Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Προβλέπει πόλεμο στη Μ.Ανατολή, ο σύμβουλος του τουρκικού Επιτελείου!


“Ανάφλεξη” στη Μέση Ανατολή, “βλέπει” με συνέντευξή του στη ΧΟΥΡΙΕΤ,σύμβουλος του Τουρκικού Γενικού Επιτλείου! 



Ο καθηγητής Μεσούτ Χακί Τζασίν,ειδικός σε θέματα Διεθνούς Δικαίου και Ασφάλειας και σύμβουλος της Τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας στηρίζει την άποψή του περί πολέμου λέγοντας ότι “ο Ομπάμα πούλησε όπλα 150 δις. δολαρίων στους Άραβες.

Τα ίδια δόθηκαν στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Όλα αυτά δείχνουν ότι θα υπάρξει μια σύγκρουση”.

Ο Τούρκος καθηγητής σχολίασε στην Χουριέτ την ένταση με το Ισραήλ, την κρίση των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, την προσφυγή των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ, την Αραβική άνοιξη καθώς και τις όποιες πιθανές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

•Μπορώ να πω ότι το Ισραήλ με την πολιτική του “περίμενε και δες” ετοιμάζεται για νέο πόλεμο. 

Το καθοριστικό εδώ είναι το στάτους του Ιράν. 


Εάν προσέξετε η κυβέρνηση Ομπάμα πούλησε όπλα 150 δις δολαρίων στους Άραβες.


Αυτή είναι η μεγαλύτερη πώληση όπλων από το 1991. 


Τα όπλα αυτά είναι οι λεγόμενες “βόμβες διείσδυσης” που μπορούνε να χτυπήσουν τα υπόγεια εργαστήρια του Ιράν. 


Οι ίδιες βόμβες δόθηκαν και στην πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ. 


Όλα αυτά σημαίνουν πως στην Ανατολική Μεσόγειο, στο κανάλι του Σουέζ και στον κόλπο της Μπάσρας θα υπάρξει σύρραξη. 


Ενδεχομένως και οι Άραβες θα χτυπήσουν το Ιράν. 


Προβλέπω πως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και οι δυνάμεις των ΗΠΑ από το Ιράκ θα κάνουν πόλεμο έναντι στο Ιράν.

•”Μια πτυχή της επιχείρησης στην Λιβύη είναι ενάντια στην Κίνα. Μετά την επιχείρηση η Κίνα απέσυρε 50 χιλιάδες εργάτες από αυτή τη χώρα.

Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ στην Βόρεια Αφρική και στην Ασία στο θέμα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν φοβάται από τους μουσουλμάνους αλλά από την Κίνα. 

Μπορώ να πω ότι αυτή η πολυδιάστατη επιχείρηση στόχευε και στην απομάκρυνση της Κίνας από την Λιβύη.


•”Η Τουρκία δεν έχει την ισχύ για να πολεμήσει και το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Όταν σκεφτεί κανείς πως τα όπλα μας είναι αμερικανικά, το να χτυπήσουμε το Ισραήλ που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ θα ήταν κάτι εναντίον μας.

Είναι όμως πολύ σοβαρές οι αντιδράσεις της Τουρκίας που ανέστειλε τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, απέλασε τους διπλωμάτες και δήλωσε πως εάν χρειαστεί θα κάνει χρήση στρατιωτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από αυτά μπορεί να προβλεφτεί πως κατά τα επόμενα 10 χρόνια θα υπάρχει μια ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Και η ένταση δεν σημαίνει οπωσδήποτε πόλεμο.

Στην διαχείριση της σύγκρουσης υπάρχουν τρία στάδια. Το πρώτο είναι η διπλωματική διαδικασία.

Για παράδειγμα η αναφορά του ΟΗΕ περιλαμβάνεται σε αυτή την διαδικασία. Το δεύτερο στάδιο είναι να πάμε την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο. 

Εάν από εκεί η Τουρκία δεν αποκομίσει κάτι και το Ισραήλ δεν αλλάξει στάση τότε ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος¨.

Γεωτρήσεις στη Κύπρο

•¨Η κρίση αυτή στην πραγματικότητα είναι τμήμα ενός προβλήματος και ονομάζεται ως ¨Σύγκρουση για τις περιοχές δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο¨.

Και πρόκειται για μια ζωτική για την Τουρκία σύγκρουση. Αντιμετωπίζουμε μια εικόνα πολύ σύνθετη με την Ελλάδα, την Κύπρο, την ΤΔΒΚ, το Ισραήλ και την Τουρκία στην επιφάνεια και παράλληλα μετέχουν η Αίγυπτος, η Συρία, η Παλαιστίνη, οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. καθώς και οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Αγγλία.

Οι Ελληνοκύπριοι τα σημερινά τους σχέδια άρχισαν να τα κάνουν το 2002. Το 2007 ανακηρύχτηκαν 13 περιοχές πετρελαίου. Ισχυριζόμενοι πως έχουν άδεια για αυτές τις περιοχές έκαναν συμφωνίες με Λίβανο, Αίγυπτο και Ισραήλ.

Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ευρώπη προτιμάνε πόλεμο, γιατί έτσι κλείνουν οι ενεργειακοί οδοί, τα πλοία αδυνατούνε να μεταφέρουν πετρέλαιο και οι χώρες αυτές θα μείνουν χωρίς ενέργεια.


¨ΟΙ Ελληνοκύπριοι θέλουν να σαμποτάρουν την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Εάν σκεφτούμε την οικονομική στενότητα που υπάρχει στην Ελλάδα και στην Κύπρο, βλέπουμε ότι η κρίση των γεωτρήσεων χρησιμοποιείται για να αλλάξουν την επικαιρότητα.

Εάν η Ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίσει να φέρεται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου ως μόνη κυρίαρχη του νησιού, τότε η Τουρκία όπως και στο παρελθόν θα λάβει σοβαρές κυρώσεις”.



tourkikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: