Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Πρόγραμμα επέκτασης του α/α HAWK με ελληνική συμμετοχή!


Μία ελληνική εταιρία, η Sielman SA που εδρεύει στο Βόλο, παρουσίασε στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων IDEX 2013 τη συμμετοχή της σε πρόγραμμα επέκτασης της επιχειρησιακής ζωής του αντιαεροπορικού συστήματος μέσου βεληνεκούς Improved HAWK.


Δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε το πόσο σημαντική είναι η ελληνική παρουσία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και πόσο παρήγορο είναι να διαπιστώνεται τόσο δυναμική παρουσία μιας εταιρίας από την ελληνική επαρχία.


Το πρόγραμμα αφορά τα συστήματα του τύπου που επιχειρούν οι ένοπλες δυνάμεις του Μπαχρέιν και έχει αναληφθεί σε συνεργασία με την Al Kowary Industries που εδρεύει στο Μπαχρέιν.

Σκοπός του εκσυγχρονισμού είναι η επέκταση του επιχειρησιακού βίου του γνωστού αντιαεροπορικού συστήματος, το οποίο αποτελεί σχεδίαση της δεκαετίας του 1950, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις σύγχρονες αεροπορικές και πυραυλικές απειλές.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του το σύστημα HAWK έχει υποστεί σωρεία εκσυγχρονισμών με πιο πρόσφατο το επίπεδο Phase III, το οποίο έχει υιοθετήσει και ο Ελληνικός Στρατός.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί 37.000 βλήματα του συστήματος, το οποίο συμμετείχε σε επιχειρήσεις τόσο στον πόλεμο Ιράν – Ιράκ όσο και τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991.
Μάλιστα το σύστημα έχει αντιγραφεί (reverse engineering) από το Ιράν το οποίο πλέον έχει θέσει σε παραγωγή σειράς μία εκσυγχρονισμένη έκδοση του.

Αρχικά η κοινοπραξία των Sielman SA και Al Kowary ανέλαβαν την ανακατασκευή και αναβάθμιση μίας πυροβολαρχίας του συστήματος για λογαριασμό του Μπαχρέιν και σε δεύτερη φάση υπέβαλλαν στο πρόγραμμα άλλες δύο πυροβολαρχίες.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος του Μπαχρέιν η κοινοπραξία βρίσκεται σε αναζήτηση και άλλων πελατών και χρηστών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία που επιχειρούν το σύστημα.

Στη διάρκεια της έκθεσης η Sielman SA παρουσίασε επίσης τη δυνατότητα αναβαθμίσεων των οχημάτων γενικής χρήσης HMMWV και των τεθωρακισμένων οχημάτων M113A1-/-A2/-A3που αποσκοπούν στην επέκταση του επιχειρησιακού βίου και την αναβάθμιση των επιδόσεων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: