Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Σταθερά αντίθετη η Αθήνα σε ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

venizelos_hague-1
Η Αθήνα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται γίνει αποδεκτή η ένταξη της ΠΓΔΜ, με το προσωρινό της όνομα, στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Μ. Βρετανία το Σεπτέμβριο.


Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια προσπάθεια για ένταξη της ΠΓΔΜ με το προσωρινό της όνομα στο ΝΑΤΟ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στη Βρετανία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στον Βρετανό ομόλογό του William Hague, στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της ΠΓΔΜ και της εκκρεμότητας με την ονομασία ήταν αντικείμενο συζήτησης σε σχέση με τη διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, και ο Hague έδειξε να αντιλαμβάνεται πλήρως τις ελληνικές ενστάσεις και απέφυγε τις …κακοτοπιές, αναφερόμενος στη χώρα με το όνομα ΠΓΔΜ και όχι με τη συνταγματική της ονομασία. 

Η κύρια ατζέντα της συνάντησης, η οποία έγινε σε θερμό κλίμα και είχε τη μορφή γεύματος εργασίας, ήταν η επερχόμενη ελληνική προεδρία, για την οποία ο Hague εκφράστηκε με θερμά λόγια: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενθουσιασμένο με την επερχόμενη ελληνική προεδρία.

Είναι πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα η προετοιμασία της χώρας για την προεδρία».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ του εξήγησε αναλυτικά τις προτεραιότητες της προεδρίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της θαλάσσιας ασφάλειας και της μετανάστευσης, αλλά της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής.


Σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα της τραπεζικής ενοποίησης, ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει πανευρωπαϊκή προστασία των τραπεζικών καταθέσεων. Από την πλευρά του ο Hague εξήγησε τη στάση της Βρετανίας απέναντι στην Ε.Ε.

Ιδιαίτερη έμφαση στις συνομιλίες δόθηκε στο Κυπριακό, όπου οι Βρετανοί παραδοσιακά τάσσονται υπέρ της λύσης. 

Στις δημόσιες δηλώσεις του, ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη για κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε και το ζήτημα του αιτήματος της Κύπρου να ενταχθεί στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (PfP), χωρίς σαφή απάντηση από τη βρετανική πλευρά. 

Πιο συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΞ επεσήμανε πως «το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα που πρέπει να λυθεί δίκαια μέσα από ένα βιώσιμο σχήμα το οποίο θα είναι σύμφωνο με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και σύμφωνο με το κοινοτικό κεκτημένο. 

Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και γιατί η λύση πρέπει να μπορεί να γίνει αποδεκτή μέσω δημοψηφίσματος από τις δύο κοινότητες στο νησί. Χωρίς δημοψήφισμα και χωρίς λαϊκή έγκριση δεν μπορεί να γίνει τίποτα. 

Στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά αφετηρία και τέρμα των πρωτοβουλιών είναι η αποδοχή από τον Κυπριακό λαό μέσω δημοψηφίσματος».

Ο Hague ζήτησε να ενημερωθεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα ευρωτουρκικά. 

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ επιχείρησε να διερευνήσει τη δυνατότητα να ανοίξει για την Τουρκία το «παγωμένο» Κεφάλαιο 23 για θέματα Δικαιοσύνης, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο ωστόσο ο Ευ. Βενιζέλος επέδειξε σκεπτικισμό. 

Πλήρης σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στους δύο υπουργούς υπήρξε στο θέμα της Λιβύης και της Αιγύπτου, ενώ όπως δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, Ελλάδα και Βρετανία έχουν τις ίδιες προτεραιότητες με τη Βρετανία αναφορικά με τη Συρία και το Ιράν.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, όπου ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις άμεσες βρετανικές επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω του ΤΑΡ (λόγω συμμετοχής της βρετανικών συμφερόντων BP).

Με πληροφορίες από Καθημερινή και Έθνος


strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: