Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Φόβοι για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η αντιπαράθεση του Ερντογάν με τους διαδηλωτές και οι εικόνες συγκρούσεεων σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, ήδη αρχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την τουρκική οικονομία.




Από την 31η Μαϊου μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης ο δείκτης BIST του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε μείωση 16%!

Την πρώτη μέρα που της σκληρής επέμβασης της αστυνομίας με τιους δρόμους των τουρκικών πόλεων γεμίζουν διαδηλωτές, ο ΒΙST κατέγραφε πτώση 10%.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Τaraf, λόγω «της πολιτικής αβεβαιότητας» στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, «εξανεμίστηκαν» 62 δισεκατομμύρια λίρες ( 25 δισεκατομμύρια Ευρώ).

Τα επιτόκια των τουρκικών ομολόγων αυξήθηκαν κατα μια ποσοστιαία μονάδα.

ΟΤΑΝ ΜΙΛΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

«Ο,τι και να γίνει εμείς το στρατώνα Τοπτσού θα τον χτίσουμε το πάρκο Γκεζί». 


Αυτή η δήλωση του Ερντογάν που έκανε την Πέμπτη στην Τυνησία, ήταν αρκετή για να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή, οδηγώντας τον γενικό δείκτη εκείνη την ώρα σε κάθετη πτώση 6000 μονάδων δηλαδή περίπου 8%.
Μεγάλη ήταν και υποτίμηση της τουρκική λίρας. 


Η ισοτιμία Ευρώ- Τουρκικής Λίρας με από τα επίπεδα των 2.3 λιρών έφτασε στις 2.5 λίρες.
Το δολάριο έχει παρόμοια αύξηση.

Τα CDS ( συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης) της Τουρκίας μέσα σε μια μέρα αυξήθηκαν 12% και έφτασαν τις 167 μονάδες, ξεπερνώντας, αυτά της Ιρλανδίας.

Η τουρκική εφημερίδα Taraf, αναφέρει πως « κατά τη διάρκεια της απουσίας του Ερντογάν οι χρηματαγορές κάπως είχαν ηρεμήσει.


Τώρα όμως οι διακυμάνσεις είναι έντονες». 

Η ίδια εφημερίδα σχολιάζει « με τη στάση του, ο Ερντογάν μπορεί να κατεδαφίσει την οικονομία».

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: