Και στην έδρα της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) υπήρχε «τρέξιμο» καθώς η εκ των άνωθεν (πολύ άνωθεν) εντολή ήταν σαφής:
Η διακρατική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Ρωσία θα πρέπει να ετοιμαστεί το ταχύτερο δυνατόν και μάλιστα πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα που προγραμματίζεται για το άμεσο μέλλον.
Οπότε το επιτελείο της ΓΔΑΕΕ «σήκωσε τα μανίκια» για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες τάχιστα.
Μάλιστα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήθελε τους εκδότες της εντολής να επιθυμούν απλώς την κύρωση της συμφωνίας από το επόμενο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).
Κάποιοι εχέφρονες όμως υπενθύμισαν ότι η διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία όπως και οι αντίστοιχες με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία θα πρέπει να υπογραφούν από το Υπουργείο Εξωτερικών και να κυρωθούν με νόμο από τη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε και εμπλοκή σχετικά με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που αποτελούν υποχρεώσεις της ρωσικής πλευράς από παλαιότερες συμβάσεις.
Καθώς στη διακρατική συμφωνία δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για αντισταθμιστικά ωφελήματα, όπως και στις αντίστοιχες με τις ΗΠΑ και Γερμανία, η ρωσική πλευρά ζήτησε και την απαλλαγή με αναδρομική ισχύ των υποχρεώσεων για αντισταθμιστικά ωφελήματα που έχει και συγκεκριμένα αυτών της Rosoboronexport.
Η βάση του ρωσικού επιχειρήματος ήταν ότι η Rosoboronexport είναι κρατική εταιρία.
Όμως από τη ΓΔΑΕΕ επισημάνθηκε ότι η διακρατική συμφωνία αφορά τις δύο χώρες και ότι η αναδρομική ισχύ της απαλλαγής δεν μπορεί να τεκμηριωθεί νομικά, άποψη που τελικά φαίνεται να επικράτησε.
defence-point.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου