Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ολοκλήρωση βασικού σκέλους αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού

bolh-04-c-spv
Με τις χθεσινές τελετές απενεργοποίησης του Α΄και Β΄Σώματος Στρατού, σε Κοζάνη και Βέροια αντίστοιχα, ολοκληρώθηκε η κύρια φάση αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού με γνώμονα τη διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας και της ικανότητας άμεσης αντίδρασης καθώς και τη βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. 


Η ***1η Στρατιά αναδεικνύεται σε πραγματική στρατηγική εφεδρεία, αναλαμβάνοντας πλέον απ΄ευθείας τη διοίκηση όλων των Σχηματισμών του πρώην Β΄ΣΣ ενώ η συσσωρευμένη εμπειρία μεταλαμπαδεύεται στο Επιχειρησιακό Στρατηγείο της Ι Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, το οποίο παραμένει στη Βέροια και διατηρεί υπό τη σκέπη του συγκεντρωμένους τους επίλεκτους Σχηματισμούς που προορίζονται για αερομεταφερόμενες, αεροκίνητες και αμφίβιες επιχειρήσεις, πλέον της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ).

 Είχε προηγηθεί στις 28 Νοεμβρίου η απενεργοποίηση της 2ης Ταξιαρχίας Υποστηρίξεως (ΤΑΞΥΠ), η οποία μαζί με τη Μεραρχία Υποστηρίξεως (ΜΕΡΥΠ) που μεταστάθμευσε ήδη στη Θεσσαλονίκη, αναδιοργανώνονται σε Κέντρο Εφοδιασμού Βορείου Ελλάδος (ΚΕΦΒΕ) με αποστολή τη Διοικητική Μέριμνα σε ολόκληρη τη Μακεδονία και Θράκη.


Παράλληλα, η Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων (ΔΙΣΕ), Σχηματισμός επιπέδου Ταξιαρχίας, ενσωματώθηκε από τις 29 Οκτωβρίου στο Στρατηγείο της ***Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) ως ειδικό Επιτελείο. Τόσο η μεταστάθμευση της Α΄Επιλαρχίας Αναγνωρίσεων (Α΄ΕΑΝ) στην Κομοτηνή όσο και η συγκρότηση της ***5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Πεζικού στην Κρήτη επιβεβαιώνουν ότι ο ΕΣ κινείται προς την περαιτέρω ισχυροποίηση των Δ΄ΣΣ και ΑΣΔΕΝ, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Δ΄ΣΣ καταγράφηκαν δύο σημαντικές εξελίξεις:
Πρώτον, οι οργανωτικές αλλαγές στις δύο Μηχανοκίνητες Μεραρχίες Πεζικού με την ενίσχυση, από τον καιρό της ειρήνης, με τις αντίστοιχες Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες. Συγκεκριμένα:
  • η ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (Leopard-2HEL, Αλεξανδρούπολη) αποτελεί πλέον οργανικό σχηματισμό της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού με έδρα την Αλεξανδρούπολη και Zώνη Eυθύνης το νότιο Έβρο.
  • η ΧΧΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (Leopard-2A4, Κομοτηνή) αποτελεί πλέον οργανικό σχηματισμό της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού με έδρα το Διδυμότειχο και Zώνη Eυθύνης το βόρειο Έβρo.
Yπενθυμίζεται ότι πριν τη μεταβολή, οι ΧΧΙΙΙ και ΧΧΙ ΤΘΤ μαζί με την XXV ΤΘΤ (Leopard-2HEL, Leopard-1A5, Ξάνθη) υπαγόταν οργανικά στο Στρατηγείο της XX Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, με έδρα τη Καβάλα.
ξ
Οι ΧΧΙΙΙ και ΧΧΙ ΤΘΤ αποδίδονται από τον καιρό της ειρήνης στους αντίστοιχους Σχηματισμούς, ΧΙΙ και ΧVI M/K ΜΠ.

Όπως σημειώνει το ***defence-point.gr, η από τον καιρό της ειρήνης πλήρης και ανεμπόδιστη από διοικητικές υπαγωγές επιχειρησιακή και λειτουργική ενσωμάτωσή τους στους Σχηματισμούς έχει προφανή ευεργετικά αποτελέσματα στην ενότητα της διοίκησης, την περαιτέρω βελτίωση του συντονισμού αλλά και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων επιχειρησιακών δυνατοτήτων και φυσικά την πλήρη εκμετάλλευση των πολυεπίπεδων και πολύπτυχων συνεργειών.

Δεύτερον, η αναδιοργάνωση του Πυροβολικού Μάχης -που ανακοινώθηκε και επιδείχθηκε στην άσκηση «ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ 2013»- με βασική οργανωτική δομή τον Ουλαμό των 4 σωλήνων. Κατ΄επέκταση, η τυπική Πυροβολαρχία θα διαθέτει δύο Ουλαμούς με 8 σωλήνες συνολικά και η Μοίρα 3 Πυροβολαρχίες με 24 σωλήνες συνολικά. 

Από τον συγκεκριμένο κανόνα εξαιρέσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν όπου επιχειρησιακοί ή ειδικοί λόγοι επιβάλλουν. 

Το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ευέλικτες επιχειρησιακά μονάδες με αναβαθμισμένες δυνατότητες υποστήριξης ενώ όπως σημειώνει το ***defence-point.gr, όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την TAMΣ «ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ- 2013» παρατήρησαν την κατανομή και πυκνότητα των εκπεμπόμενων πυρών υποστήριξης επ’ ωφελεία των συγκροτημάτων ελιγμού κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της.

Σημειώνεται ότι μέχρι την υιοθέτηση της νέας οργανωτικής δομής, η τυπική Μοίρα του Πυροβολικού Μάχης περιελάμβανε τρεις Πυροβολαρχίες με 6 σωλήνες η καθεμία (σύνολο 18 σωλήνες).
με την κατάργηση του ενδιάμεσου επιπέδου διοικήσεως (του Σώματος Στρατού) επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ευελιξία καθώς μειώνεται ο χρόνος αντίδρασης και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα λάθους ή παρερμηνειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού και των μέσων διοικήσεως και υποστηρίξεως.Το οργανόγραμμα της 1ης Στρατιάς [πλην Γ΄ΣΣ (NRDC-GR) και Δ΄ΣΣ] που αναδεικνύεται σε πραγματική στρατηγική εφεδρεία.

Με την κατάργηση του ενδιάμεσου επιπέδου διοικήσεως (πρώην Α΄και Β΄ΣΣ) επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ευελιξία καθώς μειώνεται ο χρόνος αντίδρασης και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα λάθους ή παρερμηνειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού και των μέσων διοικήσεως και υποστηρίξεως.

***1η Στρατιά
***Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού
***5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Πεζικού
***defence-point.gr
***defence-point.gr
strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: