Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Σύστημα επιτήρησης με κάμερες κατά μήκος της Ελληνοαλβανικής μεθορίου εντός του 2014

dendias-episkepsi-dutiki-makedonia
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης συνεχάρη τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που συνελάβαν προ ημερών τους αλβανούς δραπέτες από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της γείτονος.


Την κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης της Ελληνοαλβανικής μεθορίου με κάμερες στα πρότυπα του Έβρου, προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Καστοριά.

Όπως δήλωσε, η σχετική μελέτη έχει ήδη ανατεθεί στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του υπουργείου και το έργο εντάσσεται στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα της περιόδου 2014-2020.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αφού επιθεώρησε τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στο νομό Καστοριάς, ενημερώθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες και συνοριοφύλακες για τα προβλήματα αστυνόμευσης που υπάρχουν και για το ζήτημα της αποψίλωσης δασικών εκτάσεων λόγω της παράνομης υλοτομίας, ανακοινώνοντας την παροχή αστυνομικών οχημάτων και θερμικών καμερών εντός των επόμενων ημερών. 

Αξιοσημείωτη πάντως ήταν η δήλωσή του για το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο» για «μια σύγχρονη Αστυνομία και για μία τόσο όμορφη πόλη».

Ακολούθως συναντήθηκε με τους αστυνομικούς που συνέλαβαν τους τρεις επικινδύνους κακοποιούς, δραπέτες των Φυλακών Ντρένοβα της Αλβανίας και εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια της κυβέρνησης. Οι δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης:

«Θα ήθελα και εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και εκ μέρους της Κυβέρνησης να συγχαρώ τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που έφεραν σε πέρας την ιδιαίτερα επικίνδυνη επιχείρηση σύλληψης των Αλβανών δραπετών. 

Νομίζω ότι τα παιδιά αυτά έδειξαν με τη στάση τους ξεκάθαρα το τι προσφέρει ο Έλληνας Αστυνομικός στην ελληνική κοινωνία στην πολύ μεγάλη προσπάθεια για την προστασία της ζωής, της περιουσίας, της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών. 

Οι άνδρες αυτοί θα τιμηθούν από την Ελληνική Αστυνομία και από εμένα, αλλά προς το παρόν θα μου επιτρέψετε να τους απευθύνω τα θερμότερα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου.
Και έρχομαι τώρα στα προβλήματα της Καστοριάς. 

Τα εγνώριζα. 

Είχα επανειλημμένως συνομιλήσει με την συνάδερφο μου κα Αντωνίου για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία στην Καστοριά, στην εκπλήρωση του καθήκοντος.

Είχα την ευκαιρία να πετάξω στον Γράμμο επάνω στις περιοχές της παράνομης υλοτομίας και είδα τις τεράστιες δυσκολίες του ανάγλυφου του εδάφους, να δω το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης και – να μου επιτρέψει ο Αστυνομικός Διευθυντής – να πω ότι είναι απαράδεκτη η κατάσταση για μία σύγχρονη αστυνομία και για μία τόσο όμορφη πόλη. 

Θα συναντήσω τους συνδικαλιστές και θα αντιληφθώ και εγώ ο ίδιος με την παρουσία μου τα πολλά προβλήματα. 

Καταρχήν θα δώσουμε άμεσες συγκεκριμένες ενισχύσεις. Πρώτα μεν με την αποστολή, συγκεκριμένου αριθμού οχημάτων και λίγων θερμικών καμερών τις αμέσως προσεχείς ημέρες, την παροχή συγκεκριμένων οχημάτων 4Χ4 μέσα στο 2014.

Αλλά όσο αφορά το μεγάλο πρόβλημα της αστυνόμευσης και του ελέγχου της μεγάλης συνοριογραμμής με την Αλβανία, θέλω να σας πω ότι η λύση την οποία προτίθεται να ακολουθήσει το Υπουργείο είναι αφενός μεν μία μελέτη που ήδη έχει αναθέσει στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του ίδιου του Υπουργείου για την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος καμερών διαχείρισης των συνόρων, όπως ακριβώς έχουμε κάνει και με τον Έβρο. 

Η μεθόριος με την Αλβανία είναι μία μεθόριος η οποία δεν αστυνομεύεται. 

Εισάγει εγκληματικότητα και δημιουργεί πάμπολλα προβλήματα σε συνδυασμό μάλιστα με τη μη ύπαρξη φυλακίων των ενόπλων δυνάμεων τα προβλήματα αυτά γίνονται οξύτερα για τις παραμεθόριες περιοχές. 

Πρέπει λοιπόν να τα αντιμετωπίσουμε συνολικά. 

Η μελέτη αυτή θα είναι σύντομα έτοιμη, θα τη δούμε μαζί, θα την εντάξουμε στα χρηματοδοτικά προγράμματα της περιόδου ΄14-΄20 που διαπραγματεύτηκα με την Ε.Ε. Θα την υλοποιήσουμε και πιστεύω ότι ανάλογα με το σύστημα που θα έχει ολοκληρωθεί στον Έβρο, μέχρι τον Ιούνιο του 2014 εν πάση περιπτώσει, εδώ θα είμαστε και θα παρακολουθούμε τα πράγματα».

strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: