Η Τουρκία δεν θα αγοράσει απλά το αντιαεροπορικό σύστημα μακρού βεληνεκούς στο πρόγραμμα των βλημάτων εδάφους –αέρος μεκρού βεληνεκούς, T-LΟRAMIDS, αλλά πλέον ουσιαστικά επιδιώκει την συμπαραγωγή του με όποια εταιρεία προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα και φυσικά τεχνογνωσία αναφέρει ο βρετανικός οίκος πληροφοριών Janes.
Οι τοπικές και ξένες πηγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ενημέρωσαν το IHS Jane's ότι "ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε όλη την επιρροή του στην εκτελεστική επιτροπή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας (SSM), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ιανουαρίου του ώστε να εγκαταληφθεί πλήρως η περίπτωση αγοράς ύψους 4 δις. δολαρίων, 12 συστημάτων μακρού βεληνεκούς, υπέρ της ανάπτυξης ενός προηγμένου συστήματος του ιδίου τύπου από τουρκικές αμυντικές εταιρείες και από με μία από τις εταιρείες που θα υποβάλλουν την καλύτερη προσφορά.
Προς έκπληξη πολλών, η Τουρκία απέτυχε να επιλέξει νικητή κατά τη διάρκεια της συνάντησης της 3ης Ιανουαρίου της εκτελεστικής επιτροπής της τουρκικής βιομηχανίας που αποτελεί , το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων για προμήθειες όπλων υπό την προεδρία του Ερντογάν.
Η τουρκική βιομηχανία SSM και οι τέσσερις ξένες πλειοδότριες εταιρείες εργάζονται τώρα πάνω στο μοντέλο ανάπτυξης και κατασκευής από κοινού με την Τουρκία χωρίς κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη να παρέχει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις λεπτομέρειες στο IHS Jane.
Επίσης η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» θέλει τους Κινέζους που συμμετέχουν στον διαγωνισμό προτείνοντας το HQ-9 να κάνουν τη ρελάνς και να μειώνουν την προσφερόμενη τιμή δραστικά, κάτω από τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα να έχουν βάλει όλους τους υπόλοιπους να τρέχουν για να εμφανιστούν ανταγωνιστικοί.
Πως είναι δυνατόν να προμηθευτεί οτιδήποτε άλλο η Τουρκία εκτός από Patriot PAC-3 όταν το εν λόγω σύστημα έχει παραχωρηθεί από τρεις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα για να την προστατεύσει από την υποτιθέμενη απειλή που συνιστά το συριακό βαλλιστικό οπλοστάσιο, όσο διαρκεί η αναστάτωση με τον εμφύλιο στη χώρα;
Το δεύτερο ερώτημα είναι αφενός πως η Άγκυρα, όντας μέλος του ΝΑΤΟ, μπορεί να προμηθευθεί σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία ρωσικό ή κινεζικό σύστημα, αφού υποτίθεται ότι χώρες που είναι αντίπαλες της Ατλαντικής Συμμαχίας;"
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου