Το σκληρό εμπάργκο όπλων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία το 1974 στο πλαίσιο της διεθνούς κατακραυγής για την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο το 1974 ήταν η αρχή για την θεμελίωση της εγχώριας αμυντικής της βιομηχανιας και της σημερινής μερικής αυτάρκειάς της σε οπλικά συστήματα!
Το αποκάλυψε-παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο ίδιος ο Προεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Γκιούλ στην ομιλία του για την τελετή ένταξης στις Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις των πρώτων επιθετικών ελικοπτέρων τουρκικής κατασκευής ΑΤΑΚ.
«Για να μην πολεμάτε και για να μπορείτε να παρεμποδίσετε άλλους, οι οποίοι μπορεί να θελήσουν να κάνουν λάθος σε βάρος σας, θα πρέπει να είστε έτοιμοι.
Η Τουρκία, εδώ και μακρό χρονικό διάστημα, κάνει τις προετοιμασίες της και προσθέτει καθημερινά και μία δύναμη ακόμα στην αποτρεπτικότητά της.
Γι’ αυτό αναμφισβήτητα αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια>>, είπε μεταξύ άλλων και παρόντος του Τουρκου Πρωθυπουργού κ Ερντογάν του Πρόεδρου της Βουλής, Τσιτσέκ, του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Οζέλ και άλλων επισήμων.
Και συνέχισε:
<<Η '‘ειρηνευτική επιχείρηση’' στην Κύπρο (σ.σ. έτσι ονομάζουν τον Αττίλλα) , το 1974, μας έμαθε πολλά πράγματα. Μας έμαθε ότι δεν είναι σωστή η εξάρτιση από έξω στο θέμα της άμυνας.
Από τότε μέχρι σήμερα, ελήφθησαν πολύ σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και στο σημείο που έχουμε φθάσει σήμερα αρχίσαμε να παράγουμε ένα σημαντικό μέρος του εξοπλισμού μας για τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, στην Τουρκία>>.
Η σημαντική αποκάλυψη-παραδοχή για το πως η Τουρκία στράφηκε στα εγχωρίως κατασκευαζόμενα όπλα έγινε με αφορμή, όπως προαναφεραμε, την παράδοση των ελικόπτερων τύπου ATAK, που κατασκευάστηκαν με εγχώριες δυνατότητες (σ.σ. πάνω σε ιταλικά σχέδια ανάπτυξης και πλάνα παραγωγής), στις εγκαταστάσεις TUSAS .
Το εμπάργκο 1974-1978
Να θυμίσουμε εδώ ότι το εμπάργκο είχε επιβληθεί από την Ουάσιγκτον επειδή από την Αγκυρα χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά όπλα το 1974 κατα την εισβολή του Αττίλα, στην Κύπρο.
Το εμπάργκο με την πίεση και του ελληνικού λόμπυ ήταν ισχυρό.
Εν συνεχεία και με το πρόσχημα ότι το εμπάργκο οδηγούσε τις αμυντικές δυνάμεις της Τουρκίας σε κατάρρευση και ότι αυτό το γεγονός, με τη σειρά του, επηρέαζε ολόκληρη την δομή του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Κάρτερ αθέτησε τις προεκλογικές υποσχέσεις του περί συμβολής του στην επίλυση του Κυπριακού και την «εκδίωξη του Αττίλα».
Σε συνεργασία με το στενό επιτελείο του και τις μεθόδους λόμπι του Λευκού Οίκου δρομολόγησαν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία το 1978. Όπως αποκάλυψαν πρόσφατα
Τα Νεα <<εκείνο το καλοκαίρι, παρά τις αντιδράσεις των ελληνοαμερικανών πολιτικών που είχαν καταστεί σαφείς από τις πρώτες διερευνητικές επαφές στις αρχές του 1977, το Κογκρέσο υπερψήφισε την άρση έτσι ώστε να βελτιωθούν οι ραγδαίως επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας υπό την πίεση των κινδύνων για τη βιωσιμότητα του ΝΑΤΟ.
Εκείνη την περίοδο η Ελλάδα βρισκόταν εκτός του στρατιωτικού σκέλους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και προσπαθούσε να ορθοποδήσει έπειτα από την επταετία της δικτατορίας>>.
<<Ιστορικό βήμα>>
Επανερχόμενοι στο θέμα των ελικοπτέρων και ο κ. Ερντογάν, κατά την ομιλία του, είπε ότι η Τουρκία, με το σχέδιο ΑΤΑΚ, έπαψε πλέον να είναι μία χώρα η οποία αγοράζει ελικόπτερα και τώρα πλέον κατασκευάζει και πουλάει ελικόπτερα.
Ο κ. Ερντογάν αυτό το χαρακτήρισε ως ένα ιστορικό βήμα και πρόσθεσε «Η αντιμετώπιση των αμυντικών συστημάτων, που χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις μας, με εγχώριες δυνατότητες ήταν από τις βασικές προτεραιότητές μας από τη στιγμή που ήρθαμε στην εξουσία και έτσι θα συνεχίσουν να είναι.
Γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας μας και η αντιμετώπιση των αναγκών των ενόπλων δυνάμεών μας με εγχώρια προϊόντα από εγχώριες εταιρείες, για μας είναι κατά κάποιον τρόπο αγώνας ανεξαρτησίας και αγώνας μέλλοντος.
Και άλλα τουρκικά συστήματα
>>Εδώ και 12 χρόνια κινηθήκαμε με αυτήν τη συνείδηση.
Είχαμε πάντα εμπιστοσύνη στις δικές μας εταιρείες και στο δικό μας ανθρώπινο δυναμικό.
Ξεκινήσαμε μεγάλα σχέδια σε όλους τους τομείς για τον εκσυγχρονισμό του στρατού, για την αντιμετώπιση των αναγκών της Τουρκίας για την άμυνα, εντός της χώρας.
Ετοιμάστηκαν σημαντικά σχέδια για Μη Επανδρωμένα Αεροπορικά μέσα, για Δορυφορική τεχνολογία και για συστήματα Πληροφοριών.
Τώρα πλέον τα σχέδια που ξεκινήσαμε άρχισαν να αποδίδουν καρπούς».
Επίσης ο Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας , Χουλουσί Ακάρ, κατά την ομιλία του στην τελετή που έγινε, τόνισε ότι οπλικά συστήματα που αναπτύσσονται με εθνικές δυνατότητες τον τελευταίο καιρό, δείχνουν ότι η Τουρκία αναβαθμίστηκε.
Οι εξηγήσεις της συμπεριφοράς
Τώρα, θα μπορούσε κάποιος να διερωτηθεί γιατί οι Τουρκοι - και ιδιαίτερα ο κ Ερνογάν - αναφέρεται και υπερτονίζει τα περί μεγάλων δυνατοτήτων εγχώριας κατασκευής όπλων
Η μια εξήγηση είναι η αυταρέσκειά του και ο υπερφίαλος χαρακτήρας του μέσα σε ένα γενικότερο οθωμανικό σύνδρομο που διαπερνά μεγάλα κομμάτια της τουρκικής ελίτ.
Η άλλη εξήγηση ίσως να είναι ότι η Αγκυρα παρότι δείχνει ψύχραιμη, φοβάται για χοντρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την επιλογή της - έστω κατ αρχήν - να προμηθευτεί κινεζικό αντιαεροπορικό σύστημα μακρού βεληνεκούς.
Ετσι υπερτονίζει τον φόβο εξάρτησης από λίγες πηγές και τις συνέπειες κάποιου εμπάργκο τύπου 1974 για να δικαιολογήσει την πλουραλιστικού χαρακτήρα επιλογή..
Ετσι συνδυάζουν και λίγο φόβο και λίγο (οθωμανική) υπεροψία με πολύ παζάρι...
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου