Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

"ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ" ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ "Καταιγίς 13": Ποιες δυνάμεις έχει παρατάξει το ΠΝ - "Ανεκτές" οι διαθεσιμότητες, αλλά...


Σε ανεκτά - πλην όμως, οριακά - επίπεδα κινείται η διαθεσιμότητα των μονάδων μάχης του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αυτά συμμετέχουν στην άσκηση "Καταιγίσ 13" που ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα.


Αν ληφθεί υπ'όψιν ότι έγινε τεράστια προσπάθεια απ'όλο το προσωπικό εδώ και έξι μήνες για να παρουσιάσουν ετοιμότητες της τάξεως του 75% - περίπου - στις φρεγάτες και 60% στις πυραυλακάτους και τα υποβρύχια, αναδύεται  με σαφήνεια το πρόβλημα της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των μέσων λόγω συνεχών περικοπών.

Πρακτικά η ίδια εικόνα επικρατεί και στην Πολεμική Αεροπορία, όπως είδαμε το πρωί (περί τα 150 μαχητικά είναι ετοιμοπόλεμα), αλλά είναι διαφορετική η φύση του ενός όπλου από το άλλο.

Εν πάση περιπτώσει στην "Καταιγίς" συμμετέχουν αυτή την στιγμή 10 φρεγάτες από τις 13 που υπηρετούν σήμερα (η 14η, η F463 "Μπουμπουλίνα" αποσύρθηκε εντελώς πρόωρα), στις ΤΠΚ συμμετέχουν 13 από τα 19 πλοία και στα υποβρύχια 5 από τα 8 (το ένατο, το S110 "Γλαύκος"  έχει αποσυρθεί).

Σε ότι αφορά τα ελικόπτερα των φρεγατών, η κατάσταση είναι ακιρβώς η ίδια.

Τα ποσοστά διαθεσιμότητας δεν είναι απαγορευτικά για επιχειρήσεις, αλλά το ότι πρόκειται για μία άσκηση η οποία προετοιμαζόταν εδώ και μήνες προκειμένου να έρθουν σε ετοιμότητα τα πλοία δείχνει την έκταση του προβλήματος.

Πρόβλημα το οποίο είναι αποκλειστικά πολιτικό: Δεν πάει άλλο. 


Το να προετοιμάζεσαι έξι μήνες για να βγάζεις τον Στόλο με μέσο ποσοστό διαθεσιμότητας 67% σημαίνει ότι απλά δεν ενδιαφέρεσαι για την άμυνα της χώρας. 

Σε μία στιγμή που είναι νομοτελειακά βέβαιαο ότι η Τουρκία θα γίνει πολύ νευρική το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τουλάχιστον στο επιχειρησιακό κομμάτι τα πράγματα κυλούν ομαλά και τα σενάρια εκτελούνται όπως πρέπει...

Ειδικά σε ψυχολογικό επίπεδο είναι σημαντική η άσκηση "Καταιγίς":

 Με την "DenizKurdu 13" του τουρκικό Ναυτικό είχε κόψει το Αιγαίο "στα δύο" και η τουρκική Αεροπορία το ίδιο  με αποκορύφωμα τις δύο «κρουαζιέρες» μέσα από τις Κυκλάδες και έως τις ακτές της ανατολικής Αττικής.

Το ευχάριστο για την διαθεσιμότητα του των μονάδων του ΠΝ είναι ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχουμε "Παρμενίωνα", οπότε δεν μεταφέρεται στο "άγνωστο μέλλον" η προσπάθεια διατήρησης των ποσοστών διαθεσιμότητας έστω σε ανεκτά απίπεδα.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: