Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Χάρη για την Τουρκία ζήτησε ο Ολάντ, την οποία αποδέχθηκε ο Αναστασιάδης


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην μπλοκάρει η Λευκωσία το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 για «Περιφερειακή Πολιτική», στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. 


Το άνοιγμα του κεφαλαίου θα γίνει στις 26 Ιουνίου και όπως προκύπτει από τις συνομιλίες Ολάντ – Αναστασιάδη, η Λευκωσία έχει ανταποκριθεί θετικά στην παράκληση του Παρισιού και θα συναινέσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου.


Το θέμα αυτό έθεσε ο κ. Ολάντ στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, χθες στο Παρίσι.

Ο Φρανσουά Ολάντ θεωρεί ευκαιρία για την Τουρκία να δώσει δείγματα γραφής σε σχέση και με την Κύπρο. 

Ανέφερε δε πως το Κυπριακό τέθηκε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε αυτές τις ημέρες στη Γαλλία ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς. 

Γάλλοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον Τούρκο υπουργό όπως η χώρα του προβεί σε κινήσεις προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήγειραν και το θέμα της Αμμοχώστου, υποδεικνύοντας στον Μπαγίς πως πρόκειται για μια «πολύ καλή πρόταση και ιδέα», την οποία πρέπει η Τουρκία να συζητήσει.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, προτίθεται να επισκεφθεί την Κύπρο το φθινόπωρο, ενώ όπως πληροφορούμαστε, την ίδια περίοδο θα μεταβεί και στην Τουρκία. 

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα των ερευνών για το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Ο κ. Ολάντ είπε πως η Γαλλία στηρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου. 

Παράλληλα, εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για το γεγονός ότι στις έρευνες μετέχει και η γαλλική Total, την οποία η χώρα του στηρίζει.

Στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα της οικονομίας. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ζητήσει τη στήριξη της Γαλλίας και ο κ. Ολάντ παρουσιάσθηκε έτοιμος να προσφέρει βοήθεια προς τη χώρα μας. 

Εξέφρασε δε και δημόσια την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης από την Ευρώπη προς την Κύπρο.  

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ:

«Μιλήσαμε για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει σε λίγες μέρες, για τους στόχους μας που είναι η ανάπτυξη, η τραπεζική ένωση, η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και η απασχόληση των νέων. 

Τα ίδια ακριβώς, δηλαδή, που είχα συζητήσει με την κ. Αγκελα Μέρκελ πριν από λίγες μέρες. 

Επέμενα ιδιαίτερα στην αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε προς την Κύπρο, μια χώρα που περνά ύφεση και έχει προβλήματα ρευστότητας. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κύπρος πριν από λίγες εβδομάδες».

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «μίλησαν για τα οικονομικά προβλήματα και τις ανάγκες που έχουμε για στήριξη μέσα από τις πολιτικές διακηρύξεις του Προέδρου, με τις οποίες συμφωνούμε απόλυτα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αλληλεγγύη προς την Κύπρο, ως αποτέλεσμα των οικονομικών προβλημάτων που σήμερα αντιμετωπίζει».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη μέχρι σήμερα συμπαράσταση, αλλά και την απόλυτη ταυτότητα θέσεων που ο Πρόεδρος Ολάντ εκφράζει και που διατυπώνονται και μέσα από την κοινή δήλωση με την κ. Μέρκελ».

Δηλαδή, όπως εξήγησε, «για μια Ευρώπη που, ναι, θα αποδίδει σημασία στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά θα προσβλέπει και στην ανάπτυξη, θα προσβλέπει στην εργοδότηση των νέων, θα προσβλέπει σε ένα μόνιμο Πρόεδρο του Eurogroup, θα προσβλέπει στον αναβαθμισμένο ρόλο και τη συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο, που θα προσβλέπει σε μια νομισματική, αλλά και τραπεζική ένωση, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα όσα σήμερα βιώνουμε».

Πηγή – Φωτογραφία: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: