Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΥΚΑΣΟΣ

h6atgdO
Η επέλαση της ISIS στο δυτικό Ιράκ από τα ορμητήρια της στην βόρειαανατολική Συρία έβαλε ξανά στο παιχνίδι τους ισλαμιστές σουνίτες αντάρτες που χρηματοδοτούμενοι από Κατάρ και Σαουδική Αραβία πολεμούν εναντίον του πρ.Άσαντ.


Η ISIS αποτελεί σουνιτική οργάνωση η οποία  το 2011 μετέφερε την δράση της από το Ιράκ στην Συρία κάτω από τις πτέρυγες της Αλ Νούσρα η οποία με την σειρά της είναι το παράρτημα της Αλ Κάιντα στην Συρία.


Η ISIS κάτω από την ηγεσία του Αλ Μπαγκάτι- ο οποίος ήταν κρατούμενος των Αμερικάνων στο Ιράκ για τέσσερα χρόνια και που απελευθερώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από τους ίδιους τους Αμερικάνους- γρήγορα απέκτησε δύναμη και ξεπέρασε σε φανατισμό αλλά και δυναμισμό την Αλ Νούσρα η οποία είναι εγκλωβισμένη σε μια στασιμότητα στο πεδίο των μαχών μετά τις επιτυχείς επιχειρήσεις του Συριακού στρατού.

Η ISIS  με την κατάληψη του δυτικού Ιράκ έδειξε ότι οι ισλαμιστές αντάρτες δεν έχουν ηττηθεί και μάλιστα είναι ικανοί  ακόμα και για διασυνοριακές επιχειρήσεις.

Οι φανατικοί σαλαφιστές  ισλαμιστές αντάρτες σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι μισθοφόροι χωρίς προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση οι οποίοι προσελκύονται από το χρήμα που ρέει αφειδώς από τις σουνιτικές Αραβικές χώρες .

Ωστόσο ένα ικανό ποσοστό είναι εμπειροπόλεμοι τρομοκράτες οι οποίοι προέρχονται από  την Αλ Κάιντα και την Al-Nusra.

Ανάμεσα του βρίσκονται και πολλοί Τσετσένοι αυτονομιστές οι οποίοι από το 1995 πολεμούν ανοιχτά την Ρωσία στον Β. Καύκασο για την απόσχιση της Τσετσενίας αλλά και την δημιουργία ''χαλιφάτου'' το οποίο φιλοδοξεί να  ενώσει όλους τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς του Καυκάσου.

1528755_594428210636707_107649569_n

Η Ρωσία έχει διεξάγει δύο αιματηρούς πολέμους στη Τσετσενία το 1996 1999 και έχει υποστεί πολλά τρομοκρατικά χτυπήματα από τους Τσετσένους αυτονομιστές . 
 
ΠΗΓΗ http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2014/06/isis.html#more

Οι Τσετσένοι ισλαμιστές αυτονομιστές και οι ΗΠΑ μοιράζονται τον ίδιο εχθρό , την Ρωσία. Το κοινό τους ενδιαφέρον εναντίον της Ρωσίας έφερε σύντομα κοντά τις δύο πλευρές . 
 
Η Τσετσενία είναι κράτος το οποίο ανήκει στην Ρωσική ομοσπονδία κρατών και κυβερνάται από φιλορωσική κυβέρνηση. 
 
Τυχόν απόσχιση της Τσετσενίας θα πυροδοτούσε τον κίνδυνο να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες δημοκρατίες όπως η Ιγκουσετία -Β.Οσετία -Ταταρστάν κ.α.

Οι ΗΠΑ και η Αγγλία έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές από τον Ρωσόφιλο  Τσετσένο πρόεδρο Καντίροφ ότι υποστηρίζουν με μέσα και πράκτορες τους Τσετσένους αυτονομιστές και ότι πολλές φορές ανάμεσα στους νεκρούς των αυτονομιστών έχουν βρεθεί και Δυτικοί πράκτορες της CIA και της Βρετανικής MI6
 
Τσετσένοι ισλαμιστές

Οι Τσετσένοι έχουν σπεύσει στην  Συρία και μάλιστα έχουν προβεί και σε δηλώσεις πάνω στη συμμετοχή τους στην Συριακή κρίση Οι λόγοι που οι Τσετσένοι αυτονομιστές εγκαταλείπουν προσωρινά την δράση τους στην Τσετσενία και συρρέουν στην Συρία είναι ότι  ελπίζουν ότι θα καταφέρουν τα ακόλουθα :

α. Πτώση του μόνου κοσμικού και σιιτικού καθεστώτος στην Μ Ανατολή που  θα σημάνει την επιβολή θεοκρατικού ισλαμικού καθεστώτος  στόχος που ικανοποιεί τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους .

β. Πλήγμα στον κοινό εχθρό δηλαδή την  Ρωσία η οποία θα χάσει το μοναδικό της έρεισμα στην Μεσόγειο

γ. Παροχή ανταλλαγμάτων από ΗΠΑ και Ε.Ε για την ενίσχυση της δράσης τους στην Τσετσενία και πάλι  ενάντια στον κοινό εχθρό και την τελική απόσχιση της .

δ. Δημιουργία μουσουλμανικού άξονα Τουρκιας - Αζερμπαιτζάν - Νταγκεστάν-Τσετσενίας ο οποίος θα περιλαμβάνει και την χριστιανική  Γεωργία η οποία όμως  είναι ορκισμένος εχθρός της Ρωσίας.
 
Στον άξονα αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και η Τουρκία η οποία θέλει να καταστεί το κέντρο και ο ηγέτης όλων των σουνιτικών κρατών στην Μ.Ανατολή και στον Καύκασο με κοινό παρανομαστή τον σουνιτικό ισλαμισμό και όχι την εθνικότητα.

Η Συρία αποτελεί για την Ρωσία μέρος του μετώπου της με τους Τσετσένους αυτονομιστές .
 
Η νίκη του προέδρου Άσαντ θα εμποδίσει την μετακύλιση της κρίσης με μία ανάλογης μορφής σύρραξης στην Τσετσενία .

20140125_map503



Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ δεν θα σήμαινε μόνο το χάσιμο της ναυτικής βάσης στην Ταρτούς αλλά την μετακύλιση του Συριακού μετώπου στα νότια σύνορα της Ρωσίας . 
 
Πτώση της Συρίας στα χέρια των τζιχαντιστών θα δημιουργούσε έναν διάδρομο που θα ενώνει τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου (οι οποίες χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τους αντάρτες) με την Ιορδανία,Τουρκία, την Γεωργία, το Αζερμπαιτζάν και την Τσετσενία .

Ο διάδρομος αυτός θα φέρει τον ισλαμικό φονταμενταλισμό αλλά και ορκισμένους εχθρούς κυριολεκτικά στα σύνορα της Ρωσίας, θα στερήσει την Ρωσία από την έξοδο στην Κασπία Θάλασσα ,την Μ.Ανατολή ,το Ιράν και τα πετρελαϊκά αποθέματα της περιοχής. Ενδεχόμενη νίκη των Τσετσένων αυτονομιστών θα σήμαινε την αμφισβήτηση της Ρωσίας ως ηγεμόνα της ομοσπονδίας κρατών της οποίας ηγείται και θα δημιουργούσε φυγόκεντρες τάσεις στα μέλη της.

Η επέλαση της ISIS στο δυτικό Ιράκ δημιουργεί πλέον την παραπάνω αναφερόμενη περιοχή παρακάπτωντας την Συρία μετατοπίζοντας τον διάδρομο επικοινωνίας Αρ.Χερσονήσου με την Τουρκία και Γεωργία λίγο ανατολικότερα.

Στην   περιοχή  αυτή γίνεται πλέον εκτός των άλλων  δυνατή η κατασκευή αγωγού Κατάρ-Τουρκίας , αγωγό τον οποίο αποκήρυξε ο πρ.'Ασαντ το 2009 και δεν δέχτηκε το πέρασμα του από την Συριακή επικράτεια, άρνηση η οποία δύο χρόνια μετά έφερε τον πόλεμο εναντίον του.
Terrorists now crucifying people in Syria, tweeting out pictures

Η σημαντικότερη όμως επίπτωση για τα Ρωσικά συμφέροντα είναι ότι η παραπάνω περιοχή που έχει καταλάβει η ISIS  ενώνει την Αραβική χερσόνησο με την Τουρκία -Γεωργία και δημιουργεί μια ενιαία αχανή περιοχή  στην οποία οι ισλαμιστές θα κινούνται , θα εξοπλίζονται , θα εκπαιδεύονται και θα εξορμούν ελεύθερα εναντίον της Ρωσίας και συγκεκριμένα στην Τσετσενία δημιουργώντας κάτι ανάλογο με τους Ταλιμπάν οι οποίοι επιχειρούν στο Αφγανιστάν και κατόπιν βρίσκουν καταφύγιο στο Πακιστάν.

 Οι επιτυχίες της ISIS και η δύναμη της , έστω των 7,000 μαχητών , δείχνει ότι οι ισλαμιστές είναι παροντες, ισχυροί και ακμαίοι.
 
Η ISIS έχει προσελκύσει πολλούς Τσετσένους ισλαμιστές που πολεμούσαν στο πλευρό της Αλ Νούσρα και μάλιστα υπάρχουν μαρτυρίες ότι Τσετσένοι διοικητές της ISIS διαπραγματεύτηκαν (από θέση ισχύος) με την Αλ. Νούσρα την διαχείριση συνοριακού περάσματος μεταξύ Συρίας -Ιράκ.
 

IMG_0061

Η Ρωσία προς το παρόν παρακολουθεί τις εξελίξεις ανησυχώντας για την επέκταση της ISIS προς τις νότιες σιιτκές επαρχίες του Ιράκ όπου έχει εξασφαλίσει τα διακαιώματα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.

Ωστόσο είναι μάλλον απίθανο οι αντάρτες της ISIS επεκταθούν περαιτέρω προς τον σιιτκό Ιρακινό νότο.

Μεσοπρόθεσμα αυτό που θα απασχολήσει την Ρωσία περισσότερο είναι η σταθεροποίηση των ισλαμιστών και η ίδρυση κράτους στις περιοχές που κατέχει η ΙSIS ,κάτι που θα σημάνει την εκπλήρωση των στόχων του Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας ένας εκ των οποίων είναι ένα κράτος μαριονέτα που

α. θα αποτελέσει ΄΄γεφυρα'' για να περάσει ο αγωγός Κατάρ -Τουρκίας-ΤΑΡ-Κεντρική Ευρώπη(Γερμανία)

β. θα αποτελέσει ''γεφυρα'' μεταξύ Αρ.Χερσονήσου και κοιτασμάτων Β.Ιράκ τα οποία θα ανήκουν επίσημα στο κράτος της ISIS αλλά θα τα εκμεταλλεύονται οι εργοδότες της.

Μετά την εκπλήρωση των παραπάνω οι ισλαμιστές θα είναι έτοιμοι πλέον να στρέψουν την προσοχή τους και να επικεντρωθούν στην Υπερκαυκασία.

Greek Spirit

Δεν υπάρχουν σχόλια: