Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Τι συζήτησε στη Λευκωσία ο Α/ΓΕΕΘΑ και γιατί δήλωσε συγκινημένος


Οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας καθώς και η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, 

για την οποία επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός στη βάση των νέων στρατηγικών δεδομένων και των εξελίξεων στην περιοχή ήταν τα κύρια θέματα που συζήτησαν ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας  (ΓΕΕΘΑ) Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, σε συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία.
Σε δηλώσεις όπως τις μεταδίδει το Sigma Live, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Φωτίου είπε ότι η παρουσία του Στρατηγού Κωστράκου στην Κύπρο αποτελεί  έμπρακτη απόδειξη της στενής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Κύπρου και της Ελλάδας που αποσκοπούν στην επίτευξη κοινών στόχων.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Φωτίου εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κύπρου προς την ελληνική Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις της για την αμέριστη και πολύπλευρη στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, και σε αυτόν τον αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού η Ελλάδα ασφαλώς παραμένει πάντοτε ο σταθερός, ο μόνιμος και ο ανιδιοτελής συμπαραστάτης για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Φωτίου.

Ακολούθως ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διάφορα θέματα που άπτονται των σχέσεων των δυο χωρών όσον αφορά την αμυντική συνεργασία, καθώς και αυτά που είχαν τεθεί κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του στην Αθήνα.

«Είναι πλέον γεγονός ότι τα νέα στρατηγικά δεδομένα όπως και οι εξελίξεις στην περιοχή επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό αυτής της αμυντικής συνεργασίας. 


Επιβάλλεται, λοιπόν, η συνεργασία μας να αναπτυχθεί και να αναθεωρηθεί στη βάση αυτών των νέων δεδομένων, των καθημερινών αμφισβητήσεων και απειλών από την Τουρκία όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», επισήμανε.
Ο κ. Φωτίου πρόσθεσε επίσης ότι κοινός στόχος είναι οι ήδη στενότατες σχέσεις των δυο χωρών όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια να αξιοποιηθούν περαιτέρω και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο για την επίτευξη της σταθερότητας, της ειρήνης, της ανάπτυξης και της προόδου στην περιοχή.


Καταλήγοντας, ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η οικονομική κρίση που ταλανίζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο δεν θα κάμψει σε καμία περίπτωση τις αντιστάσεις των δύο χωρών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε τη συγκίνησή του για την επιστροφή του στην Κύπρο, λέγοντας «έχω να βρεθώ εδώ 40 χρόνια περίπου, από τότε που μικρός μαθητής βρισκόμουνα στην ελληνική Αμμόχωστό, γι’ αυτό είναι και βαθιά η συγκίνησή μου».


onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: