Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Οι ΗΠΑ γκρεμίζουν τη Deutsche Bank

deutsce_bank_683891734
Στο κόκκαλο θέλουν οι αμερικανικές αρχές να φτάσει το μαχαίρι στην περίπτωση της Deutsche Bank καθώς διευρύνουν τις έρευνες γύρω από το σκάνδαλο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από τη Ρωσία και από πρόσωπα του περιβάλλοντος του Βλάντιμιρ Πούτιν.


Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι επεκτείνουν τις έρευνες τους και σε άλλες συναλλαγές πέρα από αυτές που αρχικά εντοπίστηκαν.

Η υπόθεση όμως έχει έντονα πολιτικό άρωμα καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα κατηγορείται για παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από συνεργάτες του Πούτιν.

Όλα αυτά ακολουθούν το σκάνδαλο Volkswagenτο οποίο επίσης αποκάλυψαν οι αμερικανικές αρχές και είχε τεράστια επίδραση στη φήμη και την αξιοπιστία της μεγαλύτερης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αν τώρα οι υποθέσεις αυτές ενταχθούν σε μεγαλύτερο γεωπολιτικό πορτρέτο όπου οι περιοχές ενδιαφέροντος εστιάζονται στην Ανατολική Ευρώπη, τη Συρία και τη Μέση Ανατολή καθώς και την Κίνα, ενώ συνμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και η θέση του ΔΝΤ στην ΕΕ, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάθε χτύπημα έχει πολλαπλούς στόχους.

Ετσι αν και αρχικά οι αρχές ερευνούσαν πράξεις ύψους 6 δισ. που αφορούσαν mirror trades μεταξύ λογαριασμών στα παράγωγα και σε μετοχές σε διαφορετικές αγορές, σε αυτή τη φάση εμβαθύνουν και εστιάζουν ακόμα και σε εμπορικές χρηματοδοτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές εποπτικές αρχές είχαν βγάλει κίτρινη κάρτα στη Deutsche Bank για τα συστήματα ημερήσιας παρακολούθησης και το επίπεδοτων πληροφοριακών συστημάτων, με αποτέλεσμα η γερμανική τράπεζα να αναγκαστεί σε αναδιάρθωση του τμήματος IT και επενδύσεις 1 δισ, δολαρίων. Τώρα οι αρχές επανεξετάζουν τα συστήματα της Deutsche Bank για τυχόν κενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: