Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

"H Εξωτερική Πολιτική της 21ης Απριλίου"



Κυκλοφορεί με τον "Ελεύθερο Κόσμο" την Παρασκευή 7 Ιουνίου. 

Έχοντας πρόσβαση στο αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών και σε ανέκδοτα κείμενα πρωταγωνιστών της εποχής, ο γνωστός ιστορικός ρίχνει φως σε μία από τις λιγότερο γνωστές πτυχές του καθεστώτος της 21ης Απριλίου.


 Αυτή των σχεσεών του με τον διεθνή παράγοντα σε μία περίοδο όπου ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ Δύσης και σοβιετικής Ανατολής βρισκόταν σε πλήρη έξαρση.

Το βιβλίο απαντά σε πολλά ερωτήματα που μέχρι σήμερα είτε δεν έχουν απαντηθεί, είτε οι απαντήσεις σε αυτά είναι διαστρεβλωμένες. 

Όπως για παράδειγμα την εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στο πραξικόπημα, το γιατί δεν εκδηλώθηκε το κίνημα των στρατηγών και του παλατιού και την σχέση της χρονικής στιγμής που εκδηλώθηκε το κίνημα με τον αραβοϊσραηλινό Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Αποκαλύπτει επίσης την κόντρα μεταξύ Παπαδόπουλου και Αμερικανών, τους λόγους και τις αιτίες της, που ήταν πολλές και δεν περιορίζονται στα σχετικά γνωστά γεγονότα του καλοκαιριού του 1973.

Γίνεται πλήρης αναφορά στην άδεια που δόθηκε στον Σοβιετικό στόλο να προσορμηστεί στο Αιγαίο και το σοκ που προκάλεσε αυτό στην Δύση, όπως επίσης και τα ανοίγματα του καθεστώτος στις χώρες του ανατολικού μπλόκ και την Κίνα. 

Μπορείτε να διαβάσετε για τον ρόλο του Εβραίου Κίσσιγκερ και των σιωνιστών, που είχε καταλυτικό αποτέλεσμα όχι μόνο για τα γνωστά γεγονότα της Κύπρου αλλά για την γενικότερη στάση των ΗΠΑ απέναντι στους συνταγματάρχες.

Ένα βιβλίο που αποκαλύπτει και εξηγεί πολλά, παραθέτοντας πηγές και γεγονότα.

www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: