Του Ανέστη Καλλιγά, Δημ/φου
Η οικογένεια της Βρετανίδας δημοσιογράφου, η οποία πριν από λίγες μέρες βρέθηκε νεκρή στις τουαλέτες του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, δεν θεωρεί ύποπτο τον θάνατό της και υποστηρίζει ότι δεν εμπλέκεται σε αυτόν άλλο πρόσωπο, αναφέρουν σήμερα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.
Η 50χρονη Τζακλίν Σάτον, η οποία ήταν διευθύντρια του παραρτήματος στο Ιράκ της ΜΚΟ Institute for War and Peace Reporting (IWPR), βρέθηκε κρεμασμένη από τα κορδόνια των παπουτσιών της τη νύχτα της 17ης προς 18η Οκτωβρίου, στις τουαλέτες του αεροδρομίου Ατατούρκ της τουρκικής πόλης.
Ταξίδευε από το Λονδίνο προς την Αρμπίλ, στο κουρδικό Ιράκ, με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη.
Οι πρώτες πληροφορίες άφηναν να εννοηθεί ότι η Σάτον ενδεχομένως να αυτοκτόνησε, αλλά η οικογένεια και οι φίλοι της αρχικά το αμφισβήτησαν.
Ωστόσο, ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια και η ΜΚΟ IWPR ανέφερε ότι κατά τη άποψή τους η Σάτον αυτοκτόνησε, συμφωνώντας έτσι με το πόρισμα των τουρκικών αρχών.
Η IWPR και η οικογένεια της Σάτον κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, σύμφωνα με την Guardian, έπειτα από εξέταση του υλικού που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου, φωτογραφίες, καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, αλλά και από την εικόνα του πτώματος. Η Σάτον είχε πάνω της δύο πιστωτικες κάρτες, ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, ενώ το πτώμα της δεν έφερε ίχνη πάλης.
Αυτό που μένει διότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, ακόμη και για την οικογένεια της αλλά και για το ινστιτούτο στο οποίο εργαζόταν είναι οι τοξικολογικές εξετάσεις απο την ιατροδικαστική εξέταση.
Οι τοξικολογικές σύμφωνα με τους κανόνες της ιατροδικαστικής θα φωτίσουν την υπόθεση.
Το οτι δεν βρέθηκαν ίχνη πάλης στο σώμα της είναι ένα στοιχείο. Στην περίπτωση όμως που επικρατούσε το σενάριο της δολοφονίας, οι αντιστάσεις της θα μπορούσαν εύκολα να έχουν πέσει, απο κάποια χημικη ουσία.
Η έλλειψη σημειώματος απο μια δημ/φο που το επάγγελμα της είναι να γράφει δημόσια, δημιουργεί και ένα ακόμη ερωτηματικό, χωρις απάντηση.
Το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα του αεροδρομίου δείχνει την πρώην ρεπόρτερ του BBC να περπατά ήρεμη συνομιλώντας μάλιστα με ανθρώπους του προσωπικού.
Kρατά μια πλαστική τσάντα που θα μπορούσε να περιέχει ψώνια από τα καταστήματα του αεροδρομίου.
Προχωρώντας προς κάποια πύλη χαζεύει περνώντας τα μαγαζιά.
Δεν δείχνει σε πανικό.
Η αυτοκτονία ήταν το σενάριο που έπαιξε πρώτο στα τουρκικά ΜΜΕ που ανέφεραν ότι η Σάτον έβαλε τέλος στη ζωή της εξαιτίας της απελπισίας που ένιωσε όταν έχασε την πτήση της γιατί δεν είχε χρήματα για να κλείσει νέο εισιτήριο και παρά τις εκκλήσεις της η εταιρεία της δεν της το αντικατέστησε.
Απάντηση που γίνεται με βιασύνη και υπό πίεση, επομένως χωρίς επαρκή σκέψη ή σχεδιασμό ελλείψει ολοκληρωμένης ιατροδικαστικής εξέτασης, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Θα ανοίξει τις κλήσεις της ο εισαγγελέας;
Ποιός είναι ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο συνομίλησε;
Η κάμερα ασφαλείας γιατί δεν παρουσιάζει την είσοδο της δημ/φου στην τουαλέτα, όπου και κρεμάστηκε με τα κορδόνια, παρά μόνο την άφιξη της στο αεροδρόμιο; ποιός ήτανε ο σύνδεσμος της στην Τουρκία και γιατί δεν εμφανίζεται δημόσια πουθενά;
Πέρα απο τις βιαστικές ανακοινώσεις της Τουρκίας, το πόρισμα του ιατροδικαστή θα βγεί στη δημοσιότητα και γιατί η οικογένεια δεν ζητάει εξέταση απο τεχνικό σύμβουλο-ιατροδικαστή εφόσον έχει το δικαιώμα αυτό;
Η ιστορία αυτή, ωστόσο, δεν δείχνει να ευσταθεί καθώς σίγουρα δεν θα ήταν τόσο δύσκολο για μια δημοσιογράφο να βγάλει ένα νέο εισιτήριο – ακόμη κι αν δεν είχε τα χρήματα – επικοινωνώντας με τον οργανισμό στον οποίο εργάζεται για να ζητήσει βοήθεια.
Η ενασχόλησή της με θέματα που αφορούν το ισλαμικό κράτος καθώς και το γεγονός ότι στο βίντεο δείχνει απόλυτα εντάξει ρίχνουν ακόμη περισσότερο μυστήριο στο θάνατό της.
Οι συνθήκες χαρακτηρίζονται «ύποπτες». Εξάλλου το , φιλικό της περιβάλλον υποστηρίζει ότι η Σάτον δεν υπάρχει περίπτωση να έδωσε τέλος στη ζωή της, ειδικά για το λόγο που γράφτηκε.
Ένας πρώην συνάδελφός της, μάλιστα, δήλωσε πως μία αυτοκτονία έρχεται κόντρα σε ό,τι ήταν η Σάτον σαν άνθρωπος.
Η Σάτον, η οποία εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο BBC, ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια για το Ινστιτούτο Πολέμου και Ειρήνης για το Ιράκ.
Αντικατέστησε στη θέση αυτή τον Αμμάρ αλ Σαμπαντέρ ο οποίος πριν πέντε μήνες σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη.
Η Σάτον είχε αναλάβει να «τρέξει» ειδικό πρόγραμμα στο Ιρμπίλ του Ιράκ.
Παράλληλα ερευνούσε υποθέσεις γυναικών που βρίσκονταν στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί με δημοσιογράφους και μπλόγκερς σε Ιράκ, Ιράν και Αφγανιστάν για τα δικαιώματα γυναικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου