Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

ΣΕΡΒΙΑ-ΚΟΣΟΒΟ: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

1_comkfor-in-srb-21--600X424
photo-makarona-mikroΤης Ελευθερίας Μακαρώναδιεθνολόγου

Η ανάγκη για στενότερες και ομαλότερες σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου ενδυναμώνεται από τη συνεργασία των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων SAF (Serbian Armed Forces) και της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο KFOR (Kosovo Force) με αποστολή την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, εξασφαλίζοντας ελευθερία κίνησης και ειρήνη.


Σε συνέχεια της συνάντησης της 25ηςΑυγούστου 2015 μεταξύ των Πρωθυπουργών Σερβίας και Κοσόβου, πραγματοποιήθηκε τη περασμένη Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015 συνάντηση στην πόλη Nis της Σερβίας μεταξύ του νέου διοικητή του KFOR Στρατηγού Guglielmo Luigi Miglietta και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) Ljubisa Dikovic, η οποία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί ένα βήμα προς την ομαλοποίηση των σχέσεων των δυο χωρών και της πορείας τους για ένταξη στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του Αυγούστου στις Βρυξέλλες, οι Πρωθυπουργοί συμφώνησαν σε γενικές αρχές και κύρια στοιχεία που αφορούν στην ενέργεια, στο σχηματισμό Σερβικών Δήμων και στον ασφαλή διακανονισμό και την χρήση της γέφυρας του ποταμού Ibar που χωρίζει τη διαιρεμένη πόλη Mitrovica του Βόρειου Κοσόβου σε αλβανικά και σερβικά μέρη.


Ως εκ τούτου, στόχος της συνάντησης της περασμένης Τετάρτης ήταν η ενίσχυση του διαλόγου και της αμοιβαίας στραιωτικής συνεννόησης.


Η συνάντηση, η οποία συνέπεσε χρονικά με τα κύματα μετανάστευσης από την Ασία προς την Ευρώπη, αποδείχθηκε ιδιαίτερα καρποφόρα καθώς συζητήθηκαν θέματα μείζονος ασφάλειας που εκκρεμούσαν.

servia
Κύρια θέματα στην ατζέντα της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο και οι δραστηριότητες του KFOR στο βόρειο τμήμα της χώρας.


Το γεγονός πως δεν συμβαίνουν πλέον επεισόδια ή παραβιάσεις στην περιοχή καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των δυο δυνάμεων, ούτως ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ελευθερία κίνησης.

Η συνεργασία των δυο χωρών μέσα από συγχρονισμένες περιπολίες και των δυο δυνάμεων που λαμβάνουν χώρα στο Βόρειο Κόσοβο, στη συνοριακή γραμμή, συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης.

Ο Στρατηγός Miglietta και ο Στρατηγός Dikovic συζήτησαν επίσης την τρέχουσα ροή μεταναστών σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων καταλήγοντας από κοινού στην ανάγκη άμεσης ανθρωπιστικής και πολιτικής επίλυσης.

Οι συνομιλίες και οι συναντήσεις μεταξύ των δυο χωρών αποτελούν σημαντικά βήματα της πορείας τους προς την ευρωπαϊκή ένταξη. 

Η Σερβία από τη μεριά της ελπίζει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 ενώ το Κόσοβο ελπίζει σε μια Συμφωνία Σταθερότητας η οποία θα αποτελέσει λίθο για την επίτευξη του ευρωπαϊκού του στόχου.

ΠΗΓΗ: ΝΑΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: