Στο κενό έπεσαν οι φιλοδοξίες του ισλαμιστή πρωθυπουργού Reccep Tayyip Erdoğan να μεταπηδήσει τον Αύγουστο του 2014 στην προεδρία, έχοντας αλλάξει προηγουμένως το πολίτευμα της Τουρκίας από προεδρευομένη δημοκρατία σε προεδρική.
Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, η αρμόδια διακομματική επιτροπή που ανέλαβε την πλήρη αναθεώρηση του Συντάγματος κατέληξε σε αδιέξοδο και διαλύεται έπειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων τα τέσσερα κόμματα της Βουλής (το κυβερνών AKP, το κεμαλικό CHP, το εθνικιστικό MHP και το κουρδικό BDP) συμφώνησαν μόνο σε 62 άρθρα από τα τουλάχιστον 120 που θα απαιτούσε ένα νέο σχέδιο Συντάγματος.
Ενδεικτικό της κυβερνητικής πρεμούρας για το θέμα είναι το γεγονός πως ο Erdoğan κάλεσε τον προηγούμενο μήνα την τουρκική αντιπολίτευση να στείλει προς έγκριση στη Βουλή μόνο τα 62 άρθρα στα οποία υπάρχει συμφωνία, πρόταση που απερρίφθη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με το αιτιολογικό πως το όποιο νέο Σύνταγμα θα πρέπει να εγκριθεί στο σύνολό του και όχι τμηματικά σε πακέτα.
Η εν λόγω εξέλιξη ερμηνεύεται ως προσωπική ήττα για τον Erdoğan καθώς αναιρεί μία από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις του 2011, την αλλαγή του Συντάγματος που αποτελεί κληροδότημα του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980.
Σημειώνεται ότι ο Erdoğan, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός το 2003 και κέρδισε με άνεση τις εκλογές του 2007 και του 2011, δεν μπορεί θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον θώκο αυτό στις βουλευτικές εκλογές του 2015, λόγω εσωτερικού κανονισμού του AKP που δεν επιτρέπει πάνω από τρεις θητείες.
Υπ΄αυτά τα δεδομένα, η Τουρκία εισέρχεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με τις τοπικές και τις προεδρικές εκλογές να διεξάγονται τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2014, αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, η ισλαμική κυβέρνηση κλιμακώνει τις ενέργειες της για χειραγώγηση των ΜΜΕ και των social media:
Ελεύθερος Τύπος, 21/11/2013
strategyreports.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου