Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Πρώτος «Παρμενίωνας» χωρίς τους Κουρσάρους της ΠΑ

OLYMBOS-CORSAIR

Καταιγιστικά ήταν τα πυρά της Πολεμικής Αεροπορίας κατά την τελική φάση της άσκησης «ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2015» που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο ασκήσεων – βολών «ΨΗΛΟΥ ΣΤΑΛΟΥ» στον Βόρειο Έβρο.

Περισσότερα από 40 μαχητικά F-16C/D Block 30/50/52+ προερχόμενα από βάσεις όπως η 110ΠΜ στη Λάρισα, η 111ΠΜ στην Ν. Αγχίαλο και η 116ΠΜ στον Άραξο, μαζί με μαχητικά F-4E AUP Phantom II από την 117ΠΜ στην Αβδραβίδα, έδωσαν μια γεύση από την ισχύ του αεροπορικού όπλου με πολλαπλές αφέσεις βομβών που ισοπέδωσαν τους προκαθορισμένους στόχους τους.


Μεγάλος απών σε ότι αφορά τις αποστολές κρούσης / εγγύς υποστήριξης ήταν τα Α-7E Corsair ΙΙ. Το κατεξοχήν εξειδικευμένο βομβαρδιστικό της Πολεμικής Αεροπορίας με αποστολή την παροχή αεροπορικής υποστήριξης σε χερσαίες δυνάμεις του ΕΣ.


Η απόσυρση του τύπου – σχεδόν πριν από ένα χρόνο – άφησε αναμφίβολα ένα μεγάλο κενό στην ελληνική αεροπορική ισχύ, ιδίως στις προαναφερόμενες αποστολές που προβλεπόταν να δοθεί έμφαση σε περίοδο επιχειρήσεων.


Έπειτα από 39 ολόκληρα χρόνια τα Α-7 Corsair II που « υπηρέτησαν» πιστά την Πολεμική Αεροπορία, αποσύρθηκαν σε λαμπρή τελετή στην 116η Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.


Υπολογίζεται ότι είχαν απομείνει σε δράση περίπου 30 αεροσκάφη απο τα σχεδόν 80 που είχε παραλάβει η Π.Α. Με πολύ μεγάλη μεταφορική ικανότητα βομβών, εμβέλεια, ακρίβεια άφεσης και αξιοπιστία τα θρυλικά μαχητικά εξακολουθούσαν να κάνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό για το οποίο κατασκευάστηκαν στην αρχή.


Ο κύκλος όμως υπηρεσίας κάποτε φτάνει στο τέλος του και με δεδομένες τις δυσκολίες αναφορικά με την εξεύρεση ανταλλακτικών στη διεθνή αγορά (η ΠΑ ήταν ο τελευταίος χρήστης των Corsair εδώ και πολλά χρόνια) και το υψηλό κόστος συντήρησης είχε φτάσει η ώρα ώστε οι βετεράνοι της ΠΑ να αφήσουν την ενεργό δράση.



Πρώτος «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» λοιπόν χωρίς τα «αγαπημένα» Α-7 Corsair II της ΠΑ. Ευκαιρία για να ξαναφέρουμε στη μνήμη γνώριμες εικόνες από τη δράση του στους ελληνικούς ουρανούς!


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: