Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Συρία: «Ξεκάθαρη συνωμοσία» επικαλείται ο Ασαντ

suria-ksekathari-sunomosia-epikaleitai-o-asant
Συνωμοσία που έχει σχεδιαστεί στο εξωτερικό με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η ***Συρία επικαλέστηκε ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ-Ασαντ ως αιτία των αναταραχών, στην πρώτη του δημόσια ομιλία εδώ και μήνες, ενώ τόνισε ότι δεν έχουν δοθεί εντολές για πυρά εναντίον πολιτών.


«Δεν υπάρχει κάλυψη για κανέναν.

Δεν υπάρχουν εντολές προς κανέναν να ανοίξει πυρ εναντίον οιουδήποτε πολίτη», όπως είπε.

Σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Δαμασκού που μεταδόθηκε στη συριακή τηλεόραση, ο Ασαντ είπε ότι η «έξωθεν συνωμοσία είναι ξεκάθαρη σε όλους».

Έκανε λόγο για «σχεδιασμό από ξένους», προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ξένες δυνάμεις «δεν βρήκαν το πάτημα που ήλπιζαν στην επανάσταση».


«Τοπικές και διεθνείς δυνάμεις έχουν προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα», είπε.

«Η νίκη είναι κοντά» εφόσον οι Σύροι παραμείνουν αποφασισμένοι, τόνισε ο Ασαντ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με δέκα μήνες διαδηλώσεων εναντίον του και πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να παραιτηθεί.


Παράλληλα, δήλωσε ότι καλωσορίζει την ιδέα της επέκτασης της κυβέρνησης ώστε να περιλαμβάνει «όλες τις πολιτικές δυνάμεις», προσθέτοντας ότι αναμένει να διενεργηθεί δημοψήφισμα για νέο σύνταγμα το Μάρτιο.


Ξεκαθάρισε πάντως ότι προτεραιότητά του είναι η επαναφορά της τάξης, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο «χτυπώντας τους τρομοκράτες με σιδερένια γροθιά».

«Δεν υπάρχει ανοχή στην τρομοκρατία ούτε σε αυτούς που χρησιμοποιούν όπλα για να σκοτώσουν», είπε.

Ασκώντας κριτική στον Αραβικό Σύνδεσμο, που έχει στείλει στη χώρα 165 παρατηρητές για να επιθεωρήσουν την εφαρμογή ειρηνευτικού σχεδίου, ο Ασαντ δήλωσε: «Μείναμε έκπληκτοι που οι Αραβες δεν στάθηκαν δίπλα στη Συρία».


Συμπλήρωσε πάντως ότι η χώρα του «δεν κλείνει την πόρτα» σε αραβικές πρωτοβουλίες για τερματισμό της κρίσης, εφόσον «σέβονται την κυριαρχία της Συρίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: