Η αναθεώρηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που προωθούν τα επιτελεία και των τριών Κλάδων υπό τον γενικό συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, τομοποίο συντάσσει και αυτό τον δικό τυο κατάλογο, έχει ως στόχο την προσαρμογή της εθνικής άμυνας στα νέα δεδομένα έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται από τις ελληνικές κινήσεις προς την κατεύθυνση ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στους δημοσιογράφους στις 24/12/2012 όταν για πρώτη φορά έθεσε επίσημα έναρξη προγράμματος επανεξοπλισμού των ΕΔ
- Εντός των επόμενων εβδομάδων το Συμβούλιο Άμυνας θα καταλήξει οριστικά σε ένα μεσοπρόθεσμο ΕΜΠΑΕ αλλά και σε ένα Δεκαετές Πρόγραμμα Εξοπλιστικών Στόχων.
- Οι ανάγκες αυτές που θα προσδιοριστούν από το ΣΑΜ θα εγκριθούν εν συνεχεία από το ΚΥΣΕΑ .
- Με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ «ανά χείρας» θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με σειρά χωρών οι οποίες προσφέρουν τα απαιτούμενα οπλικά συστήματα.
Διαπραγματεύσεις σε ανώτατο επίπεδο.
Οι συμφωνίες θα είναι κατά κύριο λόγο διακρατικές και θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (ΗΠΑ, Ρωσία) οι οποίες ξεκινούν άμεσα
- Σε ότι αφορά το σημαντικότερο μέρος της όλης υπόθεσης που είναι το οικονομικό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν απόλυτος:
Δεν θα πληρωθεί ούτε ένα ευρώ σε εξοπλιστικά προγράμματα αυτή τη στιγμή και για όσο κρατήσει η κρίση.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη για το μεγάλο άλμα στην ανάπτυξη κι ήδη έχουμε στα χεριά μας προτάσεις που μετακυλίουν τις όποιες πληρωμές πολλά χρόνια μετά και με διάφορους τρόπους.
- Επίσης με διάφορους τρόπους μπορεί να γίνει και η αποπληρωμή πέρα των μετρητών.
Στο άρθρο της «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ» μπορείτε να διαβάσετε κατ΄ αποκλειστικότητα το νέο «χάρτη» των 15 εξοπλιστικών προτεραιοτήτων που μελετά το ΓΕΕΘΑ και οι οποίες κυριότερα στοχεύουν κυριότερα στην ενίσχυση της ΠΑ και του ΠΝ.
Επίσης στη «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» που κυκλοφορεί μπορείτε να διαβάσετε:
ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ TASMO ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Τομέας ελληνικής υπεροχής σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της 31ης Μάιου 2012, ένας Exocet Block II εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά από ένα διθέσιο Mirage 2000 της 332ΜΠΚΠΚ «Γεράκι» στο Πεδίο Βολής Κρήτης.
Ο πύραυλος πέταξε χαμηλά πάνω από τα κύματα μέχρι που έπληξε το στόχο του με απόλυτη επιτυχία, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει την ικανότητα να πλήξει θανάσιμα από απόσταση ασφαλείας, οποιονδήποτε ναυτικό στόχο της ανατεθεί στο Αιγαίο.
SUKHOI T-50 : Το «οπλικό σύστημα» PAK FA
Το «οπλικό σύστημα» Sukhoi T-50 PAK FA είναι μια από τις λιγότερο γνωστές πτυχές του νέου ρωσικού μαχητικού και κατ'αυτό τον τρόπο η πρώτην παρουσίασή του από ελληνικό περιοδικό αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς ακόμα και η προσοχή των διεθνών ΜΜΕ και αναλυτών έχει επικεντρωθεί κυρίως στο stealth προφίλ του PAK FA. Διαβάστε μια ολοκληρωμένη ανάλυση του θεωρούμενου ως "επόμενου καλύτερου μαχητικού αεροσκάφους στο κόσμο"...
ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Προσέγγιση (εξ ανάγκης) στην ουσία των Ειδικών Επιχειρήσεων!
Έπειτα από μια μακρά περίοδο αφάνειας, ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα αποδεικνύεται ότι καθίσταται ολοένα και πιο σημαντικός.
Με δεδομένες τις επιχειρησιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αμυντικός σχεδιασμός, το ΓΕΕΘΑ προχώρησε αθόρυβα μέσα στο 2012, στη σύσταση Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.
Στόχος της νέας Διοίκησης είναι να συγκεντρώσει τη δράση επίλεκτων μονάδων από όλους τους Κλάδους των Ε.Δ για την κάλυψη απαιτήσεων όπως αυτές ορίζονται στο δόγμα Ειδικών Επιχειρήσεων του 21ου αιώνα.
Ο ΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Το ρωσικό Ναυτικό στη Μεσόγειο
Οι ασκήσεις του ρωσικού Ναυτικού στην λεκάνη της Μεσογείου και οι οποίες ολοκληρώθηκαν προχθές ήταν μια είδηση η οποία προκάλεσε εντύπωση για δύο κυρίως λόγους:
Ο πρώτος έχει να κάνει με την συμμετοχή ενός πολύ μεγάλου αριθμού πολεμικών σκαφών ο μεγαλύτερος εδώ και δεκαετίες και ο δεύτερος από τη συμμετοχή σε αυτή Μοιρών τεσσάρων διαφορετικών Στόλων.
Της Μαύρης Θάλασσας, του Βόρειου Στόλου, του Ειρηνικού και της Βαλτικής.
Η συγκεκριμένη άσκηση συνδυαζόμενη με την αυξημένη κινητικότητα ρωσικών πολεμικών σκαφών στη Μεσόγειο και ειδικότερα στην Ανατολική πλευρά αυτής – στο πλαίσιο της κρίσης στη Συρία- έχει στρέψει τα βλέμματα των δυτικών αναλυτών στις δυνατότητες του ρωσικού Ναυτικού και πιο ειδικά του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Στο άρθρο αναλύεται η δομή και και η ισχύς του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που έχει αναλάβει το βάρος αντιμετώπισης της κρίσης στην Α.Μεσόγειο.
ΥΠΕΡΥΘΡΑ «ΜΑΤΙΑ» ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Ηλεκτροοπτικά συστήματα αναγνώρισης του ΠΝ
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη μιας ιδιαίτερα μεγάλης γκάμας ηλεκτροοπτικών και υπέρυθρων (ElectroOptical and Infra Red ΕO/IR) συστημάτων αναγνώρισης.
Σε αυτή τη γκάμα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται συστήματα χαμηλού επίπεδου φωτισμού Low Light Level TVs (L3TVs), νυχτοσκόπια, FLIRs (Forward Looking Infra Red), συσκευές έρευνας και εγκλωβισμού (Infra Red Search and Track - IRST), αλλά και αισθητήρες οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε κατευθυνόμενα βλήματα και βόμβες όλων των τύπων.
Διαβάστε ποια συστήματα είναι σε υπηρεσία στο ΠΝ και τι ακριβώς προσφέρουν στην ασφάλεια της χώρας.
ΑΗ-64D BLOCK III APACHE Vs MIL MI-28N NIGHT HUNTER
Τριάντα και πλέον χρόνια μετά την πρώτη σύλληψη των σχεδίων των ελικοπτέρων ΑΗ-64 και Mil Mi-28, αυτά παραμένουν στο προσκήνιο, γίνονται "συστήματα συστημάτων¨, εξελίσσονται και εξακολουθούν να διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στις επιχειρήσεις του 21ου αιώνα.
Ποιο είναι το καλύτερο από τα δύο ή μάλλον ποιο είναι το πλέον ολοκληρωμένο;
Το άρθρο της "Σ" δίνει απαντήσεις.
Επίσης στo ένθετο ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, μπορείτε να διαβάσετε:
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ:
Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου και η «απασφαλισμένη χειροβομβίδα»
Η Κύπρος και ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί σε λίγες εβδομάδες, θα βρεθούν μπροστά σε σκληρές και οδυνηρές πραγματικότητες, με πελώρια οικονομικά και πολιτικά διλήμματα.
Η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, όπως την παρέδωσαν το σύστημα και η διακυβέρνηση Χριστόφια, απειλεί με αρνητικές επιπτώσεις στο κυπριακό, και αυτό καθίσταται αυτονόητο, αφού όσο η Κύπρος θα αποδυναμώνεται οικονομικά, ακολουθώντας την πτωτική τάση της Ελλάδος, τόσο πιο ευάλωτη θα είναι στο εθνικό θέμα, με τις πιέσεις για μια γρήγορη λύση να εντείνονται και τους «σωτήρες» της Κύπρου να καραδοκούν.
ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Η δημιουργία της Ευρασιατικής Ένωσης με την υπογραφή της πρώτης πράξης της τελικής συμφωνίας την 1η του ερχόμενου Μαΐου, αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρές ανακατατάξεις στον παγκόσμιο γνωπολιτικό και γεωστρατηγικό χάρτη.
Η δημιουργία της με κεντρικό πόλο τη Ρωσία και η μετεξέλιξή της σε μια οικονομική και στρατιωτική συμμαχία θα προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις κυρίως στον «Ευρωατλαντικό» πόλο εξουσίας ο οποίος διαβλέπει την «μονοκρατορία» του να τίθεται υπό αμφισβήτηση.
ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Το κουρδικό ζήτημα αποτελεί σήμερα για την Τουρκία αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της γείτονας χώρας ένα διαρκή «πονοκέφαλο» τουλάχιστον από το 1984 και μετά όταν ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας των Κούρδων αυτονομιστών.
Σήμερα με το ζήτημα να βρίσκεται ξανά σε έξαρση και σε συνδυασμό με την κατάσταση στη Συρία αλλά και το Βόρειο Ιράκ, η Τουρκία δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει το κουρδικό κίνημα το οποίο χαρακτηρίζει ως τρομοκρατικό.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου