Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Βολτάρουν με πολεμικά στα ελληνικά νησιά


Η «Κεμάλ Ρέις» στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας

Τουρκική φρεγάτα παραβίασε το Σάββατο τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, τη στιγμή που, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η ΥΠΕΞ της Αμερικής προέβαινε σε συστάσεις προς την Τουρκία, υπό το φόβο πρόκλησης θερμού επεισοδίου.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Συγκοινωνιών ξεκαθαρίζει πως δεν έγινε κάποια παραβίαση εντός Κύπρου από την Άγκυρα.

Δεν έχουν τον Αλλάχ τους οι Τούρκοι, αφού συνεχίζουν να προκαλούν με τις κινήσεις-εντυπωσιασμού, με αφορμή την έναρξη ερευνών στο «οικόπεδο 12» της ΑΟΖ της Κύπρου και την πρόθεση της Ελλάδος να ξεκινήσει κι αυτή έρευνες στη δική της ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» μπήκε στα εθνικά χωρικά ύδατα της χώρας, στην περιοχή μεταξύ Κέας και Κύθνου το απόγευμα του Σαββάτου, πριν εξέλθει από το στενό του Καφηρέα, όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ.

Από εκείνη τη στιγμή και σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθεί το τουρκικό σκάφος, καθόλη τη διάρκεια του πλου του.

Συστάσεις Κλίντον προς Άγκυρα
Αυτή η σπασμωδική κίνηση της Άγκυρας φαίνεται πως προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αμερικής.

Όπως δημοσίευσε η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» στην ηλεκτρονική έκδοσή της, η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την Κυβέρνηση της Τουρκίας να μη στείλει πολεμικά σκάφη ανοιχτά της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται, η Χίλαρι Κλίντον παρενέβη προς κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας, προκειμένου να υποχωρήσουν από τις απειλές για την αποστολή πολεμικών σκαφών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εξ αφορμής της διαφωνίας για τα θέματα ενέργειας και φυσικού αερίου.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η περαιτέρω ένταση πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο και αμερικανικά συμφέροντα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, δε, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, ανησυχούν και από τις τουρκικές απειλές εναντίον του Ισραήλ, καλώντας την Κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να θέσει αυστηρότερες γραμμές στη Μεσόγειο, είτε ασκώντας πιο αυστηρή διπλωματία είτε με εντονότερη παρουσία του αμερικανικού ναυτικού, αν και αναγνωρίζουν ότι αυτό ενδεχομένως να θυμώσει την Άγκυρα.

Καθημερινές οι παραβιάσεις
Σε ό,τι αφορά, τώρα, το εάν η Άγκυρα παραβίασε ή όχι τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τουρκικά πολεμικά πλοία, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζος ξεκαθάρισε χθες πως μέχρι στιγμής δεν έγινε κάτι τέτοιο, ωστόσο υπέδειξε πως οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά είναι καθημερινό φαινόμενο.

Σε δηλώσεις στη Χοιροκοιτία είπε ακόμη: «Παρακολουθούμε όλες αυτές τις κινήσεις με τα διάφορα αρμόδια τμήματα» και σημείωσε ότι «δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής παραβίαση των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλέουν ανοικτά σε διεθνή ύδατα, τα οποία όμως καλύπτονται από τον εναέριο χώρο τον οποίο ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε εκείνο το χώρο σημειώνονται και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και γι' αυτόν το λόγο γίνονται οι αναγκαίες παραστάσεις».

Ερωτηθείς, δε, κατά πόσον παρενοχλήθηκε η Πολιτική Αεροπορία από τουρκικά μαχητικά, ο κ. Φλουρέντζος απάντησε: «όχι, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής οτιδήποτε απολύτως».

Εκστρατεία Λαμπρινίδη σε Αίγυπτο και Λίβανο
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα στον αθηναϊκό Τύπο, η Αθήνα επιχειρεί με διπλωματική επίθεση να αναστρέψει υπέρ της το κλίμα στο θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού η Άγκυρα συνεχίζει τις παρεμβάσεις για να εμποδίσει τις σχετικές συνομιλίες, αλλά και να ακυρώσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, ως επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου και συνοδευόμενος από επιχειρηματίες και στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία.

Η επιλογή των συγκεκριμένων χωρών δεν είναι τυχαία, καθώς, εκτός από τις πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, στην ατζέντα θα βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και το ενεργειακό, συμπεριλαμβανομένων των ΑΟΖ.

Όπως είναι γνωστό, το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο κ. Λαμπρινίδης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στη Ν. Υόρκη.

Το Κάιρο, όπως λένε διπλωματικές πηγές, έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα σφοδρή πίεση από την Άγκυρα να ακυρώσει τη συμφωνία που υπέγραψε το 2003, για καθορισμό ΑΟΖ με την Κύπρο, ενώ η Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, έχει προσφύγει στον ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτή παραβιάζει τη δική της υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, η τουρκική διπλωματία συνεχίζει τις προσπάθειες να βάλει τρικλοποδιά σε αντίστοιχη ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, η οποία έχει παγώσει, ζητώντας από τους Αιγυπτίους να μην αναγνωρίσουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο Καστελόριζο.

Θέλουν συμφωνία και με Αλβανία
Στις διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας περιλαμβάνεται και η κινητικότητα στο θέμα της συμφωνίας για θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία, την οποία ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, ύστερα και από τουρκικό δάκτυλο, αφού αναγνώριζε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στις Διαπόντιες Νήσους. 


Διπλωματικές πηγές τονίζουν, όμως, ότι δεν είναι τυχαία η χρονική σύμπτωση με την ανακοίνωση σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, αλλά και με το «πράσινο φως» που έδωσε η κυβερνητική επιτροπή για έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, στα δυτικά των Ιωαννίνων και στο Κατάκολο Ηλείας.

Επιδιώκει αλλαγές στην Έκθεση
Την ίδια ώρα, εντείνονται και οι ελληνικές προσπάθειες για αλλαγές στο κείμενο της ετήσιας Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι σ' αυτήν δεν γίνεται σαφής αναφορά στις «προειδοποιήσεις» Ερντογάν, ότι η χώρα του θα παγώσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε., εάν η Λευκωσία αναλάβει την προεδρία στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 χωρίς επίλυση του Κυπριακού.

 

sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: