Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ασφυκτική πίεση από τους δανειστές

sam-merk
Ο Αντώνης Σαμαράς, οφείλει σήμερα να ορθώσει το ανάστημά του και να φωνάξει σε όλη την Ευρώπη ότι η μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης δεν ΠΑΕΙ άλλο.

Να πει δηλαδή δυνατά αυτό που σκέφτονται καθημερινά εκατομμύρια Έλληνες που υποφέρουν από τις απαιτήσεις του Βερολίνου και της Μέρκελ. 
 
Σήμερα είναι ίσως η μόνη που στο δίκαιο αυτό αίτημα η χώρα μας δεν θα είναι μόνη της αλλά θα υποστηρίζεται από τις ισχυρές Γαλλία και Ιταλία, που θέτουν ανοιχτά πλέον θέμα χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας.
Δικαιολογίες και πισωγυρίσματα δεν χωράνε ούτε υπάρχουν και αν θέλει ο Πρωθυπουργός να κάνει κάτι ουσιαστικό για τον τόπο, πρέπει να ΜΗΝ φοβηθεί και να μιλήσει ανοιχτά. Δεν του μένει εξάλλου άλλος πολιτικός χρόνος καθώς αυτή η ευκαιρία θα είναι και η τελευταία που θα έχει για να μιλήσει εξ ονόματος όλων μας.

Συγκεκριμένα το θέμα της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, θα βάλουν και επίσημα αύριο στις Βρυξέλλες οι Ιταλοί και Γάλλοι, που έχουν αρχίσει να πλήττονται σοβαρά και να πιέζονται από την κρίση.
Ειδικά ο ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι είναι ενισχυμένος από τις πρόσφατες ευρωεκλογές και επιζητεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει στις χώρες που εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις να πάρουν πίστωση χρόνου και να τους δοθεί η δυνατότητα να αποκλίνουν από τους σκληρούς όρους του Συμφώνου.

Τα οφέλη για την Ελλάδα από την υιοθέτηση μιας τέτοιας απόφασης είναι πολλαπλά και μπορούν να δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια νοικοκυριά.
 
Και αυτό γιατί μπορεί να αποτελέσει το μπούσουλα της διαπραγμάτευσης για αλλαγές στους όρους του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ψηφίστηκε πριν δυο μήνες από τη Βουλή που υποχρεώνει τη χώρα μας να συγκεντρώσει εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα που ιστορικά έχει πετύχει μόνο η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία.
Αντιδρούν οι Γερμανοί
Όπως συμβαίνει πάντα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι κήρυκες της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ηθικοί απόγονοι του πολιτικού Προτεσταντισμού, Γερμανοί αντιδρούν γιατί φοβούνται ότι ενδεχόμενη χαλάρωση θα πάει κόντρα στα συμφέροντά τους.

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που πιέζονται έντονα από τις καταστάσεις σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο από το να κερδίσουν χρόνο.
Σε δηλώσεις του, το γεράκι του Βερολίνου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ισχυρίστηκε ότι κανείς δεν θέλει χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, σημειώνοντας ότι η Γερμανία έχει αποδείξει ότι ο περιορισμός της υπερχρέωσης είναι ο σωστός. «Επιπλέον χρέη οδηγούν μόνο στην αναβολή των προβλημάτων, όχι στη λύση τους», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και κουνόντας το δάχτυλο στην Γαλλία είπε πως έχει λάβει δύο παρατάσεις και ότι έχει τις υψηλότερες κοινωνικές και διοικητικές δαπάνες στην ΕΕ.

Η Μέρκελ όμως που πιέζεται πιο έντονα λόγω θέσης, εμφανίστηκε πιο διαλλακτική.

Απέρριψε εμμέσως την αλλαγή του Συμφώνου, ωστόσο σημείωσε ότι παρέχει δυνατότητες ευελιξίας.

«Η γερμανική κυβέρνηση συμφωνεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες για το σκοπό αυτό, με σαφείς περιορισμούς και όρια, από τη μία πλευρά, και πολλά εργαλεία που επιτρέπουν την ευελιξία, από την άλλη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: