Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΚΙΝΔΥΝΟΣ να μας ξεπεράσουν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό

skopia
Φαίνεται πως πολλά τεκταίνονται στο σκότος των διπλωματικών παρασκηνίων, ιδιαιτέρως ως προς το σκοπιανό ζήτημα, που πάλι θα μας καταλάβουν απροετοίμαστους, αφού όλος ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα ασχολείται είτε με τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το 2015, είτε με τον αν οι κ.κ. Λοβέρδος και Βορίδης θα ανατρέψουν τις πολιτικές αυτών που αντικατέστησαν.


Πού καιρός για ενασχόληση με θέματα εξωτερικής πολιτικής; Είδα χθες φωτογραφίες του κ. Βενιζέλου με τον κ. Νταβούτογλου, με τον ημέτερο να χαμογελάει δίνοντας την εντύπωση τρισευτυχισμένου που είναι δίπλα σε νεοοθωμανό πολιτικό. Φρονώ, πως το σκυθρωπό ύφος είναι απαραίτητο σε κάθε Έλληνα αξιωματούχο όταν συναντάται με Τούρκο επίσημο, για να υποδηλώσει την ενόχληση που αισθάνεται η Ελλάδα από την ιμπεριαλιστική πολιτική της Τουρκίας εις βάρος μας.

Πολλώ μάλλον, κατά την στιγμή που Γερμανοί, Αυστριακοί και Γάλλοι -πολιτικοί και πολίτες- διαδήλωναν οι μεν κατά του κ. Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις χώρες τους, ενώ οι δε -οι πολιτικοί- έφθασαν στο σημείο να του πουν πως είναι ανεπιθύμητος στη χώρα τους, όπως έπραξε ο Αυστριακός υπουργός επί των Εξωτερικών. 


Κι εμείς γελάμε συναντώντας τον κ. Νταβούτογλου.

Στο ζήτημα των Σκοπίων, υπάρχει φόβος να μας υπερκεράσουν πάλι τα γεγονότα.

Οι 32 πρέσβεις επί τιμή, που αποτελούν τον «Διπλωματικό Κύκλο» έχουν προειδοποιήσει από καιρό, με κείμενο υπογραφόμενο από όλους, όσους θεωρούνται αρμόδιοι για τον σχεδιασμό και υλοποίηση αποφάσεων επί της εξωτερικής πολιτικής.

Από τα όσα γίνονται γνωστά μέχρι τώρα, μάλλον δεν ελήφθη υπόψη η ενέργειά τους. 

Και είπαν τα αυτονόητα.

Ότι οι Σκοπιανοί ηγήτορες με εμπρηστικές δηλώσεις και με σαφείς ενέργειες διαδηλώνουν τον εθνικισμό τους κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και καταπατώντας τις σχετικές διατάξεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που συνήφθη στα πλαίσια του ΟΗΕ.


Θεωρούν, ως φαίνεται, ότι έχουν εξασφαλίσει την έγκριση του διεθνούς παράγοντα να τηρούν εχθρική στάση και να προκαλούν τη χώρα μας, με διαφαινόμενο απώτατο σκοπό να μας αναγκάσουν να δεχθούμε τα αβάσιμα ψευδοϊδεολογήματά τους περί «μακεδονισμού».

Πράγματι, η δεδηλωμένη αισιοδοξία των Σκοπιανών περί επιτυχούς έκβασης του ζητήματος υπέρ αυτών, είναι άξια προβληματισμού. 


Θέτουν ως στόχο τον Σεπτέμβριο, και μέσω του ελεγχόμενου από την σκοπιανή κυβέρνηση Τύπου, υποστηρίζουν ότι θα υποκύψει η Ελλάδα στις πιέσεις που δέχεται, σε δύο θέματα.

Κατ’ αρχάς από τις Η.Π.Α., οι οποίες τώρα με την επαναφορά του «Ψυχρού Πολέμου» στις αμερικανορωσικές σχέσεις θέλουν την ένταξη περισσοτέρων χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ, η Σύνοδος του οποίου θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.



Κατά σύμπτωση (;) τον ίδιο μήνα, η καγκελάριος της Γερμανίας κα. Μέρκελ οργανώνει στο Βερολίνο την Διάσκεψη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. 


Αυτή η διάσκεψη πρώτη φορά διοργανώνεται εκτός περιοχής, είναι δε απορίας άξιον να πληροφορηθούμε, υπό ποία ιδιότητα η Γερμανία εμπλέκεται στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν τα Βαλκάνια.

Ατύπως βεβαίως, είναι το μακρύ χέρι του συστήματος στην Ευρώπη και υπό αυτήν την ιδιότητα έχει και παραέχει λόγο. Αλλά, τυπικώς, δεν έχει κάποια αρμοδιότητα.

Θα μπορούσε τουλάχιστον να αναγγείλει ότι η διενέργεια της Διάσκεψης αυτής τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Ε. για να τηρηθούν τα προσχήματα. 


Φαίνεται όμως, ότι όπως και οι ΗΠΑ αυτοαναγορεύτηκαν ως οι χωροφύλακες της υφηλίου, στηριζόμενες στην στρατιωτική ισχύ τους, έτσι και η Γερμανία, στηριζόμενη στην οικονομική της ισχύ, αυτοαναγορεύτηκε ο «δερβέναγας» της Ευρώπης. 

Αν μάλιστα αληθεύουν οι πληροφορίες του σκοπιανού Τύπου, ότι τα Σκόπια έχουν κληθεί ως «Μακεδονία», τότε τα πράγματα είναι περισσότερο σοβαρά.


Να μου επιτραπεί να παραθέσω δύο παραγράφους από το κείμενο των διπλωματών μας, σε θέματα που πολλές φορές έχουν διαβάσει σ’ αυτή την στήλη οι αναγνώστες:



«Η τυχόν αποδοχή εκ μέρους μας της “σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις”, ουδόλως θα παρεμποδίσει την προώθηση υπό των Σκοπίων των άνευ ιστορικού ερείσματος θέσεών τους περί “μακεδονικής γλώσσας”, “ταυτότητος” και “έθνους” καθόσον η συμπερίληψη της λέξεως «Μακεδονία» στην ονομασία του κράτους τους, θα τούς παράσχει την δυνατότητα όχι μόνο να εμμείνουν στην πλαστογράφηση της ιστορίας, αλλά και να εγείρουν αξιώσεις βασιζόμενες στην ανερμάτιστη θεωρία τους περί ενοποιήσεως της «διαμελισμένης Μακεδονίας».



(…) «Επίσης πιστεύουμε ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρξει σαφής δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι το κείμενο της οιασδήποτε συμφωνίας θα υποβληθεί προς έγκριση από τον ελληνικό λαό δια δημοψηφίσματος».

Ο Μακεδών

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: