Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Aποστολή Green Berets στη Συρία αποφάσισε η Ουάσιγκτον

USA_Syria_
Στην αποστολή περιορισμένου αριθμού αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη Νότια Συρία προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να συμβάλουν με συμβουλευτικό ρόλο στη μάχη εναντίον του ISIS.



Το γεγονός σηματοδοτεί μια σοβαρή αλλαγή στρατηγικής, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ απέφυγαν τα τελευταία χρόνια να εμπλακούν άμεσα σε έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή με δυνάμεις εδάφους. 


Ο αριθμός των στρατιωτών θα είναι μικρότερος από 50 ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.


Στην σχετική του τοποθέτηση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κ. Ράιαν τόνισε ότι το σχέδιο αποστολής ειδικών δυνάμεων πρέπει να συνοδευτεί από μια συνεκτική στρατηγική για την πάταξη του ισλαμικού κράτους.


Η ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων δημιουργεί νέα δεδομένα στην εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση στη Συρία, τη ίδια στιγμή που η Ρωσία δραστηριοποιείται και εκείνη στρατιωτικά στην περιοχή.


«Η απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξει δυνάμεις εδάφους στη Συρία κάνει τη συνεργασία ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις ακόμη πιο σημαντική», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκεί Λαβρόφ.


Σύμφωνα πάντως με πηγές που επικαλείται το Reuters, η κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη στρατηγική ενίσχυσης των μετριοπαθών ανταρτών στη Συρία, τη στιγμή που η Ουάσιγκτον επιχειρεί να βρει μια διπλωματική λύση για τον συριακό εμφύλιο.


Εν τω μεταξύ, εντολή στον ΟΗΕ να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Συρία, έδωσαν οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες της Βιέννης για τον πόλεμο στη Συρία.


Όλες οι πλευρές ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη να συγκαλέσουν διάσκεψη της κυβέρνησης Ασαντ και της αντιπολίτευσης προκειμένου να καθοριστεί η πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στον σχηματισμό μιας «αξιόπιστης αποτελεσματικής και μετριοπαθούς κυβέρνησης» στη χώρα, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: