Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΜΕ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΜΑΝΤΟΣ - Επιχείρηση εντοπισμού "εχθρικού" υποβρυχίου απο S-70B του Π.Ν. - Ο Στόλος στο νότιο Αιγαίο


Στο Αιγαίο βρίσκονται από σήμερα όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για τη διεξαγωγή της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 13». 


Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν να δώσουν μία απάντηση στην Τουρκία που για δύο εβδομάδες αλώνισε στο Αιγαίο με την άσκηση DenizKurdu και προχώρησε σε μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων αμφισβητώντας κυριαρχικά μας δικαιώματα, με βασικές προκλήσεις τις δύο «κρουαζιέρες» μέσα από τις Κυκλάδες και έως τις ακτές της ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr, τα πλοία του Στόλου θα χωρισθούν σε δύο ομάδες, τα «φίλια» και τα «εχθρικά» και θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις για το πλεονέκτημα στην τακτική μάχης και την εξουδετέρωση του αντιπάλου. 

Θέατρο των επιχειρήσεων θα είναι το νότιο, νοτιοανατολικό Αιγαίο. 

Και βέβαια η περιοχή δεν είναι τυχαία. Οι Τούρκοι θεωρούν πώς στην περιοχή της Ρόδου και εντός την ΑΟΖ μέχρι αυτή της Κύπρου έχουν δικαιώματα και μπορούν να κάνουν έρευνες υδρογονανθράκων. 

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν σαφές μήνυμα. «Είμαστε εδώ για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας».

Στα παίγνια της «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 13» έχουν συμπεριληφθεί όλες οι μορφές ανθυποβρυχιακού πολέμου. 

Το ερώτημα είναι, φοβούνται οι επιτελείς του Πενταγώνου δράση τουρκικών υποβρυχίων; 

Ίσως, δεδομένης και της επικείμενης παραλαβής των υποβρυχίων 214, αλλά και του γεγονότος πώς η Άγκυρα δεσμεύει συνεχώς περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου για submarine ασκήσεις.

Στο πλαίσιο του ανθυποβρυχιακού πολέμου ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού S-70B θα ποντίσουν τα σόναρ τύπου ΑΝ/ΑQS-18(V)3 που διαθέτουν με σκοπό να εντοπίσουν «εχθρικά» υποβρύχια. 

Στην άσκηση συμμετέχει και το υποβρύχιο «Παπανικολής».
Επιχειρήσεις ναρκοπολέμου και ανθυποβρυχιακών πυρών συμβάλουν επίσης στην εξουδετέρωση του «ύπουλου» και δύσκολα εντοπιζόμενου «εχθρικού στίγματος».

Τα πλοία του Στόλου θα εκτελέσουν κοινά γυμνάσια με την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και τις ειδικές δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, εκτελώντας και βολές. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για βολές κατευθυνόμενων βλημάτων. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, μαχητικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» και πολεμικά πλοία θα κάνουν τουλάχιστον δύο κοινές επιχειρήσεις. 

Στη μια θα λάβουν μέρος όλα τα πολεμικά πλοία που είναι αναπτυγμένα στο Αιγαίο με αεροσκάφη της Π.Α. και στη δεύτερη, η οποία θα είναι νυχτερινή, θα συμμετάσχουν τρεις φρεγάτες και μαχητικά.

Το σενάριο της «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 13» προβλέπει και κατάληψη ανακατάληψη νησίδας σε συνεργασία με τις ειδικές δυνάμεις των νησιών που απαρτίζουν τη δύναμη ταχείας αντίδρασης των Ένοπλων Δυνάμεων.

Την άσκηση θα παρακολουθήσει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης από τη φρεγάτα «Ψαρά» στην οποία θα βρίσκονται.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα γιατί ο εχθρός καραδοκεί.

Το θέμα είναι όμως πως η κυβέρνηση έχει υποκύψει στον «εχθρό» της τρόικας που πετσοκόβει κονδύλια και από την άμυνα της χώρας, με αποτέλεσμα το έργο του Στρατεύματος να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο. 

Αν το γαϊτανάκι των περικοπών συνεχιστεί πάντως, τότε οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: