Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Με πρόσχημα την «Εθνική Ασφάλεια» θα μας φορτώσουν το τζαμί στην Αττική!

cf2df64d9ec4df6a60e
Αναγκαία περισσότερο από ποτέ, με επίκεντρο το προσφυγικό, χαρακτηρίζει τη δημιουργία λατρευτικού χώρου για μουσουλμάνους (τζαμί) στην Αττική η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου.


Και αυτό όχι μόνο για λόγους στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά, σύμφωνα με την περιφερειάρχη, και για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η κυρία Δούρου έθεσε τις κρίσιμες παραμέτρους ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ευθύνες της, με δεδομένο ότι η Αττική δέχεται την πλειονότητα των προσφύγων μετά την είσοδό τους στη χώρα μας μέσω των νησιών του Αιγαίου.

Επιχείρησε να θέσει προτεραιότητες στα προβλήματα που αναζητούν λύσεις ώστε και ομαλά να λειτουργήσει η ζωή στις περιοχές του Λεκανοπεδίου και να βρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης όσοι πρόσφυγες χρειασθεί να φιλοξενηθούν.

Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, και με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η συμφωνία της ΕΕ μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, προέταξε, μεταξύ άλλων, δύο σημαντικά στοιχεία: το ζήτημα των αναγκαίων αλλαγών στον «Καλλικράτη» ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη δράσης των δήμων και της περιφέρειας για τη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τις προσφυγικές ροές, αλλά και τη δημιουργία λατρευτικού χώρου για τους μουσουλμάνους στην Αττική.

Είχε πει πάλι «ναι» και το 2014

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυρία Δούρου θέτει το ζήτημα της ανάγκης να υπάρχουν λατρευτικοί χώροι για τις θρησκευτικές κοινότητες στη χώρα μας.

Μάλιστα, πριν από τις τοπικές εκλογές του 2014, σε συνέντευξή της επεσήμαινε ότι θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει δημιουργηθεί αξιοπρεπής λατρευτικός χώρος για τους χιλιάδες μουσουλμάνους που ζουν στην Αττική, όπως υπάρχουν ορθόδοξες εκκλησίες σε όσες πόλεις του εξωτερικού ζουν Έλληνες.

Τώρα επαναφέρει το θέμα, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν στη χώρα μας και, όπως σημειώνει, πρέπει να κερδηθεί το στοίχημα του προσφυγικού με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσα από συντονισμένη δράση της κεντρικής κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοιδοίκησης.

Θεωρεί ότι «χρειαζόμαστε πλέον ένα τζαμί στην Αττική, προκειμένου να επιτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι μουσουλμάνοι, όπως χρειαζόμαστε και νεκροταφεία για μουσουλμάνους και εβραίους.

Και αυτό όχι μόνο για λόγους στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σχετίζονται με τη δυνατότητα εκπλήρωσης θρησκευτικών καθηκόντων και το δικαίωμα στη θρησκευτική ταφή.
Αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Όπως εξηγεί, η σημερινή κατάσταση με τους διάσπαρτους, ιδιωτικούς χώρους προσευχής των μουσουλμάνων «δεν πληροί τις προϋποθέσεις αποτροπής δημιουργίας πυρήνων σε ένα λεκανοπέδιο περίπου 4 εκατομμυρίων κατοίκων.
Αντιθέτως η ύπαρξη λατρευτικών χώρων διευκολύνει την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό».

Διεκδικεί εποπτικό-συντονιστικό ρόλο στη διαχείριση προσφυγικών ροών στην Αττική

Παράλληλα, η κυρία Δούρου επιδιώκει τον εποπτικό και συντονιστικό ρόλο στον σχεδιασμό, στον καταμερισμό και στη διαχείριση των προσφυγικών ροών που αφορούν τη χωρική της αρμοδιότητα. Γι’ αυτό θέλει να εξασφαλίσει τα θεσμικά εργαλεία που θα της το επιτρέψουν.

Έτσι, ουσιαστικά προαναγγέλλει ότι θα υπάρξει ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση σε συνεργασία με την κυβέρνηση.
Τονίζει ότι πρέπει να γίνει «σοβαρή νομοθετική ρύθμιση, στη βάση μελετών, η οποία θα διευκολύνει τη δράση των περιφερειών γενικά και της Αττικής ειδικότερα, στη διαχείριση του θέματος».

Παράλληλα, επιζητά ρυθμίσεις για την υλοποίηση δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που όμως, όπως σημειώνει, θα πρέπει να συνοδεύονται από τη μεταβίβαση των ανάλογων πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: