολόγους μου της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και με Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδονησίας, της Αργεντινής και πολλούς άλλους.
Δεν θα σας κουράσω, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, με λεπτομέρειες. Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι όλες οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε πολύ θετικό για την Ελλάδα κλίμα, και ετέθησαν στέρεες βάσεις για τη συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας όλων μας, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι συναντήσεις μου με τους ομολόγους μου ήδη έχουν αρχίσει να αποφέρουν απτά αποτελέσματα, όπως θα αναφέρω και στη συνέχεια για τις πρόσφατες επισκέψεις μου στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Λίβανο.
Τώρα, ειδικότερα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για το Παλαιστινιακό, που κυριάρχησε στη φετινή Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών είχαμε την ευκαιρία για στενές διαβουλεύσεις με όλα τα μέρη.
Οι θέσεις της Ελλάδος ήταν ξεκάθαρες από την αρχή, υποστηρίζουμε πλήρως τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου, δημοκρατικού και με εδαφική συνέχεια Παλαιστινιακού κράτους, επί τη βάσει των συνόρων του 1967, το οποίο να συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων.
Στην ομιλία μου άλλωστε, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσα την υποχρέωση όλων να σεβαστούν την αίτηση που έκανε ο Πρόεδρος Abbas στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αυτήν την αναγνώριση.
Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι η επίτευξη του στόχου αυτού μπορεί να επέλθει μόνο μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών. Τόσο διμερώς όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίξαμε ότι η νέα δυναμική που δημιουργείται θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα από το Κουαρτέτο, προκειμένου να δοθεί νέα ουσιαστική ώθηση στην Ειρηνευτική Διαδικασία εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω, κυρίως, της Cathy Ashton –και χάρη στην ενιαία στάση που τήρησαν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, εξαιτίας και της δικής μας σχετικής καθοριστικής παρέμβασης προς όλους – κατάφερε να διαδραματίσει ουσιαστικό πολιτικό και ιδιαίτερα δραστήριο ρόλο, με αποτέλεσμα να εκδοθεί τελικά ένα συναινετικό ανακοινωθέν από το Κουαρτέτο για την επανέναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, θέτοντας ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα ορόσημα προς τις δύο πλευρές, για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου, ξεκινώντας από τα δύο πιο ακανθώδη ζητήματα, αυτά της ασφάλειας και των συνόρων.
Τις εξελίξεις αυτές είχα την ευκαιρία να συζητήσω και με τους Άραβες και με τον Ισραηλινό ομόλογό μου στα Ηνωμένα Έθνη, τόσο κατά τις διμερείς συναντήσεις που είχα στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, όσο και για την πρόσφατη περιοδεία μου στην περιοχή.
Όλοι ανεξαιρέτως οι συνομιλητές μας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αναγνώρισαν τον εποικοδομητικό, για να μην πω πρωταγωνιστικό, ρόλο της Ελλάδας, επωφελούμενη τόσο από τις παραδοσιακά στενές σχέσεις φιλίας, φυσικά, που έχει με τον αραβικό κόσμο, όσο και από τις ενισχυμένες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που έχουμε αποκτήσει και που χτίζουμε με το Ισραήλ.
Φεύγοντας από τα Ηνωμένα Έθνη και πηγαίνοντας τώρα στη Μέση Ανατολή, την περασμένη Παρασκευή επέστρεψα από την περιοδεία που είχα στην Αίγυπτο, Ιορδανία και Λίβανο.
Επισκέψεις οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της ενεργούς και δυναμικής προώθησης των διμερών μας σχέσεων με τις χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας, με τις οποίες η Ελλάδα απολαμβάνει παραδοσιακές στενές σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης.
Στην περιοδεία μου αυτή, όπως γνωρίζετε, συμμετείχαν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όσο και εκπρόσωποι των μειζόνων επιχειρηματικών φορέων της χώρας.
Ο σκοπός των επισκέψεων αυτών ήταν διττός.
Αφενός να εξετάσουμε από κοινού και στοχευμένα τις δυνατότητες που διανοίγονται για την προώθηση των αμιγώς διμερών οικονομικών και πολιτικών μας σχέσεων, αφετέρου –και με την ιδιότητα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης– να ακούσω τις προτάσεις τους για τη σύσφιξη και εμπέδωση της συνεργασίας της Ευρώπης με τις χώρες αυτές, στο πλαίσιο τόσο της νέας θεσμικής πρωτοβουλίας της Ευρώπης για τη νότια γειτονία, όσο και της Ένωσης για τη Μεσόγειο.
Τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ένα πράγμα είναι σημαντικό εδώ. Το συμπέρασμα των επαφών μου είναι ότι οι χώρες της περιοχής δε θέλουν απλώς, αλλά απαιτούν την εντονότερη παρουσία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητούν συγκεκριμένο σχέδιο συνεργασίας, που θα αποτελέσει μια μεγάλη επένδυση για το κοινό μας μέλλον.
Αυτή την ώρα, που οι ισορροπίες αλλάζουν και κάποιοι επιχειρούν να παίξουν νέα παιχνίδια ισχύος και να δημιουργήσουν νέες σφαίρες επιρροής στην περιοχή, σας βεβαιώ ότι οι χώρες του αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής δεν επιθυμούν αυτού του είδους τη νέα ηγεμονία.
Η Ευρώπη, κατά τη γνώμη μου, έχει καθήκον σε αυτό το περιβάλλον να προβάλλει ένα θετικό όραμα συνεργασίας, που θα σέβεται την κυριαρχία, τη λαϊκή βούληση και την επιθυμία των δυνάμεων της αλλαγής στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, για περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας καλύτερα από την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θεωρώ ότι οι επισκέψεις αυτές ήταν εξαιρετικά επωφελείς για την χώρα μας, η οποία, τώρα ίσως περισσότερο από ποτέ, οφείλει να επιδιώκει δυναμικά την ενίσχυση της παρουσίας της στις χώρες της άμεσης περιφέρειάς της –Βαλκάνια, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή, Κόλπος – και μέσω αυτής να κατοχυρώσει τη θέση που της αναλογεί πολιτικά και οικονομικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Χάρη στη συμμετοχή του ΕΣΕΠ και οικονομικών φορέων, επιχειρήσαμε ένα συνολικό άνοιγμα που περιέλαβε το συνολικό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό φάσμα των τριών χωρών. Νομίζω ότι ήταν ένα πείραμα που πήγε πολύ καλά, κύριε Πρόεδρε, και θα επιδιώξω σύντομα να το επαναλάβουμε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής έγιναν πολλά στο διάστημα που πέρασε από την τελευταία μας συνάντηση, που ήταν μόνο πριν από δύο περίπου μήνες.
Ήθελα με την αρχική εισήγησή μου, και δεδομένου ότι οι συναντήσεις μας επιθυμώ να είναι συχνές και τακτικές, να παρουσιάσω σε αδρές γραμμές τις δραστηριότητες αυτού του διμήνου, γνωρίζοντας ότι φυσικά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος αυτά τα ζητήματα στη συνέχεια, όπως και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη γειτονιά μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου