«Νάρκες» στη συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν βάζει η Αγκυρα
Στη σκληρή γραμμή της ανάδειξης του μειονοτικού σε πρωτεύον θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε διασύνδεση μάλιστα με τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επιμένει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, επιλογή η οποία προκαλεί προβληματισμό εν όψει της συνάντησης που θα έχει τελικά τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη με τον Α. Σαμαρά.
Τα αρνητικά μηνύματα από την Αγκυρα τόσο για τη στάση που τηρεί στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών και των ερευνών για υδρογονάνθρακες όσο και για την προσπάθεια ανάμειξής της στις υποθέσεις της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας, έχουν φθάσει στην Αθήνα.
Η ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί συζήτηση για μειονοτικό ζήτημα, ενώ σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη θέση της με τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε την περασμένη εβδομάδα στον ΟΗΕ ο Δ. Αβραμόπουλος.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η έγερση ζητήματος Θράκης έγινε αυτή τη φορά παρουσία και της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ, από τον Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια συνάντησης που είχαν με τους εκπροσώπους των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, παρά το γεγονός ότι επεσήμανε τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στην Τουρκία, επανέφερε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Τότε ο κ. Ερντογάν πήρε τον λόγο και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα έθεσε ως όρο το θέμα της αποδοχής του «εκλεγμένου μουφτή στη Δυτική Θράκη» και την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα.
«Εάν επιλυθούν αυτά τα δύο θέματα, τότε μπορεί να αναλάβω το ρίσκο και να ανοίξω τη Θεολογική Σχολή» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Η Τουρκία έχει διαμορφώσει μονομερώς ένα ετεροβαρές και εντελώς ασύμβατο πακέτο, καθώς για την υλοποίηση υποχρέωσης που προκύπτει από την αρχή σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και μειονοτικών δικαιωμάτων, την επαναλειτουργία της Χάλκης, ζητά ανταλλάγματα από την Ελλάδα που αφορούν τους μουσουλμάνους Ελληνες πολίτες, σε μια απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας.
Εντάσεις
Στη συγκεκριμένη συνάντηση του Τ. Ερντογάν και της Α. Μέρκελ με τους θρησκευτικούς ηγέτες των μειονοτήτων δεν έλειψαν οι εντάσεις, καθώς όταν ο μητροπολίτης του Μοναστηρίου των Συροχαλδαίων Μορ Γκαμπριέλ, Σαμουέλ Ακτάς αναφέρθηκε στην εκκρεμότητα επίλυσης των προβλημάτων σχετικά με τα ακίνητα των μοναστηριών, βρήκε συνήγορο την κ. Μέρκελ που υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν ένα «μοναστήρι 1600 ετών να μην έχει στην ιδιοκτησία του δασική έκταση», όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Ερντογάν προκειμένου να δικαιολογήσει την άρνηση επιστροφής περιουσιακών στοιχείων στη μονή.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου